Yarım asırlık mektup sorununu Cumhurbaşkanı’na şikayet ettiler

134 ülkede 51 yıldan bu yana pek çok projeyi inşa eden Türk müteahhitleri, 50 yıllık teminat mektubu sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlatıp destek istediler.

Ekonomi 23 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
TMB Başkanı M. Erdal Eren, Türk artık bankalarının verdiği teminat mektuplarının yabancı ülkelerde doğrudan kabul görmesi gerektiğini söyledi.

Yurtdışında 134 ülkede aldığı projelerle dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidin yer aldığı ENR listesinde 2’inci sırada yer alan Türk müteahhitlik şirketleri, uluslararası pazarda rekabet güçlerini azaltan 50 yıllık teminat mektubu sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlattılar.
Yurtdışında başarılı projelere imza atan Türk müteahhitleri, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından düzenlenen törende ödüllendirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, Türk bankaları tarafından verilen teminat mektuplarının faaliyette bulunulan ülkelerde doğrudan kabul görmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek istedi.

10Haber’e yaptığı açıklamada teminat mektubu sorununu 50 yıldan bu yana yaşadıklarını söyleyen Eren, “Hiçbir ülke Türk bankalarının tek başına verdiği teminat mektuplarını kabul etmiyor. Bu nedenle gidip bir Avrupa ülkesi bankasıyla çalışmak zorunda kalıyoruz. Böyle olunca iki bankaya birden komisyon ödemek zorunda kalıyoruz. Hatta Suudi Arabistan ve Libya gibi bazı ülkelerde yerel bankayla  çalışmamızı istiyorlar. Bu nedenle komisyon ödediğimiz banka sayısı 3’e çıkıyor. Bu da toplam maliyetlerimizin yüzde 3-4 artmasına neden oluyor” diye konuştu.

Türk müteahhitler yurtdışından 7 ayda 8,9 milyar dolarlık proje aldıTürk müteahhitler yurtdışından 7 ayda 8,9 milyar dolarlık proje aldı

Türk bankaları da uluslararası düzeyde

Bu durumun da yüzde 3-4 gibi kar marjlarıyla ihalelerin alındığı pazarlarda rekabet güçlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Eren, “Fransa gibi ülkelerin şirketleri ise sigorta ile bu işlerini hallediyor. Artık bizim bankalarımız da uluslararası düzeye geldi. Cumhurbaşkanımız siyasi temaslarla Türk bankalarının verdiği teminat mektuplarının doğrudan kabul edilmesini sağlayabilir” dedi.

Hedef 75 milyar dolar

Türkiye’nin en rekabetçi hizmet alanlarından biri olan yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde ilişkin hedeflerini daha önce orta vade için 50 milyar dolar olarak belirlediklerini kaydeden Eren, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız da bizlere duyduğu güvenle orta vadeli hedefimizi 75 milyar dolara çıkarmamız gerektiği talimatını verdiler. Çalışmalarımızı bu talimat çerçevesinde sürdürüyoruz.”

Ukrayna’da şantiye kurup çalışmaya başladılar

Orta vadede hedeflenen rakamlara erişeceklerinden kuşku duymadıklarını da belirten Eren, “Ancak, sektörümüz için de büyük önem taşıyan iki komşumuz Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş, son iki yılki faaliyetlerimizde önemli kayıplara sebep oldu. Bununla birlikte, küresel pazarda salgın döneminde ortaya çıkan ekonomik durum da arzu edilmeyen bu sürece eşlik etti. Savaşın ardından Ukrayna’nın yeniden inşasında aktif rol üstlenmeye hazırız ve bu konuda gerek Ukrayna gerek ülkemiz makamlarıyla yakın temaslarımız sürmekte. Hatta bazı üyelerimiz Ukrayna’dan gelen acil taleplerle savaş şartlarında bile şantiyeler kurup çalışmaya başlamış bulunuyorlar” dedi. Eren öte yandan, savaşın mecbur bıraktığı sıkıntılar ve daralma dışında herhangi bir sorun yaşamadıkları Rusya’da da faaliyetleri eski seviyelere çıkarmayı, işbirliğini daha da ileri götürmeyi arzuladıklarını söyledi.

Kamu müteahhidi ihaledeki gibi ek fiyat farkı istediKamu müteahhidi ihaledeki gibi ek fiyat farkı istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.