Nvidia, Microsoft ve Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu

Nvidia'nın hisseleri bir günde yüzde 3,2 arttı ve 135,18 dolara yükseldi. Bu artıl da şirketin piyasa değerini 3 trilyon 332 milyar dolara taşıdı. Böylece Nvidia diğer iki teknoloji devi Microsoft ve Apple'ı geride bıraktı, onlardan daha değerli oldu

Bilim Teknoloji 18 Haziran 2024
Huang, Nvidia'yı video oyuncuları için grafik kartları üretmek üzere 31 yıl önce kurmuştu.

Yapay zeka fırtınası, bir süper şirketi yıl başından beri bütün dünyanın gündemine soktu. Yapay zekanın gerektirdiği çok sayıda paralel bilgisayar işlemini yapmayı sağlayan mikroişlemciler tasarlayıp üreten Nvidia hisse senetleri yıl başından bu yana üç kata yakın arttı. Sadece dün şirket hisseleri yüzde 3,2 artarak 135,18 dolara yükseldi. Bu hızlı yükseliş Nvidia’yı 3 trilyon 340 milyar dolarlık toplam şirket değerine yükseltti ve Nvidia dünyanın en değerli şirketi oldu, rakipleri Microsoft ve Apple’ı bu anlamda geride bıraktı.

Nvidia’nın dünyanın en değerli şirketi unvanını ele geçirdiği sıralarda Microsoft’un piyasa değeri 3 trilyon 325 milyar dolar, Apple’ın piyasa değeri ise 3 trilyon 280 milyar dolardı.

Nvidia’nın hisse senetlerinin yıl başından bu yana performansı çok etkileyici.

Nvidia, yapay zeka modellerini eğitebilen ve çalıştırabilen çiplere yönelik talep patlamasından en çok yararlanan şirket oldu. İki yıldan kısa bir süre içinde, kripto para fiyaskosunun şiddetlendirdiği çip bolluğuyla boğuşan 300 milyar dolarlık bir şirketten diğer Silikon Vadisi devlerinin en son ürünlerini işler halde tutmak için kapısını çaldığı dünyanın en güçlü teknoloji şirketlerinden birine dönüştü. Nvidia hisse fiyatından artışlar S&P 500 endeksinde yılbaşından bu yana yüzde 14’lük artışın yaklaşık üçte birini tek başına sağladı.

Video oyuncuları için grafik kartları üretmek üzere 31 yıl önce Jensen Huang tarafından kurulan Silikon Vadisi merkezli şirket geçen yıl art arda üç çeyrekte büyük gelir artışı kaydetti ve Şubat ayında yıllık bazda yüzde 265, mayıs ayında ise yüzde 262 artış açıkladı. Şirketin hisseleri yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 170 değer kazandı.

 

Piyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple'ın tahtına kurulduPiyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple’ın tahtına kuruldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.