Stopaj KKM’ye altı ayın en hızlı çıkışını getirdi

Kur korumalı mevduatlarda (KKM) altı aya kadar vadede yüzde 7,5, bir yıla kadar vadede yüzde 5 stopajın geldiği 2 Ağustos haftasında 67,7 milyar TL ile altı ayın en hızlı çıkışı yaşandı. Böylece KKM hacmi 1,8 trilyon TL'nin altına geriledi.

Ekonomi 8 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın aldığı kararlarla KKM hacmi her hafta daha da azalıyor.

2021 Aralık’ta dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından sözde kurdaki artışın önüne geçmek için “asrın buluşu” tanımıyla hayatımıza sokulan kur korumalı mevduattan (KKM) çıkışı hızlandırmak için ekonomi yönetimi art arda kararlar alırken düzenlemelerin etkisi son aylarda rakamlara da belirgin ölçüde yansımaya başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Merkez Bankası’nın stopaj kararı aldığı 2 Ağustos haftasında KKM’de 67,7 milyar TL ile son altı ayın en hızlı gerilemesi oldu. Böylece kur korumalı mevduatların büyüklüğü 1,8 trilyon TL’nin altına geldi.

Temmuz başı itibariyle şirketlerin kur korumalı mevduatların vergi avantajları sonlandırılırken 1 Ağustos itibariyle KKM’ye stopaj uygulaması gelmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre stopaj oranı altı aya kadar vadelilerde yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlara yüzde 5 olmuştu.

KKM’den çıkışı hızlandırmak için bu kez de stopaj getirildiKKM’den çıkışı hızlandırmak için bu kez de stopaj getirildi

Döviz mevduatına stopaj artırıldı, KKM'de istisna uzatıldıDöviz mevduatına stopaj artırıldı, KKM’de istisna uzatıldı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.