‘Tüm koltuklar dolu’ deniyordu: Meğer Hatay’a yolculu inişler durdurulmuş

Deprem sonrasında hasar alması ve sonrasındaki tamir süreci iktidar ile muhalefet arasında tartışmaya yol açan Hatay Havalimanı'nın pistte yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle 17 Mayıs'a kadar yolculu inişlere kapatıldığı ortaya çıktı. Yolcular Hatay'dan başka şehirlere ise uçabiliyor.

Ekonomi 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hatay Havalimanı'nın pisti depremdez hasar görmüştü

Depremden en büyük zararı gören illerden Hatay’ın afet sonrası ortaya çıkan hasarının giderildiği ifade edilen havalimanına başka şehirlerden uçuşlar inişte yaşanması muhtemel sorunlar nedeniyle 17 Mayıs’a kadar durduruldu. Hatay’dan başka şehirlere ise uçuş yapılmasına izin veriliyor. Türk Hava Yolları’ndan (THY) adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, kendilerine uçuşların durdurulması için talimat geldiğini, nedenin ise belirtilmediğini söyledi.

THY genel müdürü Bilal Ekşi konuyla ilgili açıklamasında  “Hatay’a 16 Şubat tarihinden itibaren DHMİ’nin yayımladığı NOTAM sebebi ile gidişte yolcu alınmamaktadır. (sadece insani ve kurtarma amaçlı yolcular hariç) Hatay çıkışında ise normal yolcu alınmaktadır” dedi.

Çeşitli şehirlerden Hatay’a uçmak isteyenler THY’nin web sitesi üzerinden baktıklarında seçimden üç gün sonraya kadar ya aradıkları tarihte uçak olmadığı ya da dolu olduğuna ilişkin notu görüyorlar.  Call center arandığında ise İstanbul ve Ankara’dan Hatay’a tüm uçuşların dolu olduğu, 17 Mayıs’tan itibaren uçulabileceği bilgisi veriliyor. Pegasus’un ise bir aydır Hatay’a bilet satmadığı ancak Hatay’dan yolculu kalkış yaptığı öğrenildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yetkilileri “Bir sorun olsaydı ilk bize iletirlerdi arayanları bilgilendirebilelim diye ama öyle bir bilgi gelmedi” derken THY’nin call center çalışanları ve müşteri temsilcisi özel bir durum olmadığını belirterek, “Bu tür durumlarda önce doluya alınıyor, sonra açıklama yapılıyor” dediler.

İşin aslı ne?

Hatay Havalimanı yetkilileri ise 10Haber’e Hatay’a uçuşların pistte bir sorun olduğu için durdurulduğunu söylediler. THY yetkilileri başka şehirlere uçuş olmasıyla ilgili olarak kendilerine bu yönde bir talimat geldiğini ancak gerekçesinin açıklanmadığını ifade ettiler.

10Haber’e konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir havayolu şirketinin yetkilisi, Amik Ovası’nın sağlam olmayan zeminine yapılan havalimanının hasar gören pistinin depremden sonra alelacele tamir edildiğini ancak sıkıntıların devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“İnişlerde uçak piste büyük bir güç ve ağırlıkla çarpıyor. Tek koridorlu bir uçağın ağırlığı yolcuları ve bagajıyla beraber 80 ton. Onun için yolcuyla inişlere izin verilmiyor. Yani inişte yalnız mürettebatın riski alınıyor. Yolculu inişte ise hem mürettebat hem yolcunun riski var. Kalkışta ise bir çarpma söz konusu değil. Bu durumda uçaklar Hatay’a boş gidiyor, oradan yolcusunu alarak başka şehirlere uçuyor.’’

AK Partili eski bakandan Hatay Havalimanı itirafı: Uygun olmadığını belirtmiştikAK Partili eski bakandan Hatay Havalimanı itirafı: Uygun olmadığını belirtmiştik

Göle yapılan havaalanı

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde aldığı ağır hasar sonrasında Hatay Havalimanı pisti kullanılamaz hale gelmişti. Hatay Havalimanı pistindeki tahribat, bölgeye intikal eden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ekipleri ile İstanbul Havaalanı’nın müteahhitidi İGA inşaat ekiplerinin çalışması ile onarılmıştı.

Hatay Havalimanı’ndaki büyük hasar sonrası, bölgenin kurutulan Amik Gölü olması tartışılmıştı. Havalimanı, 1940’lardan 1970’lere kadar geçen süreçte kurutulan Amik Gölü’nün merkezindeydi. Amik Gölü havzasında yoğun yağışlarla suların yükselmesi nedeniyle Hatay Havalimanı uzun süreli biçimde kullanılamaz hale geliyordu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Biz Hatay’daki havalimanı yapılmadan önce defalarca uyardık; ‘Fay hattı burası burada havalimanı yapmayın’ dedik. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadı” demişti.

Hatay Havalimanı açıldı, tartışması sürüyor! Mansur Yavaş: Bunlar ayıp şeylerHatay Havalimanı açıldı, tartışması sürüyor! Mansur Yavaş: Bunlar ayıp şeyler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.