Müteahhitlere göre konut üretimi ve satışlar daha da azalacak

KONUTDER’in Ekim-Aralık 2023 Üretici Beklenti Anketi'ne göre müteahhitler 2024’ün ilk altı ayında konut üretiminin ve satışların azalacağını düşünüyor. Fiyatlarda artış beklentisi ise bir önceki çeyreğe göre zayıfladı.

Ekonomi 21 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kira artışında yüzde 25'lık sınırlama sorunları çözemedi.

Markalı Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği’nin (KONUTDER) Üretici Beklenti Anketi açıklandı. KONUTDER’in NielsenIQ Türkiye ile birlikte Ekim-Aralık 2023 döneminde markalı konut üreticileri ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, müteahhitlerin yüzde 72.7’si 2024’ün ilk altı ayında konut üretiminin azalacağını düşünürken fiyatlarda yükselme beklentisi de zayıfladı. Ankete göre markalı konut üreticisi firmaların 4’te 3’ü birinci el konut satış adetlerinin önümüzdeki altı ay içinde büyük oranda azalacağını düşünüyor.

Yabancıya satışta azalma bekleniyor

Bir önceki ankette üyelerin yüzde 50’si yabancıya konut satışlarında gelecek altı ayda herhangi bir değişim beklemiyorken, son ankete göre üyelerin yaklaşık yüzde 60’ı yabancıya konut satışlarında gelecek 6 ayda azalma olacağını düşünüyor. Bir önceki ankette üyelerin yüzde 73’ü konut fiyatlarının artacağını belirtirken son ankette ise bu oran yüzde 54.5’e düşmüş görünüyor.

Maliyetlerde artışında herkes hemfikir

KONUTDER üyelerinin neredeyse tamamı maliyetlerin artacağı konusunda hemfikir. Maliyetlerle ilgili üyelerin öngörüsünde üç ay içinde bir değişiklik olmadığı görülüyor. Üyelerinin tamamı geçen dönemde olduğu gibi işçilik ve malzeme maliyetlerinin artacağı beklentisine sahip.

Üyeler, kentsel dönüşüm alanındaki üretimde ise genel üretime göre daha umutlular. Üyelerin yüzde 68.2’si bu alanda üretim artacak görüşünde. Önceki dönemde KONUTDER üyelerinin yüzde 73’ü konut kredi faiz oranlarının artacağını ön görürken son ankete göre bu oran yüzde 40.9’a gerilemiş bulunuyor.

KONUTDER üyelerinin yüzde 86.4’ü kredili konut satışlarının azalacağını öngörüyor. Kredili satışların azalacağını düşünenlerin oranı bir önceki dönemde yüzde 72.7 iken bu dönemde yüzde 86.4’e yükselmiş görünüyor.

Kirada düşüş beklentisi yok

Anketle ilgili konuşan KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova başlattıkları çalışmaların gayrimenkul sektörü için kritik öneme sahip olduğunu belirterek geçen aylarda yayınladıkları ‘İstanbul’un 10 Yıllık Konut Strateji Raporu’nun ardından şimdi de açıkladıkları bu beklenti anketinin KONUTDER’in veri odaklı stratejisinin devamı niteliğinde olduğunu söyledi. Kumova başta İstanbul olmak üzere esasen tüm ülkenin konut ihtiyacını derli toplu bir biçimde ortaya koyan bir araştırma raporuna ihtiyaç olduğunu, başlattıkları araştırmalarla oldukça önemli veriler elde ettiklerini ve bu verileri şeffaf bir şekilde kamuoyu ile de paylaştıklarını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Şimdi de yine konut sektöründe bir ilk olarak altı aylık beklentilerin yer aldığı bir rapor paylaşmaya başlıyoruz. Üçer aylık periyodlarla yenilenecek “KONUTDER Üyeleri Konut Sektörü Beklenti Anketi-6 Aylık Beklenti Göstergeleri” adlı raporumuz markalı konut üreticilerinin öngörülerini yansıtacak. NielsenIQ Türkiye ile birlikte hazırladığımız rapor bugünün verilerini geçmiş dönemlerle karşılaştırma imkânını da sunacak. Böylece sektörün değişen beklentileri öne çıkacak. Sektörün tüm gündemlerini başlıklar halinde içeren yeni çalışmamız yalnızca sektör temsilcilerine değil konut yatırımı yapacak vatandaşa, sektörümüzü besleyen alt sektörlere ve karar vericiler de ışık tutacak.”

Konutun reel getirisi 4 yıl öncesine döndüKonutun reel getirisi 4 yıl öncesine döndü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.