Şimşek: Programımıza yurtdışından güçlü destek var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 'Makro finansal istikrarı sağlamak için uygulamaya koyduğumuz programımıza güçlü bir destek var. Enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz' dedi.

Ekonomi 17 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “Uluslararası finansal kuruluşlarla ilişkilerimizi daha da güçlendiriyoruz. Makro finansal istikrarı sağlamak için uygulamaya koyduğumuz programımıza güçlü bir destek var” dedi.

Türkiye’nin proje finansmanı alanında sağladığı dış kaynak imkanlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmeyi alıntılayarak uluslararası rezervleri artırarak kırılganlığın azaltıldığının altını çizen Şimşek, “Enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

‘Proje finansmanına 7,5 milyar dolar dış kaynak sağlandı’

Mehmet Şimşek, AA’ya verdiği röportajda da Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) depremin yaralarını sarmak ve kentlerin yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla 400 milyon euro finansman sağlanmasına ilişkin anlaşmayı imzaladıklarını belirterek “Böylece bu yıl kasım itibarıyla proje finansmanı amacıyla sağlanan dış kaynak miktarı 7,5 milyar dolara ulaştı” dedi.

Şimşek’e göre Türkiye'ye güven geri geldi, bu da sermaye getirecekŞimşek’e göre Türkiye’ye güven geri geldi, bu da sermaye getirecek

“Türkiye Deprem Sonrası Yeniden İmar Çerçeve Projesi” kapsamında kullanılmak üzere İLBANK’a karşılıksız tahsis edilmek üzere 400 milyon euro tutarında finansman sağlanacağını aktaran Şimşek, “Avrupa Yatırım Bankasından, depremin yaralarını sarmak ve kentlerin yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla 400 milyon euro finansman sağlanmasına ilişkin kredi anlaşmasını imzaladık” diye konuştu.

‘Deprem bölgesini inşa etmek için GSYH’nin yüzde 3’ünü harcıyoruz’

Şimşek, projeyle yaşanan deprem felaketi sonrası, kentlerde ortaya çıkan iyileştirme ve yeniden inşa ihtiyacına katkı sağlanmasının amaçlandığına işaret ederek, “6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgeyi yeniden inşa etmek için bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 3’ünü harcıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

AYB’den en son 2018 yılında proje amacıyla finansman sağlandığına dikkati çeken Şimşek, “Diğer uluslararası kuruluşlarla olduğu gibi AYB ile de iletişimimiz çok daha güçlü bir hale geldi. Böylece 2023 Kasım ayı itibarıyla proje finansmanı amacıyla sağlanan dış finansman miktarı 7,5 milyar dolara ulaştı” dedi.

Türkiye’nin yeniden yapılandırma çabalarına AYB’nin desteğini memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Şimşek, Avrupa Birliği’ne Türkiye ile gösterdiği dayanışmadan dolayı teşekkür etti.

Erdoğan: Şimşek'e karışmıyorum, o kendisi karar veriyorErdoğan: Şimşek’e karışmıyorum, o kendisi karar veriyor

Şimşek dünyanın elit ekonomistleri önünde söz verdi: Ne gerekiyorsa yapacağızŞimşek dünyanın elit ekonomistleri önünde söz verdi: Ne gerekiyorsa yapacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.