Şimşek’ten ekonomiyi düzeltmek için yine sabır çağrısı geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı basına verdiği ilk mülakatta enflasyonu düşürmeye, tükenen rezervleri yeniden inşa etmeye ve cari açığı azaltmaya odaklandıklarını söyledi.

Ekonomi 28 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
FT'deki haberde Şimşek’in, son dönemdeki faiz artışlarının arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın desteğinin bulunduğunu söylediği ifade edildi.

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yaptığı sosyal paylaşımında “Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu kez de yabancı basına verdiği ilk röportajda ekonominin düzelmesinin zaman alacağını belirterek ‘sabır” çağrısı yaptı.

Ünlü İngiliz Financial Times gazetesinin “Türkiye’nin hazine bakanı ‘zorlu’ koşulları düzeltmenin zaman alacağını söyledi” başlığıyla yayımladığı haberde, Şimşek’in, son dönemdeki faiz artışlarının arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın desteğinin bulunduğunu söylediği ifade edildi.

Şimşek’in Chatham House kuralına takılan sözü: ‘Batı’dan izole olmayacağız’Şimşek’in Chatham House kuralına takılan sözü: ‘Batı’dan izole olmayacağız’

Financial Times’ın Ankara muhabiri Adam Samson imzalı haberde, “Türkiye’nin hazine bakanı, yeni teknokrat kadrosu ekonomide yıllardır uygulanan yanlış politikaları terse çevirmeye ve ülkenin hırpalanmış ekonomisine dönük yatırımcı güvenini yeniden inşa etmeye çalışırken sabır çağrısında bulundu” denildi.

Şimşek’in “Ekonomiyi yeniden dengelemeye ve iç talebi yumuşatmaya çalışıyoruz” dediği belirtilen haberde, Erdoğan’ın talimatıyla yıllardır geleneksel olmayan ekonomi politikalarının uygulandığı hatırlatıldı.

Habere göre Şimşek “Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıt var ama sabırlı olmalıyız çünkü hâlâ zorluk var” diyerek geniş kapsamlı önlemler aldıklarını söyledi.

Şimşek'e göre yabancılar ekonomi politikalarını beğendi: Sonuç 10,4 milyar dolarŞimşek’e göre yabancılar ekonomi politikalarını beğendi: Sonuç 10,4 milyar dolar

Şimşek’ten üç hedef vurgusu

Şimşek, enflasyonu soğutmaya, tükenen döviz rezervlerini yeniden inşa etmeye ve artan cari açığı azaltmaya odaklanacaklarını belirtti. Daha yüksek ihracat ve yatırımın büyümeyi sürdürmenin anahtarı olacağını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin enflasyonu artıran tüketici harcamalarına daha az bağımlı hale gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Şimşek, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasını da kademeli olarak gevşetmeye çalışacaklarını ifade etti. Şimşek, enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için güvene ihtiyaç duyduklarını, anahtarın bu olduğunu belirtti.

Mehmet Şimşek’in açmazı: Eski ilaçla yeni sorunları çözmeye çalışmakMehmet Şimşek’in açmazı: Eski ilaçla yeni sorunları çözmeye çalışmak

Ekonomiyi canlandıracak

Batılı ülkeler ve Körfez ülkeleriyle daha yapıcı ilişkiler kurmanın ekonominin canlanmasına yardımcı olacağını söyleyen Şimşek, “Türkiye jeopolitik bir durgunluktan çıkma sürecinde” dedi.

FT’nin haberinde ayrıca, “Çoğu analist, merkez bankasının yeni başkanı Hafize Gaye Erkan’ın fiyat baskılarını kontrol altına almak için faiz oranlarını çok daha yükseğe çekmesi gerekeceğini, bu durumun cumhurbaşkanıyla bir soruna yol açabileceğini ve eski Goldman Sachs bankacısının kendisini görevden alınacak son politika yapıcı olarak bulma olasılığını artırabileceğini düşünüyor” ifadeleri dikkat çekti.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.