Zenginlerin yeni modası: Davet edilmek için herkesin yarıştığı gizli konferanslar

Son yıllarda dünyada milyarder, CEO ve VIP'lerin katıldığı ultra seçkin gizli konferanslarda patlama yaşanıyor. Sicilya, Aspen ve Stockholm'de iş ve eğlence dünyasının önde gelen isimleri bankacı ve medyacılarla sık sık bir araya geliyor.

Ekonomi 21 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Zenginlerin buluştuğu etkinliklerden Sun Valley'de Sam Altman ve Satya Nadella sohbet ediyor, Margot Robbie ve Bill Gates sohbet ediyor ve arka planda Lionel Richie şarkı söylüyor.

Hani bizde bir atasözü vardır “Davul bile dengi dengine çalar” diye. İşte bu, dünyaya yön veren isimlerin son yıllarda sayılarında patlama yaşanan etkinliklerini de tanımlar nitelikte. Her ne kadar bizde bu yıl 25-28 Nisan’da Sapanca’da teknoloji ve yapay zeka temasıyla gerçekleştirilecek Uludağ Ekonomi Zirvesi’yle sınırlı olsa da dünyada zenginlerin rahat nefes alabildiği “isme özel” konferans ve etkinliklere ilgi son zamanlarda oldukça artmış durumda. Wall Street Journal gazetesi de yayınladığı makalede bu konuya geniş yer vermiş. Aynen yayınlıyoruz:

Geçen sonbaharda bir hafta sonu Colorado’nun kayak turizmiyle ünlü Aspen kasabasındaki St Regis otelindeki özenle seçilmiş kalabalığa davet edilmeyi istemek zorunda kalsaydınız zaten listede olmazdınız. Aralarında Ron Howard, Karlie Kloss ve Goldman Sachs İcra Kurulu Başkanı David Solomon’un da bulunduğu konuklara Barbour yelekleri verildi, Olimpiyat koşu şampiyonu Allyson Felix ile yürüyüş ve konuşma, profesyonel golfçü Michael Block ile golf kliniğine katılma veya General David Petraeus ile bisiklete binme imkanı sunuldu.

“Bir sabah 50’li yaşlarında koyu renk kazaklı bir adam bir grupla konuşurken güvenlik personeli bir kenarda duruyordu” diye hatırlıyor bir katılımcı. Bahsedilen konuşmacı Elon Musk’tı ve yeni yayınlanan biyografisinin yazarı Walter Isaacson ile CBS sunucusu Gayle King’in moderatörlüğünde “kayıt dışı” bir sohbet gerçekleştiriyordu. Bu sohbet, Endeavor CEO’su Ari Emanuel ve diğer iş, teknoloji ve finans liderleri tarafından ortaklaşa olarak “Hafta Sonu” adıyla düzenlenen ultra seçkin ve gizli konferansın en sıcak gündem maddelerinden biriydi.

Hafta Sonu ve benzeri toplantılara katılan Musk ve diğer kişiler, CEO’ların, ünlülerin, sporcuların ve siyasi liderlerin kimsenin spor yaparken ya da şampanya kuyruğunda beklerken çekilmiş bir fotoğraflarını tweetlemeyeceğini bildikleri tamponlanmış güvenli bir alanda kısa süreliğine de olsa rahat zaman geçirebiliyorlar. Sadece davetlilere açık olan bu toplantılara katılımcılar genellikle özel jetleriyle ve camları karartılmış cipleriyle geliyorlar. Burada yapılan konuşmalar kaydedilmiyor ve giden hiç kimse de bu etkinliğin ne kadara mal olduğunu umursamıyor.

“Bu insanların bu konuşmaları yapabilecekleri çok fazla yer yok” diyen Salesforce CEO’su Marc Benioff, kendi iş liderleri toplantılarına ev sahipliği yapıyor ve başkalarınınkine de katılıyor.

Google kampının düzenlendiği Sicilya’daki Verdura Resort

Alley&Co. milyarderler için Idaho’daki Sun Valley’de ilk yaz kampını düzenlediğinden bu yana 40 yıldan fazla zaman geçti ve artık bir yöneticinin geçiş töreni haline geldi. Medya patronu ve girişim sermayesi yatırımcısı Jeffrey Katzenberg’in Kaliforniya Montecito’dakinden restoran sahibi Danny Meyer’in Toskana’dakine kadar daha küçük ve samimi ultra VIP konferanslarda adeta patlama yaşanıyor. Neredeyse her ay bir yenisi ortaya çıkıyor.

Davet arzusunu körükleyen ise Sun Valley’in yarattığı efsane: Sam Altman en önemli yatırımcısı Microsoft CEO’su Satya Nadella ile Allen&Co.’nun yıllık temmuz konferansında bir araya geldi; Disney finans yöneticisi Christine McCarthy ve CEO’su Bob Iger, Disney yönetim kurulunun CEO Bob Chapek’i görevden alıp Iger’i yeniden göreve getirmesinden birkaç ay önce aynı etkinlikte öğle yemeğinde yüz yüze görüşmüştü. Jeff Bezos’un Washington Post’u satın alması da Sun Valley etkinliğine dayanıyor.

OpenAI CEO’su Sam Altman Allen&Co.’nun 2022’de düzenlediği Sun Valley konferansında. Fotoğraf: Getty Images

Yeni etkinlikler, bir zamanların en önemli etkinliği olan Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’unu bir Vegas ticaret fuarı gibi gösteriyor. Spotify CEO’su Daniel Ek’in vakfı tarafından düzenlenen ve bazı katılımcıların elit etkinlik serilerinin en eğlencelisi olarak gördüğü mütevazı Brilliant Minds toplantısının bu yaz Stockholm’e bir gezisi var.

Aspen’deki Hafta Sonu kayak sezonu öncesi eylül ayında düzenleniyor ancak butik banka LionTree’nin MediaSlopes adlı konferansına davet edilenler mart ayında Utah, Park City’deki Deer Valley’e (Geyik Vadisi) gidiyor ve ocak ayında da Davos’ta bol bol kayak yapıyorlar.

Google’ın yıllık VIP kampı Sicilya’da dört açık hava talasoterapi havuzuna sahip bir tesiste düzenlendi. Brilliant Minds toplantısında Stockholm’ün takımadaları etrafında bir gezintiyi vardı ve MediaSlopes video oyun şirketi Take-Two’nun CEO’su Strauss Zelnick tarafından verilen yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri sundu. Genellikle bir konserin de bulunduğu bu etkinlik, davetlilerle yapılan röportajlara ve sosyal medya paylaşımlarından oluşuyor.

Allen&Co.’nun Sun Valley konferansına sahiplerini taşıyan özel jetler Idaho’daki havaalanında böyle sıralandı. Fotoğraf: Kevin Dietsch/Getty Images

Time’ın da sahibi olan Marc Benioff, Weekend ve Allen&Co.’nun Sun Valley etkinliğine katıldı ancak “hepsini yapamayacağını” ve kendisinin daha özel etkinliklerine ev sahipliği yapmayı sevdiğini söylüyor. Toplantılarında genellikle “bir masanın etrafında 25 ila 35 kişiden oluşan küçük bir grup” olduğunu söyleyen Benioff, bu tür etkinliklerde tanıştığı kişileri işe aldığını da sözlerine ekliyor.

Yakın zamanda düzenlenen bir etkinlikte Fransız restoranı Le Bernardin’den Eric Ripert bir yandan yemekleri hazırlarken katılımcılarla kısa bir konuşma da yaptı. Komedyen Jerry Seinfeld ve Japon rock yıldızı ve moda tasarımcısı Yoshiki de sahne aldı. Toplantılar New York, Japonya, Avustralya, Fransa ve İngiltere’de gerçekleşti. “Aslında favorilerimiz olan ve kendimizi çok bağlı hissettiğimiz düzenli bir ünlü ve eğlence grubu ile birlikte oluyoruz” diyen Benioff’a göre bu etkinlikte “doğru seviyede kalite var.”

Kimler ve nereye davet edildi?

Katılımcıların havalı Sun Valley olarak adlandırdıkları geçen yılki Slopes etkinliğinde Margot Robbie, LionTree Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Aryeh Bourkoff’un Mattel CEO’su Ynon Kreiz ile Barbie pembesini siyahla değiştirerek röportaj yaptı. Bourkoff, AT&T’nin 2022’de Warner Media’yı Discovery’ye 85 milyar dolara satmasında baş bankacı olmak da dahil olmak üzere medyadaki en üretken anlaşmalardan birine imza atmıştı. Bu yılki etkinlikte Lionel Richie sahne aldı. Univision CEO’su Wade Davis yıllık slalom yarışlarını kazandı. Ayrıca teknoloji, telekom ve medyadaki trendlere odaklanan yarışma programı tarzı bir bilgi yarışması da düzenlendi. Bu yılki etkinlikte şu soruya da cevap arandı: En büyük yayıncı kim? (Cevap: YouTube)

Sicilya’nın güneyinde “230 hektarlık güneşli Akdeniz sahil şeridine” sahip Verdura tesisi, son yıllarda Google kampı olarak bilinen ve teknoloji devinin her yıl düzenlediği, yalnızca davetlilerin katıldığı bir inziva üssü vazifesini görüyor.

Google kampının 2024 teması kendi web sitesinde verdiği bilgiye göre yapay zekanın bilimsel atılımlar ve küresel zorlukların üstesinden gelinmesindeki rolü. Ancak bu yazki kampın Sicilya’da olup olmayacağı konusunda herhangi bir bilgi yok.

‘Succession’ dizisinde teknoloji milyarderi rolünü oynayan Alexander Skarsgård, Roy ailesini davet etti. Fotoğraf: Graeme Hunter/HBO

Alicia Keys antik kalıntılar arasında kurulan bir sahnede performans sergiledi. YouTube yıldızı Lilly Singh, aktris Charlize Theron ile kalıntıların arasında fotoğraf çektirdi. Google konukların çoğunun müşterileri ve ortakları olduğunu ve kampın çoğunu tartışma oturumlarının oluşturduğunu açıkladı ancak isimleri teyit etmedi.

Pazarlama ve iletişim firması Hunt&Gather’ın kurucusu olarak CEO’lara danışmanlık yapan Jolie Hunt, yöneticilerden ve güçlü kişilerden hangi VIP konferansların zaman ayırmaya değer olduğu, Birkin çantanın nasıl alınacağı ve Davos için en iyi şoförün nasıl bulunacağı konularında giderek daha fazla telefon aldığını söyledi. Bazı katılımcılar, etkinliklerin cazibesini artıran unsurlardan birinin de seçici davetli listeleri olduğunu, kimsenin kendi gündemini sırası gelmeden anlatmak için orada bulunmadığını savundu.

Stockholm’deki Brilliant Minds toplantısı Spotify CEO’su Daniel Ek ve girişimci Ash Pournouri’nin fikriydi. Fotoğraf: Jean Lapin

İsveç’te gece yarısı güneşi

Eğer Sicilya ajandada yoksa yaz programında Spotify CEO’su Ek ve üç yıl sonra aynı adla bir vakıf kurmadan önce 2015’te ilkine ev sahipliği yapan İsveçli girişimci Ash Pournouri’nin buluşu olan Stockholm’ün Brilliant Minds toplantısı da yer alıyor.

Aktör Jared Leto, Reddit’in kurucu ortağı ve startup yatırımcısı Alexis Ohanian ve VaynerMedia CEO’su Gary Vaynerchuk, akşam yemeği için adalardan birine uğramayı da içeren Stockholm takımadalarında bir tur için tekneye binen 2022 katılımcı arasındaydı. Kokteylleri taze karpuz dilimleriyle süslenen katılımcılar Florence&the Machine’in özel konserine de katıldılar.

Trevor Noah, Brilliant Minds’ta Female Founders Fund ortağı Anu Duggal ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Fotoğraf: Jean Lapin

Organizasyonun bir temsilcisi, amacın yaratıcı ve etkili isimleri bir etki yaratma hedefiyle bir araya getirmek olduğunu söylüyor. Brilliant Minds’ın bu yılki teması “keşif” ve Harvard Business School’dan Debora Spar, kişisel gelişim uzmanı Jay Shetty ve Stockholm School of Economics Wellbeing, Welfare and Happiness profesörü Micael Dahlen’in sunum yapması bekleniyor. Geçmişteki katılımcılar arasında eski ABD Başkanı Barack Obama, film yapımcısı Darren Aronofsky, Snap’ten Evan Spiegel, NBA All-Star Draymond Green ve Malala Yousafzai yer alıyor.

Brilliant Minds’a katılan ve burada Trevor Noah ve Yousafzai ile röportaj yapan Female Founders Fund’ın kurucu ortağı Anu Duggal, resmi programın 13:00-17:00 arasında olduğunu belirterek, toplantının insanları eğlenceli deneyimlerle bir araya getirmeyi amaçladığını söylüyor ve “İsveç’in doğal güzelliğinden faydalanıyorlar” diyerek yılın bu zamanında gün batımının geç olduğuna dikkat çekiyor.

Brilliant Minds’ın konukları Stockholm’ün takımadalarına yapılan tur için tekneye biniyor. Fotoğraf: Jean Lapin

Bazen Allen&Co.’nun Sun Valley konferansına katılmak kamuoyuna önemli bir açıklama yapmaya da zemin oluyor. Bill Gates 2021’deki toplantıyı, eşi Melinda French Gates’ten boşandığını duyurduktan sonra yumuşak bir geçiş zemini olarak kullanmıştı. Gates, sigorta devi Chubb’ın CEO’su Evan Greenberg ile yürürken ve sohbet ederken görülmüştü.

2021 yazında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ile o zamanki operasyon direktörü Sheryl Sandberg arasındaki ortaklığın bozulduğuna dair haberler ortaya çıktığında, ikili fotoğraflarda yemyeşil arazide birlikte gezinirken fotoğraflarda görünmüştü. Üzerinde el yazısıyla “just love” yazan bir tişört giyen Sandberg gülümserken, lacivert kapüşonlu Zuckerberg de ona bakıp gülümsüyordu.

Spor endüstrisi danışmanlık firması Sportscorp’un kurucusu ve başkanı Marc Ganis, her zamankinden daha fazla bu tür toplantılara katıldığını belirterek “İş fikirlerinin geliştirilebileceği bir yer. Birini diğerinden daha iyi yapan şey aslında kimin katıldığı” diyor.

Bruin Capital ve Penske Media’nın Sportico’su tarafından Güney Carolina’daki Kiawah Adası’nda spor yöneticileri için düzenlenen ve sadece davetlilerin katıldığı bir konferans da nispeten yeni bir etkinlik. Bruin CEO’su George Pyne ve Penske Media CEO’su Jay Penske, milyarderler, komisyon üyeleri, takım sahipleri ve yatırımcılardan oluşan yaklaşık 150 katılımcıyı golf oynamak ve spordan daha fazlasını konuşmak üzere bir araya getiriyor. Etkinliğin üçüncü yılının gerçekleştirildiği bu yılki konuşmacılar eski New Jersey Valisi Chris Christie ve Yeni Zelanda ve Finlandiya’nın eski başbakanları Jacinda Ardern ve Sanna Marin’di.

Dünyanın en büyük reklam ajansı WPP, yaklaşık 300 davetlinin katıldığı Stream etkinliğini “konferanstan uzak” olarak tanımlıyor. Bu yıl Kaliforniya Santa Barbara’da düzenlenen etkinliğe katılanlar “Robotlara yalan söylemeyi öğretmeli miyiz?” gibi konuları tartışıyor. Web sitesinde “dans eden robotlar, drone yarışları, bir uzay fırlatması” ve daha fazlası ile birlikte iki günlük kayıt dışı tartışma” anlatılıyor.

WPP CEO’su Mark Read, etkinliğin PowerPoint’le hazırlanmış sunumlar bulunmadığı için benzersiz olduğunu ve fikrin iş dünyasındaki insanlar arasında tesadüfi buluşmaları teşvik etmek olduğunu söylüyor. 2023’te Linda Yaccarino, NBCUniversal’dan istifa etmeden birkaç gün önce Musk’ın ardından Stream’de konuşmuş ve Musk onu X’in yeni CEO’su olarak ilan etmişti. Read, geçen yıl Paris Hilton’un da bir oturumu yönettiğini söylüyor.

Özel etkinliklerdeki artış, Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) ocak ayında İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen konferansın son birkaç yılda balon gibi büyüdüğü bir döneme denk geliyor. Bir DEF sözcüsüne göre, bu yıl Davos’a hükümet liderleri ve diğerlerinin yanı sıra 800’den fazla CEO ve başkan katıldı. Musk, Aralık 2022’de attığı bir tweetle Davos’u eleştirmişti: “Davos davetini reddetme nedenim şeytani planlar yaptıklarını düşündüğüm için değil, kulağa sıkıcı geldiği içindi.”

Dünya Ekonomik Forumu organizatörleri daha sonra Musk’ın davet edilenler arasında olmadığını açıkladı. Ancak 2022’deki Hafta Sonu etkinliğinde Musk kişisel olarak öne çıktı. Katılımcılar, Musk’ın Twitter’ı satın alma süreci devam ederken Carlyle Eş Başkanı David Rubenstein ile yaptığı bir konuşma sırasında Musk’ın 25 kilo verdiğini söylediğini aktardılar. Musk, yaz aylarında bir yatta çekilen ve internette dolaşan üstsüz fotoğraflarının kendisini kilo vermeye motive ettiğini ve bunu da aralıklı oruç tutarak yaptığını söyledi.
Katılımcılardan biri “Böyle insanların yanında olmak çok çılgınca; her zaman başka bir şampanya odası, her zaman başka bir VIP seviyesi var” dedi ve ekledi: “Goldman Sachs’ın CEO’suna bile VIP gibi davranılmıyor. O üçüncü kademe bir konuk.”

Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl ocak ayında İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlediği konferans son yıllarda giderek büyüyor. Fotoğraf: Stefan Wermuth/Bloomberg News

İşte zengin ve güçlülerin katıldığı konferanslar

HAFTA SONU
– Colorado Aspen’deki St. Regis otelinde düzenlendi.
– Konferans her şeye sahip: İyi konuşmacılar ve harika bir ortam.
– Çok sayıda tesadüfi buluşma şansı.
– General David Petraeus ile bisiklet turu.
– Konuşmacılar ve katılımcılar arasında Elon Musk, Ron Howard, Karlie Kloss, Goldman Sachs CEO’su David Solomon ve eski Başkan Barack Obama gibi önemli isimler yer alıyor.

MEDIASLOPES AKA ‘SLOPES’
– Utah, Park City’deki Deer Valley tatil köyünde düzenleniyor.
– Bir slalom yarışı var. Univision CEO’su Wade Davis kazandı.
– Take-Two CEO’su Strauss Zelnick yüksek etkili fitness dersleri veriyor.
– Teknoloji ve medya trendlerine odaklanan bir yarışma programı düzenleniyor.
– Margot Robbie (‘Barbie’ çılgınlığının zirve yaptığı dönemde), Paris Hilton ve girişimci-kapitalist kocası Carter Reum gibi ünlü konuklar da yer aldı.

GOOGLE KAMPI
– Sicilya’daki Verdura Resort’ta düzenlendi.
– Çok pratik. Google iş ortaklarını ve müşterilerini davet ediyor.
– Palermo’ya özel uçuşlar yapılıyor.
– Cesur isimler arasında Charlize Theron ve Diane von Furstenberg de bulunuyor.

BRILLIANT MINDS
– Stockholm’de düzenlendi
– Bu yılın teması ‘keşif’.
– Spotify CEO’su Daniel Ek ve girişimci Ash Pournouri’nin buluşu.
– Alexander Skarsgård, Ek’in HBO’nun “Succession” dizisindeki karakteri Lukas Matsson için bir ilham kaynağı olduğunu söyledi. Matsson, anlaşma görüşmeleri sırasında Roy ailesini İskandinavya’daki mekanına getirdi.
– Obama, film yapımcısı Darren Aronofsky, Snap’ten Evan Spiegel ve NBA All-Star’ı Draymond Green gibi önemli isimler konuk oldu.

Bana burcunu söyle, sana milyarder olup olmayacağını söyleyeyimBana burcunu söyle, sana milyarder olup olmayacağını söyleyeyim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.