Trump Fed’in bağımsızlığını yine yok saydı: Çok param varsa söz hakkım da olmalı

Başkanlığı döneminde sık sık Fed'e faizi indirmesi için baskı yapan ve Fed Başkanı'yla tartışmaya giren Donald Trump, yeniden seçilirse daha da ileri gidecek gibi görünüyor. Trump, başkanın Fed kararlarında söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Ekonomi 10 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Donald Trump, seçilirse Fed Başkanı Powell'ı görevden alacağını da ima etti.

Başkanlığı boyunca ABD Merkez Bankası’na (Fed) faizi indirmesi için baskı yaparak bağımsızlığını tehdit eden Donald Trump, yeniden başkan seçilirse daha da ileri gidebileceğinin sinyalini verdi. Florida’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Trump, kendi mali başarılarına ve iş dünyasındaki tecrübelerine atıfta bulunarak, “Başkanın en azından bu konuda söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Bunu güçlü bir şekilde hissediyorum. Çok para kazandım. Çok başarılıydım. Ve birçok durumda Fed’de yer alacak ya da başkan olacak kişilerden daha iyi bir içgüdüye sahip olduğumu düşünüyorum” dedi.

Trump, başkanlığı süresince Fed’in faiz politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu. 2017 yılında Fed başkanlığına atadığı Jerome Powell’ı faiz oranlarını artırdığı için sık sık eleştiren Trump, Powell’ı görevden almakla tehdit etmiş ve onu “aptal” olarak nitelendirmişti. Bu eleştirilerini sürdürerek yine Fed’in “çok fazla yanlış yaptığını” vurgulayan Trump Powell’ın faiz oranlarını değiştirmede “biraz erken ve biraz geç” hareket ettiğini savundu.

Fed Başkanı Powell ise daha önce birçok kez Fed’in siyasi bağımsızlığının önemine vurgu yapmış ve Trump da dahil olmak üzere politikacıların eleştirilerinin para politikası kararlarını etkilemediğini dile getirmişti. Temmuz ayında Portekiz’de düzenlenen bir konferansta konuşan Powell, “Fed’in bağımsızlığına desteğin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu, her iki siyasi partide de Kongre’de gerçekten önemli” şeklinde açıklama yapmıştı. Powell’ın ikinci başkanlık dönemi Mayıs 2026’da sona erecek ancak Fed yönetim kurulundaki görevi 2028’e kadar devam edecek.

Powell’ı başkanlığa atamayacak

Trump, kasım ayındaki seçimleri kazanması halinde Powell’ın merkez bankası başkanlığındaki görevini tamamlamasına izin vereceğini ifade ederken, Powell’ı üçüncü kez Fed Başkanlığı’na atamayacağını da söyledi. Şubat ayında FOX Business’tan Maria Bartiromo ile yaptığı bir röportajda Trump, Powell’ın politik davrandığını iddia etmiş ve “Faiz oranlarını düşürürse Demokratlar’a yardımcı olmak için bir şeyler yapacağını düşünüyorum” demişti.

Piyasalarda Donald Trump hazırlığıPiyasalarda Donald Trump hazırlığı

Biden: Powell bağımsızlığını kanıtladı, devam edecekBiden: Powell bağımsızlığını kanıtladı, devam edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.