Sanayide üretimi haziranda Kurban Bayramı etkisi ve yüksek kapasite arttırdı

Sanayide üretim haziranda yüzde 1,6 gibi beklentilerin çok üzerinde artarken, yıllık artış ise yüzde 0,6 ile sınırlı kaldı. Sanayi üretimi 6 Şubat depreminden buyana en yüksek büyümeyi gösterdi.

Ekonomi 11 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Deprem felaketinin yaşandığı şubat ayında yüzde 8,2 daralan sanayi üretimi, haziran ayında en hızlı yükselişini yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı sanayi üretimi verilerini açıkladı. Sanayi üretimi haziranda bir önceki aya göre yüzde 1,6 artarken, yıllık bazda yüzde 0,6 yükseliş kaydetti. Ekonomistlerin beklentisi, sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 2,2, yıllık bazda ise yüzde 1,9 düşüş kaydedeceği yönündeydi. Deprem felaketinin yaşandığı şubat ayında yüzde 8,2 daralan sanayi üretimi, haziran ayında en hızlı yükselişini yaşadı.

Haziranda sanayi üretiminde beklenenin üzerinde gerçekleşen büyümede bir haftalık Kurban Bayramı’nın etkisiyle yurt içi siparişlerde görülen artış ile imalat sektöründeki yüksek kapasite kullanımı etkili oldu. TÜİK’in açıklamasında şöyle denildi:

“Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,2 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,3 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 azaldı.

Sanayi üretimi patinaj yapıyorSanayi üretimi patinaj yapıyor

Sanayi üretimi yıllık yüzde 0,6 arttı

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2023 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,4 azaldı.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.