Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: CV’sinde Amazon ve Fed var

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı, giden başkan Gaye Erkan gibi parlak bir kariyerden geliyor. ABD Merkez Bankası'nda 10 yıl çalışan, son olarak Amazon'un baş ekonomisti olan Karahan, eski Washington Büyükelçisi Ak Partili Murat Mercan'ın da yeğeni.

Ekonomi 3 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Türkiye İngiliz ekonomist Timothy Ash sayesinde Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Karahan'ın şeffaflık konusundaki görüşlerini öğrendi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın (Erkan’ın gidişiyle ilgili ayrıntılı haberimiz bu linkte) yerine Başkan Yardımcısı Fatih Karahan getirildi. Karahan, giden başkan Gaye Erkan gibi parlak bir kariyere sahip, ABD’de Merkez Bankası FED’de ve Amazon’da çalışmış, Columbia dahil bazı üniversitelerde de ders vermiş bir isim. Aynı zamanda, 22. ve 23. dönem AKP Eskişehir Milletvekili ve Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın da yeğeni. Murat Mercan’ın ablası Prof. Dr. Hatice Karahan ile SGK eski Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan’ın oğlu olan Fatih Karahan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Murat Mercan vasıtasıyla tanıştığı biliniyor.

Merkez Bankası'nda Mehmet Şimşek operasyonu: Gaye Erkan gitti, Fatih Karahan geldiMerkez Bankası’nda Mehmet Şimşek operasyonu: Gaye Erkan gitti, Fatih Karahan geldi

Temmuz 2023’te sosyal medya hesabından uçakta ailesiyle birlikte görüldüğü bir fotoğraf paylaşan Karahan, takipçilerinin nereye seyahat ettiğini sorması üzerine Türkiye yanıtını vermişti.

Hafize Gaye Erkan’ın 9 Haziran 2023’te Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasının ardından, üst yönetim de 28 Temmuz 2023’te değişmişti. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine getirilen isimlerden biri olan ekonomist Fatih Karahan ABD’de yaşıyordu. Temmuz 2023’te sosyal medya hesabından uçakta ailesiyle birlikte görüldüğü bir fotoğraf paylaşan Karahan, takipçilerinin nereye seyahat ettiğini sorması üzerine Türkiye yanıtını vermişti.

Resmi Gazete’de yayınlanan atama kararında Hafize Gaye Erkan’ın söylediği gibi görevinden ayrılmadığı, alındığı belirtildi.

1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, giden başkan Gaye Erkan gibi İstanbul Erkek Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu. 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olan Karahan, 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı.

Çalışma hayatına 2012 yılında ABD Merkez Bankası’nda (Fed) ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar anılan kurumda işgücü ve ürün piyasası çalışmaları başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı.

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı.

Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atandı.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.