Microsoft ve Amazon Fransa’yı yatırıma boğuyor

Microsoft Fransa'da veri merkezleri geliştirmek üzere dört milyar avroluk yatırım yapacağını açıkladı. e-ticaret devi Amazon ise Fransa'ya 1,2 milyar avrodan fazla yatırım yapacak ve 3,000'den fazla istihdam yaratacak.

Ekonomi 13 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fransa'ya yabancı yatırım çekmek için düzenlenen zirve Versay Sarayı'nda yapılıyor.

Dünyanın en önemli teknoloji şirketleri Microsoft ve Amazon Fransa’ya yabancı yatırımcı çekmek için Versay Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde başlayan yatırım zirvesi “Choose French Summit” arifesinde ülkeye yapacakları dev yatırımları açıkladı.

Microsoft pazar günü Fransa’da veri merkezleri geliştirmek üzere dört milyar avroluk yatırım yapacağını açıklayarak ülkenin teknoloji altyapısına yatırım yapma taahhüdünde bulunan diğer ABD’li dev Amazon’a katıldı. Şirketin yönetim kurulu  başkanı Brad Smith AFP’ye yapay zeka ve bulut bilişim altyapısını güçlendirme hamlesinin teknoloji devinin 41 yıl önce Fransa’ya gelişinden bu yana yaptığı en büyük yatırım olduğunu söyledi. Smith Fransa’nın “karbonsuz enerji piyasalarına olan uzun süreli adanmışlığının” ve Avrupa’da “kritik bir lider” olarak öne çıkışının bu kararın nedenleri olduğunu açıkladı. Microsoft bu yatırıma Fransa’nın doğusunda yeni bir veri merkezi kurarken Paris bölgesindeki ve güneydeki Marsilya kentindeki mevcut tesisler de genişletilecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinden pazar günü yapılan açıklamada e-ticaret devi Amazon’un Fransa’ya 1,2 milyar avrodan fazla yatırım yapacağı ve 3.000’den fazla istihdam yaratacağı belirtildi.

Açıklamada yatırımın Amazon Web Services’in (AWS) bulut altyapısının, özellikle de üretken yapay zekanın ve paket teslimat hizmetinin lojistik altyapısının geliştirilmesine yardımcı olacağı belirtildi.

Amazon etkinlikte yapılacak olası bir duyuru öncesinde yorum yapmak istemediğini açıkladı. ABD’li şirket 2024 yılında Fransa’da 2,000 yeni istihdam yaratacağını ve bu sayede ülkedeki personel sayısını yıl sonuna kadar ağırlıklı olarak lojistik merkezlerinde olmak üzere 24,000’e çıkaracağını duyurmuştu. AWS işletmeler arasında uzaktan bilgisayar ve yapay zeka hizmetlerine yönelik artan iştahtan faydalanarak ilk çeyrekte dünya çapında 25 milyar dolar gelir elde eden grubun önemli bir iştiraki.

Sağlık sektörüne de yatırım geliyor

Zirve hazırlıkları sürerken aralarında ABD’li Pfizer ve İngiliz AstraZeneca’nın da bulunduğu çok sayıda ilaç grubu pazar günü Fransa’nın sağlık sektörüne bir milyar avrodan fazla yatırım yapacaklarını açıkladı. Pfizer 500 milyon euroluk yatırımla ülkede Ar-GE tesisleri, AstraZeneca da 388 milyon dolarlık yatırımla Dunkirk’de fabrika kuracak. Sanayi Bakanı Roland Lescure Fransız La Tribune Dimanche gazetesine Avrupalı konsorsiyum FertigHy’nin Fransa’nın kuzeyindeki Somme bölgesinde bir fabrikaya 1,3 milyar avro (1,4 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

En zenginler Elysee'de buluştu: Macron'dan Bernard Arnault'ya onur nişanıEn zenginler Elysee’de buluştu: Macron’dan Bernard Arnault’ya onur nişanı

Amazon Türkiye 400 kişiyi işe alacakAmazon Türkiye 400 kişiyi işe alacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.