8 yıl önce 104 kişi öldü! Türkiye, Ankara Katliamı’nı unutmadı

Ankara Tren Garı'ndaki mitinge IŞİD'in düzenlediği canlı bomba saldırısında 104 kişi öldü. Katliamın 8'inci yılında Türkiye'nin birçok ilinde vatandaşlar alanlara çıktı ve yaşamını yitirenleri anarken adalet çağrısı yaptı.

Gündem 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ankara Gar Katliamı'nda ölenler İstanbul'da anıldı.

Bundan 8 yıl önce, 2015 yılında Türkiye tarihindeki en kanlı günleri yaşadı. 7 Haziran 2015’te gerçekleşecek olan genel seçimlerden iki gün önce HDP’nin Diyarbakır’daki İstasyon Meydanı’nda seçim mitingi vardı. Ancak bu mitinge bombalı saldırı düzenlendi ve 5 kişi yaşamını yitirdi. Daha sonra takvim 20 Temmuz 2015’i gösterdiğinde ise SGDF üyesi gençlerin Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki basın açıklamasına canlı bomba saldırısı düzenlendi. Terör örgütü IŞİD’in bu saldırısında ise 33 kişi öldü. 10 Ekim 2015’e gelindiğinde en kanlı katliamlardan biri tarihe yazıldı: Gar saldırısı.

Katliamdan hemen sonra ölenlerin üzeri flamalarla örtülürken yaralıları hastaneye yetiştirme telaşı başladı.

Ankara’da 8 yıl önce Emek, Barış ve Demokrasi mitingi için binlerce kişi Ankara Tren Garı önünde toplanmıştı. Kimileri halay çekerek, kimileri de türkü söyleyerek mitingin başlamasını bekliyordu. Saat 10.04 olduğunda ise büyük bir patlama sesi duyuldu ve 104 kişi öldü. Bu Türkiye’nin yakın tarihindeki en büyük katliam olarak kayıtlara geçti, davası ise halen devam ediyor.

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler.

Katliamın acısı ise aradan yıllar geçse de ilk günkü kadar taze. Dün Türkiye’nin birçok kentinde katliamda yaşamını yitirenler yüzlerce kişi tarafından anıldı. Katliamın adresi olan Ankara’da ellerinde karanfillerle yürüyen yüzlerce kişi Tren Garı’nın önüne geldi. Burada şiir okundu ve yaşamını yitirenlerin isimleri ve fotoğraflarının olduğu anıta çiçek bırakıldı. Saat 10.04’te ise saygı duruşunda bulunuldu.

Ankara’da katliamın gerçekleştiği yerde anma yapıldı.

Vatandaşların yanı sıra siyasetçilerin de katıldığı anmada CHP Grup Başkanı Özgür Özel konuştu. Katliam günü gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen Özel, “Kendilerini patlatmaları, 104 canımızı almaları sağlandı. O süreci unutmayalım. O süreç herhangi bir süreç değildi. O gün tarafsız olduğu söylenen cumhurbaşkanı bugünkü partili cumhurbaşkanı ülkenin tarafsız cumhurbaşkanıydı. Partisi ilk kez seçimleri kaybetmişti. Bir başka iktidar mümkündü, iktidardan gidiyorlardı. Bugünkü ittifak ortakları sanki bir yerden düğmeye basılmışçasına o imkanın önünü kapattı. Sonra dört ay boyunca bu ülkeye yaşadığı en kanlı terör dönemi yaşattırıldı. Görülmez eller bu ülkeye terörü, korkuyu yaşatırken birileri de ölçüyor ve oylarının arttığını söylüyor. Korkunç bir kaos ve korku dönemi 7 Haziran’da iktidarı kaybetmiş birilerinin arkasına korkan kalabalıkları yeniden topladı” dedi.

İstanbul’daki Kadıköy İskele Meydanı’nda katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

İstanbul’daki anma ise polis ablukasında gerçekleştirildi. Kadıköy’de toplanan yüzlerce kişi ellerinde ölenlerin fotoğraflarını taşıdı ve “10 Ekimi unutma, unutturma” ve “Unutmak yok, affetmek yok” sloganları atıldı. Burada yapılan konuşmalarda ise katliam davasının sürüncemede kalması eleştirildi. Ayrıca davadaki heyet değişikliklerine de tepki gösterildi, yargı sürecindeki eksiklere dikkat çekildi. Barış isteyenleri kana bulayanların ise er ya da geç hesap vereceği belirtildi.

Hayatını kaybeden 104 kişi İzmir’de anıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de Ankara Katliamı için alandaydı. Törende yapılan açıklamada, “Barış karanfillerimizin aileleri, yakınları, avukatları ve biz mücadele arkadaşları katliamın gerçek suçlularının açığa çıkması için kılı kırk yararak belge ve delil ararken idareciler delilleri dolaplarda unuttular, kimisini de imha ettiler” denildi.

Çorum’da 10 Ekim Katliamı için adalet çağrısı yapıldı.

Çorum’da da vatandaşlar katliamda yaşamını yitirenler için alana çıktı ve adalet çağrısı yaptı. KESK Çorum Şubeler Platformu, katledilenleri anmak için bir araya geldi. Patlamada hayatını kaybeden Çorumlu Emine Ercan’ın mezarı ziyaret edildi.

Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler Tunceli’de de anıldı.

Tunceli’de de vatandaşlar yaşamını yitirenleri andı. Burada yapılan konuşmada Türkiye ile İzlanda arasındkia Konya’da Ekim 2015’te oynanan 2016 Avrupa Şampiyonası grup elemeleri maçında Ankara Katliamı için saygı duruşunda bulunulmasının engellendiği ve ölenlerin yuhalatıldığı hatırlatıldı. Katliamın milyonlarca insanın kalbinde derin yaralar açtığı anımsatıldı.

10 Ekim’de ölen Kadir Uyan’dan bize kalan miras, bir oyun sloganı: Bıkmadınız mı her gün aynı oyunu oynamaktan10 Ekim’de ölen Kadir Uyan’dan bize kalan miras, bir oyun sloganı: Bıkmadınız mı her gün aynı oyunu oynamaktan

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.