Bu da TOBB-TÜİK polemiği: Herkes işini yapsın

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu TÜİK Başkanı Çetinkaya’nın şirket kârlılıkları ve enflasyonla ilgili sözlerini eleştirerek ‘Özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın. Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım’ dedi.

Ekonomi 11 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
TÜİK Başkanı'nı eleştirenler kervanına Türkiye’de bütün sektörlerden 1 milyon 200 binin üzerinde şirketin üye olduğu iş dünyasının en büyük çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dahil oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya’nın enflasyon hesaplamalarına ve sepetteki ürün fiyatlarının açıklanmamasına ilişkin eleştirilere  yanıt vermek üzere düzenlediği toplantıda Türkiye’de enflasyonun şirketlerin fahiş kârları yüzünden çıktığına ilişkin sözlerine İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’dan sonra iş dünyasının en büyük çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden de tepki geldi. Türkiye’de bütün sektörlerden 1 milyon 200 binin üstünde şirketin üye olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın şirket kârlılıkları ve enflasyonla ilgili sözlerini isim vermeden eleştirerek “Üreten, istihdam sağlayan, bu ülkenin geleceğine yatırım yapan özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın. Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım. Fahiş fiyat artışı yapan şirket varsa kamunun yetkili kurum ve kuruluşları işlem yapsın. Toptancı anlayışla bütün şirketler suçlu ilan edilemez” dedi.

‘Dedikdu çıkaranlar itibar cellatlığı yapıyor’

Hisarcıklıoğlu son dönemlerde bazı il ve ilçelerde sektörlerle, firmalarla ilgili ‘zordalar, batıyorlar’ gibi çıkan dedikodulara da çok sert tepki göstererek bunu yapanları itibar cellatlığıyla suçladı.
Türkiye’nin ufkunu karamsarlık bulutlarıyla kapatmak isteyen fitne, fesat üreticilerinin iş başında olduğunu dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu “Bazı il ve ilçelerimizde sektörlerle, firmalarla ilgili ‘zordalar, batıyorlar’ gibi dedikodular çıkarmak, altına adını yazma cesareti olmadan batacak şirketler listelerini iletişim kanallarından paylaşmak alçaklıktır, ahlaksızlıktır, suçtur. Ülkemize, milletimize ve ekonomimize ihanettir” dedi.
Ticaret dünyasına çağrı yapan Hisarcıklıoğlu “Lütfen dedikodu ticareti yapanları dinlemeyin, o ticaretin ortağı olmayın. Firmalarımız, bu ülkenin milli servetidir. Özel sektörümüz yatırım, istihdam, üretim ve ihracatını her sene artırmakta, dünyanın dört bir köşesinde ülkemizi en iyi şekilde temsil etmekte. Birkaç şirketin zorda kalmasını bahane ederek dedikodularla karalanmaya çalışılan firmalarımızda binlerce insan çalışıyor, evlerine ekmek götürüyorlar. Bu insanların aileleri, çocukları var. Yazıktır, günahtır” dedi.

‘Asılsız dedikodu çıkaranlar yargılanmalı’

Cumhuriyet Savcılarına da çağrı yapan Rifat Hisarcıklıoğlu “Bu tür kara listeleri hazırlayanları tespit edip haklarında gerekli hukuki işlemleri başlatsınlar lütfen. Şirketler hakkında asılsız dedikodu çıkaranlar yargılanmalı. İletişim kanallarından kara listeler paylaşanlara karşı hukuki işlem başlatılmalı” diye konuştu. Bankalara da “Unutmayın reel sektör ve finans sektörü aynı elmanın iki yarısıdır” diye seslenen Hisarcıklıoğlu “Dedikodulara bakarak hareket etmeyin, sektörlerimizin ve firmalarımızın yanında durmaya devam edin. Özellikle bazı bankaların il ve ilçe şubelerini dedikodu ticareti konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum” dedi.

TÜİK 'harikalar diyarında yaşıyor', milleti 34 TL’ye doktora muayene ettiriyorTÜİK ‘harikalar diyarında yaşıyor’, milleti 34 TL’ye doktora muayene ettiriyor

TÜİK 'harikalar diyarı'nda nasıl veri topluyor?TÜİK ‘harikalar diyarı’nda nasıl veri topluyor?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.