Deprem inşaat işçisine talebi patlattı, sanayide çalışan sayısı ise düşüyor

Ücretli çalışan sayısı 2023 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı. Ancak bu dönemde sanayide çalışan yüzde 0,6 gerilerken, deprem nedeniyle oluşan inşaat işçisi ihtiyacından dolayı inşaat sektöründe yüzde 12,2 artış görüldü.

Ekonomi 16 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ekimde eylüle kıyasla değişim göstermedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı ancak sanayide çalışan sayısı yüzde 0,6 geriledi. Depremin etkisiyle inşaat sektöründe çalışan sayısında yüzde 12,2, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 2,7 artış görüldü. Geçen yılın ekim ayında 14 milyon 891 bin 949 kişi olan sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, bu yılın aynı ayında yüzde 2,6 artışla 15 milyon 277 bin 929 kişiye yükseldi.

Ücretli çalışan sayısı eylülde yerinde saydıÜcretli çalışan sayısı eylülde yerinde saydı

Sanayide aylık bazda da düştü

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ekimde eylüle kıyasla değişim göstermedi. Bu dönemde ücretli çalışan sayısı aylık bazda sanayi sektöründe yüzde 0,4 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 0,6 arttı, ticaret-hizmet sektöründe ise değişim göstermedi.

Tofaş’ta üretime geçici ara

Tofaş, yıl sonu envanter sayımı ve bakım çalışmaları nedeniyle 27 Aralık-14 Ocak tarihleri arasında üretime geçici olarak ara vereceğini duyurdu. İşçi ve işveren sendikaları arasında toplu sözleşme pazarlığının sürdüğü dönemde şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre üretim 14 Ocak tarihinde yeniden başlayacak.
Açıklamada, “Şirketimiz Bursa Fabrikasında yılsonu envanter sayımı ve üretim hatlarında yapılacak planlı bakım çalışmaları sebebi ile 27 Aralık 2023 – 14 Ocak 2024 tarihleri arasında üretime geçici olarak ara verilecektir. Fabrikamız 15 Ocak 2024 Pazartesi günü üretime başlayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

İnşaat ustalarının ücretleri Avrupa'yı yakaladıİnşaat ustalarının ücretleri Avrupa’yı yakaladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.