Petrol fiyatları düşüyor, benzinde indirim sürüyor

Petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol üretimi kesintilerini yılsonuna kadar sürdüreceklerini tekrarlamalarına rağmen düşüyor. Türkiye'de de benzinin litre fiyatında 1 lira 17 kuruş indirim yapıldı.

Ekonomi 6 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Son 10 gündür benzin istasyonlarında zamdan önce ucuz benzin almak isteyenlerin kuyruğu görülmüyor.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüş, Türkiye’de de benzin fiyatlarını aşağı çekmeye başladı. Benzine dün gece yarısı gelen indirimin ardından günün ilk saatinde bir indirim daha geldi. Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre, yeni indirimle benzinin litre fiyatı 1 lira 17 kuruş daha ucuza satılacak. Motorinde ise bu gece de fiyat değişimi olmayacak. Benzine önceki gece de 2 lira 11 kuruş indirim gelmişti. Böylece benzinde iki günlük indirim miktarı 3 lira 26 kuruşa yükseldi.

Benzin fiyatlarına 8 günde ikinci indirim geldiBenzin fiyatlarına 8 günde ikinci indirim geldi

Yeni fiyatlar ne oldu?

Yeni indirimle birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul’da yaklaşık 33,47 TL’ye, Ankara’da 34,07 TL’ye, İzmir’de 34,18 TL’ye gerileyecek. Motorinin litre fiyatı İstanbul’da yaklaşık olarak 40,13 TL, Ankara’da 40,69 TL, İzmir’de 40,87 TL seviyesinde bulunuyor. Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

Zam yağmuru benzin, çay ve üniversite yemekleriyle devam ediyorZam yağmuru benzin, çay ve üniversite yemekleriyle devam ediyor

Küresel piyasalarda fiyat neden düşüyor?

Petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Rusya’nın temmuz itibarıyla uyguladıkları gönüllü petrol üretimi kesintilerini yılsonuna kadar sürdüreceklerini tekrarlamalarına rağmen düşüyor. Bunun nedeni ise dünya genelinde ekonomik aktivitedeki yavaşlama belirtileri ve ABD’de petrol stoklarının son 2 ayda ilk kez artış göstermesi.

Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya öncülüğünde birlikte hareket eden ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun Ortak Bakanlık İzleme Komitesi önceki gün yapılan toplantıda petrol üretim politikasını değiştirmedi.

OPEC+’ın arzı sıkı tutmak üzere üretim kesintilerini sürdürme kararıyla birlikte petrol, dün verdiği keskin kayıpların bir kısmını telafi ederek yükseldi ancak talep görünümündeki belirsizlik kazanımları sınırladı. Önceki günü yüzde 5,6 düşüşle 85,6 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, dünü de bir miktar daha değer yitirerek 84.3 dolardan kapattı.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya “küresel büyüme gelecek sene büyük darbe alacak gibi görünüyor. Bu da ham petrol talebi sorunlu olacak anlamına geliyor. Yatırımcılar, petrolde 100 dolar beklentisinin şimdilik uzak olduğunu fark etti” değerlendirmesini yaptı.

Bu ay gıdaya yüzde 12,8, benzine yüzde 37,6 zam geldi, yüksek enflasyon kapıdaBu ay gıdaya yüzde 12,8, benzine yüzde 37,6 zam geldi, yüksek enflasyon kapıda

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.