Mevduat faizi 20 yılın zirvesinde; ticari kredi faizini geçti

Merkez Bankası verilerine göre 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz 22 Eylül haftası itibarıyla yüzde 42,7 ile 20 yılın zirvesine çıktı. Aynı hafta itibarıyla ticari kredi faizleri yüzde 42,2'de kaldı.

Ekonomi 1 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Mevduat faizlerinde yıllık yüzde 42,7 ile yeni zirve görülürken, bankalarda TL cinsi mevduat hesaplarının hacmi de artmaya başladı.

Politika faizinin yüzde 30’e yükselmesi sonrası ekonomi yönetiminden tasarruf sahiplerini kur korumalı mevduattan (KKM) caydırarak standart TL mevduatlara yönlendiren kararlar ardı ardına gelirken, mevduat faizlerindeki tarihi yüksek seviyeler kaydedilmeye devam ediyor.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, mevduatların ağırlıklı bölümünü oluşturan 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz 22 Eylül haftası itibarıyla yüzde 42,7 seviyesine yükseldi. Böylelikle mevduat faizi 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Mevduat faizlerindeki yükseliş kredi faizlerini geride bırakan bir ivmenin yaratılmasına da yol açtı. Aynı hafta itibarıyla ticari kredi faizleri yüzde 42,2’de kaldı.

TL mevduatı artıyor

TL mevduat faizlerindeki artış mevduat verilerine de yansımaya başladı, TCMB’nin bankalara getirdiği KKM faizini politika faizinin altında belirleme kararının da etkisiyle TL mevduat hesaplarına geçiş hızlandı. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalar arası dahil), 22 Eylül ile biten haftada 120,6 milyar TL arttı. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 1,7 artarken, yabancı para cinsinden mevduat ise yüzde 0,3 azaldı. Mevduat bankalarındaki tüketici kredileri, geçen hafta yüzde 0,8 yükselirken aynı dönemde taksitli ticari krediler yüzde 1,5 artış kaydetti.

Yüksek faize rağmen ticari krediler son 2,5 ayın zirvesinde

Bu arada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, 22 Eylül haftası itibarıyla ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 15,3 olarak gerçekleşti. Bu rakam son 2,5 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Temmuz ayında ticari kredi büyümesi yüzde 1,7 ile durma noktasına gelmişti. Ticari kredilerde yukarı yönlü ivme devam ederken tüketici kredilerindeki gerileme de hız kazanmadan sürdü. 22 Eylül haftası itibarıyla tüketici kredi büyümesi yüzde 18,3 seviyesine geriledi. Mayıs ayında tüketici kredilerinde büyüme yüzde 100’e ulaşmıştı.

Dolarda hareket sürüyor: 27,43 TL'yi gördüDolarda hareket sürüyor: 27,43 TL’yi gördü

Merkez'in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM'de faiz yüzde 30'dan 20'ye düştü ama dolar yukarı gittiMerkez’in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM’de faiz yüzde 30’dan 20’ye düştü ama dolar yukarı gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.