Merkez’e nakit avans tepkisi: Deneme yanılma yoluyla ekonomi yönetiyorlar

Yüzde 30 devlet tahvili tutma zorunluluğu nedeniyle bankaların nakit avans hesaplarını önceki gün bir bir kapatması üzerine geri adım atarak uygulamayı yürürlükten kaldıran Merkez Bankası'na ekonomistlerden ve vatandaşlardan tepki yağdı.

Ekonomi 20 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

16 Mayıs’ta yayınladığı tebliğle nakit avansların “kredi” gibi değerlendirileceğini, bankaların bu kredilere karşılık yüzde 30 oranında sabit faizli Hazine bonosu tutması gerektiğini ilan ettiği için bankaların bu hesapları kapatması karşısında geri adım atarak uygulamayı iptal eden Merkez Bankası’na ekonomistlerden ve vatandaşlardan tepki yağdı.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yeni karar için “Deneme yanılma yolu ile ekonomi yönetmek tam da bu işte. Birileri 2. turu hatırlatınca talimat kaldırılmış. Bu arada olan borcumu yarın nasıl ödeyeceğim derdine düşen vatandaşa oldu. Bu talimatı 29 Mayıs’ta raftan çıkarıp tekrar uygulamaya koyma fırsatı vermemek hepimizin elinde” dedi.

Rota, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın nakit avansın kapatılmasına vatandaşların tepki göstermesi üzerine önceki gün yaptığı “Nakit avansın kaldırıldığı haberi gerçeği yansıtmıyor. Dar gelirli vatandaşları muaf tutuyoruz. Kredi kartlarından yoğun olarak çekim yapılıp altın alınıyordu” açıklamasını da bir başka tweet’inde eleştirdi. Rota, paylaşımında “CB yardımcısı ve okuması için o notu yollayan partili bürokratlar şunu diyorlar; 50 bin TL üzerinde toplam kart limiti olan vatandaşları dar gelirli olarak tanımlamıyoruz. 51 bin TL limitiniz varsa tasarruf edecek, döviz ve altın alacak kadar zenginsiniz. Böyle yönetiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Fuat Oktay’a bir tepki de Finansal danışman ve DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Rıfat Gencal’dan geldi. Gencal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Devlet sizin ne kadar limitiniz olması gerektiğini ne kadar limitle zengin veya fakir olabileceğinizi bunu nasıl kullanmanız gerektiğini sizin adınıza belirleyip yönetirken bu limitle neden kuyum harcaması yaptığınızı anlama konusunda hiç çaba sarf etmez. Acı olan budur” dedi.

İbrahim Turhan: Düzenlemeleri ‘aç, kapa’ temalı yapsınlar

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Turhan da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bir zamanlar Şener Şen’in oynadığı bir armatür reklamı vardı; ‘aç, kapa’ temalı. Düzenlemeleri de böyle yapsalar. Ya da alternatif ‘fermuarlı’ olabilir. İki yıl önce benzer bir durumda şöyle demişim: Her şey ‘bir varmış bir yokmuş’. En kötü ihtimalle bir masal ülkesi olduk” dedi.

Merkez Bankası kredi kartından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndüMerkez Bankası kredi kartından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.