‘Patates tüketimini artıralım’ seferberliği başlıyor

Patateste üretimin yurtiçi tüketimi ve ihracat kapasitesini aşmasına yönelik sinyaller Tarım Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Tarım Bakanlığı tüm bakanlıklara gönderdiği yazıda ülke genelinde patates tüketiminin artırılmasını istedi.

Ekonomi 9 Eylül 2024
bu sezon arz fazlalığı görülen patatesin kamu kurum ve kuruluşlarda tüketiminin artırılması talimatı verildi.

Tam ve Orman Bakanlığı tarımda yaşanan planlama sorununun ortala çıkardığı fazla patates arzının yaratacağı arz- talep dengesinin yaratacağı fiyat dengesizliği sorununu çözmek için kolları sıvadı. Bloomberg.ht’den İrfan Donat’ın haberi göre Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı imzasıyla yayınlanan karara göre bu sezon arz fazlalığı görülen patatesin kamu kurum ve kuruluşlarda tüketiminin artırılması talimatı verildi. Yine kamu kurumlarının ayni yardımlarında da patatese ağırlık verilmesi yönünde çağrı yapıldı.

“Patates Tüketiminde Farkındalığın Artırılması” konu başlığı ile hazırlanan resmi yazıda “Tarım ürünleri arzının büyük ölçüde doğal kaynak ve doğa koşullarına bağlı olması nedeniyle, yıllar itibariyle istihsal miktarında dalgalanmalar yaşanmakta, oluşan arz fazlası veya açığının çeşitli politika araçlarıyla yönetilerek üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca arzdaki dalgalanmalar fiyat dalgalanmalarını da beraberinde getirmekte ve bu durum tüketici ve üreticiyi etkileyebilmekte ve üretici kararları üzerinde olusmsuz yansımalara neden olabilmektedir” dendi.

Dağıtım yerlerine gönderilen resmi yazıda, “Bu mülahazalarla, 2024 üretim sezonunda ülke genelinde hasadı devam eden “patates ürününde”, üretimin yurtiçi tüketimi ve ülkemizin ihracat kapasitesini aşması ve arz fazlasının ortaya çıkması öngörülmektedir. Arz fazlasının sebep olabileceği fiyat dalgalanmaları ve üreticilerin bir sonraki dönem ekim kararlarında oluşabilecek olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması maksadıyla, kamu kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde yurtiçi patates tüketiminin artırılması ve bu konuda farkındalık oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Dağıtım yerleri arasında tüm bakanlıkların yanısıra Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Strateji Geliştirme Başkanlığının da yer aldığı yazıda, “Bu kapsamda bakanlığımız, kurumunuz ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarınızca (askeri birlikler, hastaneler, yurtlar, okullar, üniversiteler, belediyeler, kurum personel yemekhaneleri, sosyal tesisler, misafirhaneler, aşevleri vb.) sağlanan toplu yemeklerde ve yapılan ayni gıda yardımlarında mümkün olduğu kadar patates ürününe ağırlık verilmesine dair gerekli destek ve işbirliğinin sağlanması hususunda ilgilerini ve gereğini arz/rica ederim” denildi.

 ‘TMO devreye girsin’ çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da patates konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesini istemişti. Patates hasadına ilişkin bilgi veren Bayraktar “Bu yıl geçen yıla göre rekoltenin yüksek olması ve yazlık patatesin depolanamaması nedeniyle üretici fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Pazarda ve markette ortalama 15 lira olan patateste üretici fiyatının 4,5 liraya kadar düşmesi üreticilerimizi mağdur etti” demişti. Bayraktar, bu yıl kuru soğan ekim alanında yüzde 10’dan fazla artış beklediklerine işaret ederek “Kısıtlı açılan kuru soğan ihracatının tamamen açılması, yeni pazarlar bulunması ve önceki yıllarda olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek patates ve kuru soğana müdahale etmesi gerekiyor” diye konuşmuştu.

Ziraatçiden ‘Patates ve soğanda TMO devreye girsin’ çağrısıZiraatçiden ‘Patates ve soğanda TMO devreye girsin’ çağrısı

Patates ihracatında rekor düşüşPatates ihracatında rekor düşüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.