8 soruda Seçil Erzan olayı

Seçil Erzan'ın hayali fon vurgunu davası gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. 10haber okurları için 8 soruda bu vurgunu her yönüyle yazdık. 

Gündem 9 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin gündemine oturan Seçil Erzan dosyasının 4 duruşması da yapıldı. Aralarında ünlü futbolcuların da olduğu fon vurgununda soru işaretleri hala devam ediyor. Kimin ne kadar para verdiği, bu fonda kimin olduğu hala netlik kazanmış değil. Ülke gündemine oturan bu fon vurgunu 8 soruda 10haber okurları için derledik.

Fon olayı ne zaman başladı?

Denizbank şube müdürü olan Seçil Erzan içlerinde Arda Turan, Emre Belözoğlu gibi futbolcuların da olduğu bu hayali fon işine ilk duruşmada verdiği ifadede Fatih Terim’den aldığı 300 bin dolarla başladığını söylemişti. Ancak ikinci duruşmada bu hayali fona 2021 yılında Atilla Baltaş’tan aldığı parayla başladığını söyledi.

Olay ne zaman ortaya çıktı?

2023 yılının Mart ayına kadar yüksek kar vaadiyle Seçil Erzan bu hayali fon işine devam etti. Ancak sistem sürdürülemez hale gelince olay ortaya çıktı. Bu sisteme para yatıran Bülent Çeviker parasını Seçil Erzan’ın söylediği zamanda alamayınca önce Denizbank’a bildirdi. Daha sonra Denizbank ve Bülent Çeviker 7 Nisan 2023 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Aynı gün bankanın Levent şubesine müfettişler gitti. Daha sonra 11 Nisan’da gözaltına alınan Seçil Erzan tutuklandı.

Denizbank dosyanın neresinde yer alıyor?

Şu an görülen davada 18 müşteki yer alıyor. Bu müştekilerin hepsi Seçil Erzan ve Denizbank’tan şikayetçi oldu. Ancak dosya soruşturma aşamasındayken BDDK’dan gelen raporda bu işlemlerin banka sistemi dışında yapıldığını belirtmesi üzerine Denizbank hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Denizbank’ın davaya katılma talebi de mahkeme tarafından reddedildi. Davada şu Seçil Erzan , Nazlı Can, Kerem Can, Asiye Öztürk, Ali Yörük, Atilla Yörük sanık olarak yer alıyor. Ancak müştekiler bankanın sorumlu olduğunda hala ısrarcılar.

Fatih Terim fona para yatırdı mı?

Bu hayali fon olayında Fatih Terim’in adı çok sık gündeme geliyor. Ancak Fatih Terim bu dosyada yer almıyor. Mağdurlardan bazıları Seçil Erzan’ın bu fonun adını kendilerine Fatih Terim fonu olduğunu söyledi. Seçil Erzan ilk duruşmada bu fona 2020 yılında  Fatih Terim’den aldığı 300 bin dolarla başladığını söyledi. ancak ikinci duruşmada Fatih Terim’den fon adına para almadığını söyledi. Fatih Terim de bu hayali fonu bilmediğini ve para yatırmadığını söyledi. Seçil Erzan son duruşmada ise Fatih Terim’den 1 milyon 300 bin dolar para aldığın ve bu parayı bankacılık sistemi dışında değerlendirdiğini 2021 ile 2023 yılının Nisan ayında Fatih Terim’in hesabına yatan nakit paraların kendisi tarafından verildiğini söyledi. Öte yandan Fatih Terim bu fon olayını bilmediğini söylemesine rağmen kızı, yeğeni ve aile dostları Nur Erkasap bu fon olayından haberdardı ve para yatırdılar.

Seçil Erzan ne kadar para topladı?

Seçil Erzan’ın yüksek kar vaadiyle aralarında ünlü futbolcuların olduğu kişilerden milyonlarca dolar para almıştı. Ancak Erzan’ın ne kadar para topladığı ve bu paraların ne kadarını geri ödediği hala bir netlikle kavuşmadı. Olayın ortaya çıkmasından sonra Seçil Erzan’ın notları üzerinden banka yetkilileri ile hazırlanan tabloda 55 milyon dolar toplandığı hesaplandı. Ancak bazı kişiler ise 80 milyon dolar toplandığını söyledi. Son duruşmada Seçil Erzan geri verilmeyen paranın 13 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Mağdurların hesabına göre geri verilmeyen para Seçil Erzan’ın söylediğinden daha yüksek.

Fazla para alanlar kimler?

Seçil Erzan ilk günden bu yana bu hayali fonda birçok kişiye fazladan para verdiğini söyledi. Ancak kimse “ben fazla para aldım” demedi. Son duruşmada Seçil Erzan Semih Kaya, Süleyman Aslan, Fırat Özdemir, Ayhan Akman, Atilla Baltaş Merve Özer Yılmaz, Metin Taş, Ali Yörük gibi isimlerin fazla para aldığını söyledi. Ancak bu kişiler fazla para almadıklarını öne sürdüler.

Seçil Erzan ne kadar faiz veriyordu?

Seçil Erzan’ın kişiye göre farklı faizler verdiği ifadelerden ortaya çıktı. Bankanın teftiş kurulu tarafından hazırlanan raporda Seçil Erzan’ın para aldığı kişilere yıllık yüzde 500 faiz verdiği yazıldı. Ancak bazılarında bu oranın daha yüksek olduğunu Seçil Erzan ifadesinde söyledi.

Mağdurlar paralarını nasıl alacak?

Mağdurlar olayın ortaya çıkmasından bu yana, bankacılık işlemi olduğunu düşündükleri için bu paraları Seçil Erzan’a verdiklerini öne sürdüler, o yüzden de banka yöneticileri hakkında da şikayetçi oldular. Ancak bu dosyada banka yer almıyor. Mağdurlar da ayrı yarı banka hakkında hukuk davaları açtı. Bu davaların sonucuna göre paralarını bankadan alıp alamayacakları belli olacak.

Seçilbank davasında dün her ifade veren Fatih Terim anlattı; Seçil Erzan 'Terim'den 1,3 milyon dolar aldım' dediSeçilbank davasında dün her ifade veren Fatih Terim anlattı; Seçil Erzan ‘Terim’den 1,3 milyon dolar aldım’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.