Servet göçü Florida’da talebi patlattı; evdeki temizlikçiler yılda 5 milyon lira kazanıyor

ABD'de Florida'ya servet göçü nedeniyle özellikle Palm Beach'te evlere temizliğe gidenlerin yıllık maaşı 150 bin doları (yaklaşık 4,83 milyon TL) aşıyor. Böylece temizlikçilerin geliri yılda 123 bin dolar kazanan dijital göçebeleri solladı.

Ekonomi 25 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Personel şirketlerine göre Palm Beach ve Güney Florida'daki temizlikçiler, yan haklarla birlikte yıllık maaşlarının 150 bin doları aşması ve malikane sahipleri arasındaki teklif savaşlarının kızışmasıyla hayatlarının en güzel dönemini yaşıyorlar.

Son zamanlarda New York ve diğer yüksek vergi uygulanan eyaletlerden gerçekleşen kitlesel servet göçü, başta Palm Beach olmak üzere Florida’nın elit bölgelerinde temizlik personeline olan talebi patlattı. Palm Beach’teki temizlik görevlilerinin yıllık geliri zenginlerden gelen yoğun talep nedeniyle yılda 150 bin doları (yaklaşık 4,83 milyon TL) aşıyor. Böylece temizlik görevlileri kazançlarıyla salgının ardından sayıları 40 milyonu aşan, uzaktan çalışan “dijital göçebe”leri sollamış. Zira en az üniversite eğitimine sahip dijital göçebelerin ortalama yıllık maaşları 123 bin dolar (yaklaşık 4 milyon lira) civarında. Ama tabii kıyaslamak doğru olmaz; çünkü Palm Beach’te yoğunlaşan servet de, ev sayısı da aslında son derece sınırlı.

Personel ajanslarına göre, zengin sayısının hızla artması sonucu bölgede sadece temizlik görevlilerinin değil uşakların (artık “ağırlama yöneticileri” veya “mülk yöneticileri” olarak adlandırılıyor) yanı sıra dadı, şef, şoför ve kişisel güvenlik görevlerine olan talep de arttı. Ancak zengin ev sahipleri için en büyük karmaşayı yaratan şey temizlikçi sıkıntısı. Florida’ya göç eden zenginlerin çoğu büyük evler satın aldı ve şimdi onları temizleyecek insanlara ihtiyaç duyuyorlar. Oteller, tatil köyleri ve işletmeler de temizlik personeli için yarışıyor. Sonuç: Bazı ajanslara göre, temizlik görevlileri için ücret 2020’de saatte yaklaşık 25 dolar iken bugün saatte 45 veya 50 dolara fırladı.

Son yıllarda New York ve yüksek verginin uygulandığı eyaletlerden Florida’ya yoğun bir zengin göçü yaşanıyor. Palm Beach de zenginlerin en gözde tercihlerinden birisi.

’30 yıldır ilk kez böyle bir şey görüyorum’

Ev ve otellere personel sağlayan The Wellington Agency’nin kurucusu April Berube, “30 yıldır personel yerleştiriyorum ve hiç böyle bir şey görmedim. Özellikle Palm Beach ve Miami’ye taşınan insanlardan gelen taleplere yetişemiyoruz” dedi.

Berube, zenginler için çalışan temizlikçilerin, evin içinde sessizce ve fark edilmeden nasıl hareket edeceklerinden, antikaları, sofra takımlarını ve güzel sanat eserlerini nasıl dikkatlice temizleyeceklerine ve ince çarşafları nasıl düzgün bir şekilde yıkayıp ütüleyeceklerine kadar son derece özel becerilere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Berube, bu kadar az kalifiye aday varken, üst düzey temizlik becerilerini öğretmek ve daha fazla temizlik görevlisi yetiştirmek için bir okul açmayı düşündüğünü söyledi.

Florida’da zenginlerin yoğun olarak göç ettiği Palm Beach’te deneyimli temizlik görevlisi bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

250 bin dolar kazanan bile var

Lily Pond Services’in kurucusu Melissa Psitos, yakın zamanda Florida’dan bir müşterisinin yıllık 75.000 dolara bir temizlikçi tutmayı umduğunu belirterek, “Sonunda piyasa için makul olan 110.000 dolar ödediler. Genellikle diğer temizlikçi ve çamaşırcılardan oluşan bir kadroyu yönetmeye yardımcı olan yönetici temizlikçiler daha da fazla kazanıyor” dedi. Psitos, Palm Beach’te fazla mesai dahil yılda 250.000 dolar kazanan bir baş kahya tanıdığını söyledi.

Personel sayısının az olması nedeniyle zengin ev sahipleri arasında teklif savaşlarının yaygın hale geldiğini vurgulayan Psitos, “Personel ajansları internette sürekli ilan yayınlıyor ancak bulamıyor. Personel arayan ev sahipleri hayal kırıklığına uğruyor” dedi.

'Dijital göçebe' sayısı 40 milyonu aştı, ülkeler vize vermek için yarışıyor‘Dijital göçebe’ sayısı 40 milyonu aştı, ülkeler vize vermek için yarışıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.