Dikkat kredi kartı limitiniz düşebilir! Gelire uyumlu harcama sınırı geliyor

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre kredi kartı limitin kişinin gerçek geliriyle uyumu artırılacak. Uyumluluk denetimi için SGK ve Risk Merkezi veri setlerinin entegrasyonu sağlanacak.

Ekonomi 6 Eylül 2024
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz OVP sunumunu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve bakanlarla birlikte gerçekleştirdi.

Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 3 yılı ilişkin yol haritasını belirleyen olan Orta Vadeli Program’da (OVP) kredi kartlarıyla ilgili tüketimi kısmaya yönelik önemli bir düzenlemenin işareti de yer aldı. Orta Vadeli Programda kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle uyumunun artırılacağı ifade edildi. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kuruluşu (SGK) ile Risk Merkezi veri setlerinin entegrasyonunun sağlanacağı belirtildi. Yani kredi artı limiti kişinin ya da bankanın keyfine bırakılmayacak.

Mevcut uygulamaya göre tüm bankalardaki toplam kredi kartı limitinin kişinin kart sahibi olduğu ilk yıl aylık ortalama net gelirinin 2 katını, soraki yıllarda ise ödemeyle ilgili bir soru çıkmaması halinde 4 katını geçmemesi gerekiyor. Ancak birçok bankanın son dönemlerde kart sahibine gelirlerinin çok üzerinde kart limiti uyguladığı biliniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayında yaptığı açıklamada, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken kurallara uyması gerektiğini açıklamış ancak bankaların uygulamasında bir değişiklik olmamıştı.

2024’ün ilk yarısında vatandaşın bankalara olan borçları büyük ölçüde kredi kartları kaynaklı gerçekleşti. Sene başında 1 trilyon 155 milyar lira olan bireysel kredi kartları hacmi haziran sonu itibarıyla 313 milyar 260 milyon liralık artış gösterdi. Böylece vatandaşın kart borcu yüzde 27.1 artışla 1 trilyon 468 milyar liraya çıktı.

İktidarın OVP taahhütleri: Dolar yıl sonuna kadar yüzde 13 prim yapacak, enflasyon hedefine ise 7 puan daha konduİktidarın OVP taahhütleri: Dolar yıl sonuna kadar yüzde 13 prim yapacak, enflasyon hedefine ise 7 puan daha kondu

OVP hedeflerinin gerçekleşme sicili güven vermiyorOVP hedeflerinin gerçekleşme sicili güven vermiyor

   

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.