65 kişiye mezar olan bina önünde karanfil, gözyaşı ve isyan…

6 Şubat depreminde 65 kişiye mezar olan Adana’daki Tutar Apartmanı’nın yerinde dün anma töreni düzenlendi. Yakınlarını kaybedenler, açılan soruşturmaya verilen takipsiz kararına tepki gösterdi ve bilirkişi raporunun eksik olduğunu söyledi.

Gündem 7 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Adana’da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde 65 kişinin öldüğü Tutar Apartmanı’nda yakınları anma töreni düzenledi. Depremin altıncı ayında yıkılan apartman için açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verilmesine yurttaşlar tepki gösterdi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremde 4 bloktan oluşan Tutar Apartmanı’nın C bloku saniyeler içinde yıkılmış, diğer bloklar ayakta kalmıştı. Bu durum, apartmanın zemin katındaki iş yerinde kolon kesme işlemi yapıldığı şüphesini doğurmuştu. İş yeri sahibi M.A’nın, iş yerini genişletmek için kolonları kestiği ve döşemeyi değiştirdiği iddia edilmişti.

14 katlı tutar sitesi 6 Şubat depreminde yerle bir olmuş, içindeki 65 kişi can vermişti.

Müteahhit 2008’de öldü

Bu iddialar üzerine “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan soruşturma başlatıldı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında toplanan deliller ve bilirkişi raporunu inceledikten sonra kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararda, kolon kesme iddialarının tespit edilemediği, iş yeri sahibinin iş yerini satın almadan önce tadilat yapıldığının eksper fotoğraflarıyla belirlendiği, Çukurova Belediyesi’ne kolon kesme şikayeti yapılmadığı ve bina müteahhidinin de 2008 yılında vefat ettiği belirtildi. Ailelerin avukatı karara itiraz etti. Ancak yargılama, havada kaldı.

Tutar Sitesi’nde yakınlarını kaybedenler, dün düzenledikleri anmada kah gözyaşı döktü, kah adalet talebiyle slogan attı.

‘Takipsizlik kararını kabul etmiyoruz’

Dün ölenlerin yakınları apartmandan geriye kalan koca boşlukta anma töreni düzenledi. Depremde hayatını kaybeden 65 kişi için sandalyelere 65 siyah balon takıldı. Duygulanıp, gözyaşı döken kalabalık, ellerindeki dövizlerle sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Tutar Sitesi C Blok enkazında Yakınını Kaybedenler Platformu Sözcüsü Yüksel Erdoğdu, “Bizler 65 kişiyiz, Adana’da hayatını kaybeden binlerce Adanalıyız. Bizler iddialarımızın arkasındayız. 2020 yılında C Blok’ta yıkım boyutunda tadilatlar yaptırılmıştır. Bu durum dosyadaki eksper raporu ile de sabittir. Ayrıca aynı yıl Çukurova Belediyesi’ne tadilatlar sebebiyle şikayet dilekçesi de verilmiştir. Her bakımdan eksik ve yetersiz olan bilirkişi raporuna dayanılarak verilen takipsizlik kararını kabul etmiyoruz” dedi.

‘Gördüklerime inanamadım, aklımı kaybettim’

Yıkılan apartmanda kız kardeşi Ülviye Türkmenoğlu (45), eniştesi Hasan Türkmenoğlu (48) ile yeğenleri Aydaner (21), Ayaz (19) ve Asrın Türkmenoğlu’nu (18) kaybeden Hatice Güçlü, suçluların cezasını çekmesini istediğini belirterek, “Ayaz üniversiteyi kazanınca, 2 yıl önce buraya taşınmışlardı. Keşke gelmeselerdi. Aynı sokakta oturduğum için enkazı ilk gören bendim. Gördüklerime inanamamıştım, aklımı kaybettim. Yıkılan binanın, kardeşimin yaşadığı apartman olduğuna inanamadım. Yaşadıklarını umut ettim ancak 11’inci kattaki evlerinden, birlikte çıkarıldılar” diye konuştu.

Hatay'daki asbest tehlikesi The Guardian'da: Deprem sonrası moloz temizleme şekli daha çok ölüme yol açabilir mi?Hatay’daki asbest tehlikesi The Guardian’da: Deprem sonrası moloz temizleme şekli daha çok ölüme yol açabilir mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.