‘8 milyon euroluk’ Yasemin: Almanya’dan Türkiye’ye uzanan bir hırsızlık hikayesi

Yasemin G. üç yıl önce Bremen'de 8 milyon euro çalarak ortadan kayboldu. Suç ortaklarından biri tutuklanıp cezaevine gönderildi, Yasemin'den ise bu zamana kadar haber alınamamıştı. Meğer Yasemin Türkiye'deymiş şimdi dönüp teslim oldu. Ya para nerede?

Dünya 21 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Yasemin G.

21 Mayıs 2021, haftanın bitmesine ramak kalmış. Aynı zamanda Whitsun tatilinin başlamasına de bir gün var. Bremen merkezli bir nakliyat şirketinde çalışan 28 yaşındaki Yasemin G.nin o günkü işi müşterilere teslim edilecek 17 milyon euroyu hazırlamak. Ne var ki o gün Yasemin’in planları çok daha farklıydı. Bu paranın hiç olmazsa bir kısmını alarak kaçmayı amaçlıyordu. Böylece müşteriye teslim edilecek paranın dokuz milyon kadarını kasada bırakıp sekiz milyon euroyu bir çöp arabasına sakladı.

Okuyacağınız hikaye Almanya’da başlayıp Türkiye’ye uzanan bir hırsızlık hikayesi.

Cebe indirmek istediği paraları gözlerden saklamayı başaran Yasemin’in yapması gereken tek şey güvenlik kontrol noktasından geçmekti. Ancak bunu birinin yardımı olmadan yapması mümkün değildi. O da 41 yaşındaki iş arkadaşı Henning B.den yardım aldı. Henning soygundan habersizdi ve diğer çalışanların sonradan aktardığına göre soygundan önceki haftalarda Yasemin ile sık sık flörtleşiyordu. Dolayısıyla Yasemin kendisine “Bu çöp arabasını dışarı çıkarmak istiyorum” dediğinde bunun nedenini sorgulamadı.

Akşam saat dokuz suları. Yasemin artık güvenlik kontrol noktasından geçecek. Henning onun için kapıları açıyor, Yasemin otoparka doğru ilerliyor. Çöp arabasını Mercedes aracına atıyor ve milyonlarca euroyla ortadan kayboluyor. Paraların yok olduğu ancak salı günü, resmi tatil bittikten bir gün sonra fark ediliyor. Yasemin ise çoktan Almanya’dan ayrılmış. Türkiye’ye kaçmış olması büyük ihtimaldi ama Yasemin sırra kadem basmıştı…

Davanın medyaya yansıması üç ay sonrasını, Temmuz 2021’i buluyor. Polis başta soruşturmanın sürdüğü gerekçesiyle kamuoyuyla bilgi paylaşmıyor. Ancak polis Yasemin’den hiç haber alamıyor. Durum böyle olunca olayı kamuoyuyla paylaşıyorlar. Yasemin’e yakın kişilerin anlattığına göre eğlenceyi seviyordu Yasemin, modaya uygun giyinmeyi de. Bild gazetesine konuşan eski bir sınıf arkadaşı ise “Aslında o kadar zeki sayılmazdı” diyor. Tüm yakınları aynı şeyi tekrarlayıp duruyor: “Bu işi tek başına yapmış olamaz.”

Bu o zamanlar büyük olay oluyor Almanya’da. Hatta öyle ki bazıları Yasemin’in hırsızlığı yapma biçiminden etkileniyor bile. Alman gazetesi Die Welt olaydan tam iki yıl sonra Yasemin’in hırsızlığıyla ilgili bir yazı yayınlıyor. Yazıda şöyle deniyor: “Olay hâlâ unutulmuş değil. Çünkü suçun bir kadın tarafından işlenmiş olması şaşırtıcı. Yasemin’in son zamanlarda uluslararası arenada endişe yaratan üç hırsızdan biri olması da dikkat çekici.”

Sekiz milyon euroyu aklamak büyük çaba gerektiren bir iş, paranın yurt dışına nasıl çıkarılacağı da ayrı bir dert. Tam da tahmin edildiği gibi. Tek başına değil Yasemin. Tek başına yapmıyor bu işi. Arkadaşı Büşra Ş. ve Büşra Ş.nin erkek arkadaşı Yiğit T. de işin içinde.

Büşra Ş. paranın yurt dışına çıkarılmasına yardım ediyor. Ancak Almanya’dan kaçamadan yakalanıyor ve üç yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Peki ya Yasemin, şimdi mutlu mu bulunduğu yerde?

Aralık 2021’de başlayan duruşmalarda konuşan tanıklara göre o kadar da iyi insanlar yoktu Yasemin’in çevresinde. Tanıklardan birinin anlatımına göre hırsızlıktan bir gün önce Yasemin ona yaralarını göstermiş. Gösterdiği çürük ve eziklerin düştüğü için olduğunu söylemiş ama dövülmüş olma ihtimali de var. Bir de tabii Yasemin’in paranın ne kadarını gördüğü belli değil. Çünkü 8 milyon euroyu Büşra Ş.den alan Yasemin değil, Yiğit T. Paranın ne amaçla kullanıldığını ancak çıkan iddialardan tahmin etmek mümkün.

Türkiye’de bu olayın izini süren medya kuruluşu Hürriyet olmuş. Geçen temmuz ayında çıkan bir haberde Yasemin’in Bilecik’te yatırım amaçlı arsa baktığı iddia edilmiş. Bu sıralarda Yiğit T. hakkında da tutuklama kararı çıkarılmış, ama karar infaz edilmemiş. Yasemin’in nerede olduğu o sırada hala bilinmiyordu.

Yasemin şimdi 31 yaşında. Olaydan üç yıl sonra Almanya’ya geri döndü. Meğer Türkiye’deymiş. Döneceğini de avukatı aracılığıyla Alman makamlarına bildirdi. Yetkililer Bremen’deki havaalanında yakaladı Yasemin’i. Paralardan ve Yiğit T.den ise hâlâ haber yok.

British Museum'daki hırsızlık skandalından sergi çıktıBritish Museum’daki hırsızlık skandalından sergi çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.