Tatilcilere iyi haber: Akaryakıt zamları ertelendi

Aracıyla dönüş yoluna geçmeye başlayan tatilcilere iyi haber geldi. Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 64 kuruş, motorine 1 lira 63 kuruş zam bekleniyordu. Ancak EPDK devreye girdi zamlar hafta başına kaldı.

Ekonomi 20 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
13 Haziran’da motorin fiyatlarına yüzde 3.4 zam yapılarak motorinin litre fiyatı 1 lira 34 kuruş atırılmıştı.

Benzin ve motorine bu gece yarısından itibaren yapılması beklenen zamlar ertelendi. Benzine 1 lira 64 kuruş, motorine 1 lira 63 kuruş zam bekleniyordu. Böylece dönüş yoluna çıkmaya başlayan tatilcilerin masrafları artacaktı. Yapılması beklenen zamlar Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (EPDK) devreye girmesiyle pazartesi güne bırakıldı.  13 Haziran’da motorin fiyatlarına yüzde 3.4 zam yapılarak motorinin litre fiyatı 1 lira 34 kuruş artırılmıştı. 7 Haziran’da ise benzine 1 lira 25 kuruş, motorin grubunda ise 1 lira 21 kuruş indirim yapılmıştı.

Güncel akaryakıt fiyatları

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 40,21 TL
Motorin litre fiyatı: 39,26 TL

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 40,14 TL
Motorin litre fiyatı: 40,56 TL

Ankara

Benzin litre fiyatı: 41,24 TL
Motorin litre fiyatı: 41,63 TL

İzmir

Benzin litre fiyatı: 41,52 TL
Motorin litre fiyatı: 42,00 TL

Antalya

Benzin litre fiyatı: 41,99 TL
Motorin litre fiyatı: 42,48 TL

Temmuzda ÖTV zammı gündemde

Zamlar ertelense de Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre akaryakıt fiyatlarına temmuz ayının başında zam gelecek. 16 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları 5’er TL artırılmış ve bu tutarların altı ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti. Ancak 2024 Ocak ayında enflasyonda artışa neden olacağı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÖTV artırma yetkisini kullanmamıştı.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Benzin ve motorin zamlanıyor, tatilcilerin dönüş masrafı artacakBenzin ve motorin zamlanıyor, tatilcilerin dönüş masrafı artacak

Gecenin kara haberi: Benzin ve motorine yine çifte zam geldiGecenin kara haberi: Benzin ve motorine yine çifte zam geldi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.