Rusya’nın yumurta krizini Türkiye çözecek

Ukrayna savaşı Rusya'da yumurta krizine neden olurken, fiyatı yüzde 60’tan fazla arttı. Putin hükümeti suçlayarak özür dileyerek Türkiye, Azerbaycan ve Belarus'tan yumurta ithalatına başladı. Türkiye 300 bin yumurta gönderdi.

Ekonomi 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rus hükümeti, 1 Ocak'tan 1 Haziran'a kadar 1,2 milyar yumurtanın vergisiz ithalatına izin vermişti.

Ukrayna savaşı Rusya’da yumurta krizine sebep oldu. Rusya’da yaşanan yumurta krizine yer veren Wall Street Journal ülkede savaştan çok yumurta temininin konuşulduğunu, hızla artan fiyatlar nedeniyle Rus halkının yumurta için uzun kuyruklar oluşturduğunu aktardı.
Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaşanan yumurta şokundan hükümeti sorumlu tutarak kamuoyundan özür dilediğini aktaran gazete geçen ay yumurta kralı olarak bilinen bir tavuk çiftliği patronunun yüksek fiyatlar nedeniyle çiftliğinin soruşturulmaya başlanmasından kısa süre sonra suikast girişiminden kurtulduğunu aktardı. Önceki gün açıklanan verilere göre yumurta fiyatları Rusya’da aralık ayında yüzde 60 civarında arttı.

Süt ve yumurta üretimi ekimde sevindirdiSüt ve yumurta üretimi ekimde sevindirdi

Türkiye 300 bin yumurta gönderdi

Rus yetkililer Batı’nın yaptırımları nedeniyle Avrupa’dan gelen çiftlik ekipmanı tedarikinin zorlaşması üzerine kümes hayvancılığı büyük zarar gördü ve ülkede yumurta krizi yaşanmaya başladı. Rusya yumurta krizini aşmak için Türkiye, Azerbaycan ve Belarus’tan yumurta ithalatını artırma kararı aldı. Bu kapsamda 9 Ocak tarihinde yaklaşık 300 bin yumurta Türkiye’den Rusya’ya gönderildi. Rus hükümeti 1 Ocak’tan 1 Haziran’a kadar 1,2 milyar yumurtanın vergisiz ithalatına izin vermişti.

Yumurtaları tek tek sattılar

Öte yandan yeni yıl tatili öncesinde yumurta almak için bekleyen müşterilerin oluşturduğu uzun kuyruklar seçmenlere Sovyet dönemindeki gıda kıtlığını hatırlattı. Sibirya ve işgal altındaki Kırım’da bazı süpermarketler yumurtaları tek tek, tanesi yaklaşık 12 ruble ya da 13 sente sattı. Yerel bir milletvekili çalışanlarına tatil için koli koli yumurta hediye etti. Rusya’da yaygın olarak kullanılan bir sosyal ağ olan Telegram kısa sürede yumurta bulunabilirliği konusunda endişelenen, yumurtayı daha ucuza nereden alabileceklerine dair ipuçları paylaşan ya da şakalaşan insanların yüzlerce mesajıyla doldu.
Oxford Economics’in gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Tatiana Orlova Rusya’da yumurtanın tüketici sepetinin nispeten küçük bir parçası olduğunu, ancak insanların yumurta fiyatı artışından yakındığını aktardı.

Et, süt, yumurta ve tavuğa zam gelecekEt, süt, yumurta ve tavuğa zam gelecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.