Merkez’den bankaları rahatlatacak kararlar

Merkez Bankası, kredi kartı faizlerinin artmasının yanı sıra bankaların kârlılıklarını azaltan menkul kıymet tesisi uygulamasının yakında kaldırılacağını duyurdu. Ayrıca menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürülmesine karar verdi. 

Ekonomi 6 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası, bayram öncesi rahatlatacak kararlar alacak bankalara sürpriz yaptı.

Merkez Bankası (TCMB) bankaları rahatlatacak yeni kararlar aldı. Kredi kartı faizlerinin artmasının yanı sıra bankaların kârlılıklarını azaltan menkul kıymet tesisi uygulamasının yakında kaldırılacağını duyuran TCMB, menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranını yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürdü. Bankalara kredi artış oranlarına bağlı olarak menkul kıymet tesis etme yükümlülüğü getiren TCMB, yükümlülüğün haziranda sona eren hesaplama dönemini şubat ayına çekerek bankalara bir sürpriz daha yaptı.

10 Haziran 2022 tarihli Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’in “Bankaların kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama” başlıklı 6’ncı maddesinde önemli bir değişiklik yapan TCMB, kredi büyüme oranı için 27 Ocak 2023’te başlayan hesaplama döneminin daha önce 28 Haziran 2024 olarak belirlenen bitiş tarihini 23 Şubat 2024 olarak belirledi. Bu tarihler arasında kredi büyüme oranı yüzde 2’nin üzerinde olan bankalar, bu oranı aşan kredi tutarı kadar TL cinsinden menkul kıymet bloke olarak tesis edecekler.

Öte yandan tebliğin “menkul kıymet tesis oranı” başlıklı 6’ncı maddesinde de değişiklik yapıldı. Buna göre menkul kıymet tesisine tabi kalemlere göre hesaplanan yükümlülükler için yüzde 4 olan menkul kıymet tesis oranı ise yüzde 1’e düşürüldü.

Cibre: Sadeleşme yeniden başladı

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre karar sonrası X hesabından yaptığı paylaşımda “Sadeleşme, piyasalar sakinleyip tahvile yabancı alımı gelince, tekrar başladı. Bankalar da artık pahalı tahvil almak durumunda kalmayacak ” yorumunu yaptı.

Merkez'den hükümete ‘Enflasyonda hedef neden tutmadı’ mektubuMerkez’den hükümete ‘Enflasyonda hedef neden tutmadı’ mektubu

Merkez'den U dönüşü: İki gündür döviz satmıyor, alıyor, dolar düşsün istemiyorMerkez’den U dönüşü: İki gündür döviz satmıyor, alıyor, dolar düşsün istemiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.