Migros’tan ‘yerli yeşil mercimek’ atağı

Migros, Kayseri Valiliği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kayseri Şeker, GürAta ve Zzef iş birliğinde başlatılan projeyle 500 tonu Kayseri'de olmak üzere bölgede üretilen 1,500 ton yeşil mercimeği eylül ortasından itibaren raflarına koyacak.

Ekonomi 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kayseri Tarım İl Müdürlüğü'nün bu yıl yüzde 50 hibeyle dağıttığı 38 bin kilo yerli mercimek tohumuyla Kayseri’de 4 bin dekar, Kayseri Şeker’in üretim yaptırdığı komşu illerde yaklaşık 6 bin dekar olmak üzere toplam 10 bin dekar alanda mercimek ekimi gerçekleştirildi. 

Migros yerel ekonomiye destek amacıyla sürdürdüğü projelere bir yenisini ekledi. Migros’un Kayseri Valiliği iş birliği ve Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayseri Şeker, GürAta ve Zzef desteğiyle Kayseri’de yaklaşık bir yıldır yürüttüğü yerli yeşil mercimek üretimi ivme kazandı. Yerli üretiminin artırılması ve bölgesel kalkınmaya hız verilmesini hedefleyen Migros kendi markasıyla raflarında yer alan ürünlerine eylül ortasından itibaren 500 tonu Kayseri’de olmak üzere bölgede üretilen 1,500 ton “yüzde 100” yeşil mercimeği de ekleyecek.

“Yerli yeşil mercimek üretimi projesi” kapsamında Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere sertifikalı tohumlar dağıtıldı. Oluşturulan eğitim programları ve verilen teknik desteklerle, ekim alanlarında çoklu ürün yetiştiriciliği, ürün kayıplarının azaltılması ve onarıcı tarım konularında da çalışmalar yapılıyor ve üreticilerin yetkinlikleri artırılıyor. Migros’un alım garantisi, lojistik ve paketleme desteği ile çiftçilerin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu yıl Kayseri’de 4 bin dekar, Kayseri Şeker’in üretim yaptırdığı komşu illerde yaklaşık 6 bin dekar olmak üzere toplam 10 bin dekar alanda mercimek ekimi gerçekleştirildi.

‘Türkiye’de her tencereye yerli yeşil mercimek girecek’

Projenin tanıtımı amacıyla Kayseri’de düzenlenen toplantıda konuşan Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur bu stratejik iş birliği ile Türkiye’de her tencereye yerli yeşil mercimeğin gireceğini belirterek şunları söyledi:

“Anadolu’nun bereketli topraklarının bitkisel protein açısından zengin yerli yeşil mercimeğinin üretimini canlandırmak için örnek bir proje hayata geçirdik. Kayserili çiftçilerimize gıda güvenliği, kalite, ambalajlama, finansman, pazarlama, lojistik gibi konularda eğitimler verdik. Tüketicilerimiz, yerli tohumla üretilmiş, kaliteli ve sağlıklı proteini uygun fiyatla sofrasına koyabilecek. Çiftçilerimiz de, Migros sayesinde ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırabiliyor ve emeğinin karşılığını zamanında, değerinde ve güvenle alıyor. Bu proje, onarıcı tarım uygulamaları ile sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. Karbon ayak izini düşürüyor, su tasarrufu sağlıyor, biyolojik çeşitliliği koruyor.”

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de tarımsal ürünlerde sürdürülebilir üretim için yerli üreticinin, yerel ürünlerin desteklenmesini, sözleşmeli tarımı ve onarıcı tarımı önemsediklerini vurgulayarak “Yerli yeşil mercimek projemiz, ilimizde önemli bir ekonomik canlılık yaratacağı gibi diğer illerimize de örnek olacak. Bu projede, Tarım ve Orman Bakanlığı araştırma enstitüleri tarafından geliştirilen 38 bin kilo yerli yeşil mercimek tohumu çiftçilerimize ulaştırıldı. Kayserimizin, kuru fasulye ve nohutta olduğu gibi yerli yeşil mercimek üretiminde de önemli bir üretim merkezi olacağına inanıyoruz” dedi.

Kayseri’deki başlayan hasatta, dönümden 50-80 kilo arasında yeşil mercimek elde ediliyor.

 

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav yüzde 50 hibeli olarak 38 bin kilo sertifikalı ve yerli çeşit yeşil mercimek tohumunu üreticilere ulaştırdıklarını belirterek “Üretim periyodu süresince teknik ekiplerimiz tarafından çiftçilerimize teknik destek sağlıyoruz. Bu projemizle münavebeye iyi bir alternatif olan mercimekle toprak sağlığını koruyarak, sürdürülebilir çevreci uygulamalarını da desteklemiş oluyoruz” diye konuştu.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise Kayseri Şeker ve Migros iş birliği ile üretim çeşitliliği ve toprak verimliliğini artırmak amacıyla tarım parsellerinde birlikte yetiştiricilik (intercropping) modeli ile Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini vurgulayarak “Şeker pancarı sıra arasına yeşil mercimek ekimini teşvik ederek toprak yapısının iyileştirilmesini, aynı tarladan birden fazla ürün elde edilmesini ve yerel tarımda modern tekniklerin kullanımını teşvik eden sürdürülebilir bir tarım modeli amaçlıyoruz” dedi.

GürAta ve Zzef Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Gürkan kamu ve özel sektör iş birlikleri ile tarımın gelişmesine katkı sağlayan örnek projeler geliştirdiklerini söyledi. Gürkan “Ülkemizin dört bir yanındaki küçük yerel üreticilerimizi buluyor, birlikler ve kooperatifler altında güçlenerek, resmi kurumlarla ve perakendecilerle bir araya gelmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve GürAta Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise yerel üreticilerin ürünlerinin doğrudan organize perakende üyelerimiz aracılığı ile tüketicilere ulaşmasına destek verdiklerini, böylece uygun fiyatlı, sağlıklı ve güvenilir gıda tedarikini güvence altına aldıklarını söyledi.

Bir yılda fiyatı ikiye katlanan mercimekte ithalat kapısı sonuna kadar açıldıBir yılda fiyatı ikiye katlanan mercimekte ithalat kapısı sonuna kadar açıldı

Temel gıdalarımız ithalat rekorları kırıyor: Kuru fasulye, nohut ve mercimekTemel gıdalarımız ithalat rekorları kırıyor: Kuru fasulye, nohut ve mercimek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.