Şimşek’ten açıklama: Zırhlı araç güvenlik için, çift maaş çift sorumluluk yüzünden

Hazine ve Maliye Bakanlığı makam aracı ve çifte maaş iddialarına devletin sadece en üst makamlarının güvenlik gerekçesiyle zırhlı araca bindiği yanıtını verdi. Bakan Şimşek buna 'Bisiklete binmeyi düşünebilirim' diyerek ironili bir cevap da ekledi.

Ekonomi 25 Haziran 2024
Hazine ve Maliye Bakanlığı makam aracı ve çifte maaş iddialarına cevap verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’e tahsis edilen makam aracı ile bazı bakanlık bürokratlarının “çift maaş” aldıklarına dair iddialara yazılı açıklamayla cevap verdi.

Sözcü gazetesi dün manşet haberinden Mehmet Şimşek’in pahalı bir Mercedes marka araca bindiğini, yardımcılarının da çift maaş aldığını duyurmuştu. Bakanlık, haberdeki başlığın bilgi ya da haber değil, “ciddiyetten uzak, siyasi kaygılarla kurgulanmış bir yanıltmaca” olduğunu öne sürdü, “Devletimizin sadece en üst makamları ‘güvenlik gerekçesiyle’ zırhlı araçlara binmektedir. Tasarruf genelgesinde en üst düzey devlet personeli yani bakanlarımızın makam araçları bahse konu zorunlu nedenlerden dolayı kapsam dışında tutulmuştur” dendi.

‘Çifte maaş çifte görev kaynaklı’

Bazı bakanlık bürokratlarının “çift maaş” aldıkları iddiasına da yanıt verilen açıklamada 1960’lı yıllardan beri kanunun verdiği yetkiyle ek sorumluluk alarak kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) atanıp kamu adına yönetim ve denetim yapan bakanlığın sadece üst düzey liyakatli bürokratlarının bu görevi hakkıyla ve layıkıyla yerine getirdiği vurgulandı.

Açıklamada şöyle dendi: “Gazetenin ‘çifte maaş’ dediği durum çifte sorumluluk, çifte görev kaynaklıdır. Bu önemli görev ve sorumluluğun karşılığında tek bir yerden aldıkları ücretlere ise yakında kanunla tavan getirileceği hususu daha önce tarafımızdan kamuoyuna duyuruldu. Vatandaşımızın kafasını karıştırmak amacıyla sürekli devam eden bu tarz ciddiyet dışı, günlük sansasyon maksatlı başlıklara itibar edilmemesi önem taşımakta.”

Şimşek: Bu suni gündem

Mehmet Şimşek haberle ilgili sosyal medyası X üzerinde yaptığı paylaşımda “Haberi yapan gazeteyi memnun etmek için bisiklete binmeyi düşünebilirim” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Bilinçli şekilde oluşturulmak istenen bu suni gündeme karşı biz makrofinansal istikrarı tesis etmek, sürdürülebilir yüksek büyümeye ulaşmak ve daha adil gelir dağılımını sağlamak için uygulamaya koyduğumuz programımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”

Şimşek’ten CHP açıklaması: Mesajlar tribün kaygılı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP’li Yalçın Karatepe ile görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından da açıklama yaptı. Bakan Şimşek “Görüşmeye ilişkin kamuoyuna yönelik mesajlarının tribün ve taraftar kaygısıyla verilmiş olduğunu izledik. Umarım bu tutum ve yaklaşım diyalog ve normalleşme ruhunu zedelemez” dedi.
Sosyal medya hesabından AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik’in, CHP’yi eleştirdiği bir tweeti paylaşan Şimşek şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle kabul ettiğim CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Yalçın Karatepe’yi protokol kurallarını uygulamadan binanın girişinde karşıladım ve makamda görüştüm.
Görüş ve önerilerini dinlediğimiz dört saati aşan görüşmede gündeme getirilen tüm konularla ilgili perspektifimizi şeffaf bir şekilde kendilerine anlattık. Önerilerini, demokratik nezaket ve ekonomik-mali gerçekler kapsamında not ettik. Ayrıca uyguladığımız ekonomi programımıza ilişkin detaylı bir de sunum yaptık. Ancak sonrasında görüşmeye ilişkin kamuoyuna yönelik mesajlarının tribün ve taraftar kaygısıyla verilmiş olduğunu izledik. Umarım bu tutum ve yaklaşım diyalog ve normalleşme ruhunu zedelemez.”

Şimşek ilk kez kapsamlı konuştu, kamuda tasarruf başlıyor, gelecekten ümitliŞimşek ilk kez kapsamlı konuştu, kamuda tasarruf başlıyor, gelecekten ümitli

Şimşek-Karatepe görüşmesi: Sonuç çıkmayacağı belli toplantı neden 4 saat sürdü?Şimşek-Karatepe görüşmesi: Sonuç çıkmayacağı belli toplantı neden 4 saat sürdü?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.