Yağmur gibi yağan zamlar halkı bunalttı; ekonomiye güven 11 ayın dibinde

Haziranda elektrik ve ÖTV zamlarının ardından ekonomik güven endeksi temmuzda yüzde 1,5 azalarak 94,4'le 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Temmuzda reel kesim, hizmet sektörü, perakende ve inşaat sektörlerinin tümünde güven endeksi düştü.

Ekonomi 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Art arda gelen zamlar vatandaşların bütçelerini zorlayınca ekonomiye güvenleri de kalmadı.

Haziran ayında elektriğe gelen yüzde 38 ve akaryakıt başta olmak üzere iğneden ipliğe Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zamlarıyla sarsılan vatandaşların ekonomiye olan güvenleri dip yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomik güven endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak 94,4 seviyesine geriledi. Böylece ekonomiye olan güven nisan ayından bu yana art arda dört ay düşerek temmuz ayında Ağustos 2023’ten beri en düşük düzeye indi.

Endekslerin hepsinde düşüş

Temmuz ayında tüketici güven endeksi yüzde 3,1 azalarak 75,9, reel kesim (imalat sanayii) güven endeksi yüzde 1,8 oranında azalarak 98,7, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,1 azalarak 114,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,5 azalarak 107,1, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,9 azalarak 87,1 oldu.

Ekonomik güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Zam yağmuru başladı: Çay, alkol ve sigara fiyatları yükseldiZam yağmuru başladı: Çay, alkol ve sigara fiyatları yükseldi

Elektriğe yüzde 38'lik şok zamElektriğe yüzde 38’lik şok zam

Tüketicinin güveni temmuzda erimiş, gelecekten ise umudu kalmamışTüketicinin güveni temmuzda erimiş, gelecekten ise umudu kalmamış

Vergi paketi iyi gelmedi, ekonomiye güven yedi ayın dibindeVergi paketi iyi gelmedi, ekonomiye güven yedi ayın dibinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.