Yabancı petrolcüler Irak Kürdistanı’ndan çıkış hazırlığında

Bağdat hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşmazlığın ardından Gulf Keystone Petroleum Ltd., Irak Kürdistan'da üretimi azaltan son petrol üreticisi oldu. Daha önce de Norveçli petrol şirketi DNO da Irak Kürdistanı'nda petrol üretimini durduracağını açıklamıştı

Ekonomi 2 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

Merkezi Bağdat hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle petrol akışının sekteye uğraması ve bazı şirketlerin petrol sahalarını kapattığına ilişkin haberler gündemdeki yerini koruyor.

Gulf Keystone Petroleum Ltd., Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel yönetiminin merkezi hükümetin onayı olmadan Irak Kürdistan’ında çıkartılan petrolü Kerkük- Yumurtalık boru hattı üzerinden ihraç edemeyeceğine ilişkin kararı kabulünün ardından üretimini azaltan son yabancı şirket oldu.

Hisseleri Londra Borsası’nda işlem gören şirket, Cuma günü Üretim Tesisi 1’de işlenen Shaikan saha akışlarını kapatmayı planladığını açıkladı. Ancak şirket ihracatın askıya alınmasının “geçici olacağına inanmaya devam ettiklerini” belirtti. Daha önce de Norveçli DNO bölgede petrol üretimini durduracağını açıklamıştı.

Reuters: Irak tahkim davasını kazandı, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu

Irak Federal Hükümeti’nin ve Kürdistan yetkililerinin sorunun çözümü için önümüzdeki hafta Bağdat’ta yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilisi Bloomberg’e yaptığı açıklamada, bu görüşme sonrası Irak’ın günlük 400 bin varilden fazla olan petrol ihracatının yeniden başlayabileceğini söyledi.

Reuters: Irak tahkim davasını kazandı, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.