17 yaşındaki kızın dramı: Babası hapiste, annesi hasta, kendisi depremde enkazdan çıktı, patronunun istismarına uğradı…
6 Şubat depreminde Hatay'ın İskenderun ilçesinde enkazdan kurtulduktan sonra Mersin Hastanesi'ne sevki sırasında kaybolan Merve Ateş'ten bir senedir haber alınamıyor. 10Haber bu acı kaybın peşine düştü...
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin üzerinden neredeyse günü gününe bir yıl geçti. Depremde hayatını kaybeden on binlerin yanı sıra bir yıldır haber alınamayanlar var. 26 yaşındaki Merve Ateş onlardan biri.
Depreme Hatay’ın İskenderun ilçesinde sekiz katlı bir binada yakalanan Ateş aynı evde oturduğu anne ve babasını kaybetti, ancak onun imdat çığlıklarına ablası İlknur Karaca ve dayısı yetişti. Depremden yaklaşık beş saat sonra enkazdan çıkarılabildi Merve Ateş. Bilinci açıktı, fakat sol bacağından ağır yaralıydı. Abla ve dayısı eşliğinde sokaktan geçen ilk ambulansla İskenderun Devlet hastanesine sevk edildi. İlk müdahalenin ardından bacağındaki ezilme yüzünden Ateş’in ameliyat için ambulans helikopter ile Mersin yeni Şehir hastanesine sevk edileceğini söylendi, ama ambulanslardaki yoğunluk yüzünden refakatçi gelemeyeceği belirtildi. Aynı gün akşam üstü sevk için hastaneyi terk etti Merve Ateş. Ancak ondan bir daha haber alınamadı.
Merve Ateş’in ablası İlknur Karaca kız kardeşinin Mersin’e sevk edileceğini öğrenir öğrenmez orada hemşire olan kuzenine haber verip karşılamasını rica etti. Fakat Merve Ateş hastaneye girmedi. Telaşla İskenderun Devlet Hastanesini arayan Karaca ne helikopterin ne de ambulansların kaydının tutulduğunu öğrendi. Mersin ve Adana başta Ankara, İstanbul, Konya ve çevre illerde tüm hastanelerin kayıtlarını sorgulatan Karaca kız kardeşinin izini bulamıyor.
10Haber’e konuşan acılı abla arama çalışmasının ilk günlerini şöyle anlattı:
“Helikopter uçuşunu araştırdık, 81 ilde hiçbir özel veya devlet hastanesine giriş kaydı yok. 112’nin ambulans kaydı da yok. Merve 6 şubat sabahı enkazdan çıktı, akşam beşe kadar bilinci açıktı. Onu enkazdan çıkarıp ellerimle teslim ettim devlet kurumlarına. Kamera kayıtlarından da olumlu bir şey gelmedi. Hastane beni arayıp ‘İzledik, herhangi bir giriş görünmüyor, kız kardeşinize rastlayamadık’ dedi. Bizi çağırmadılar, aradılar sadece. Hiç inandırıcı gelmiyor. Mobese kayıtları var buranın. Ama ne bir fotoğraf ne de bir kayıt.”
Umudunu kaybetmeden kardeşini aramaya devam eden Karaca “Merve’nin şok geçirip hafıza kaybı geçirdiğini, bu yüzden de bize ulaşamadığını düşünüyoruz” diye ekledi.
Depremden birkaç hafta sonra İlknur Karaca’ya Adana Devlet Hastanesi’nden telefon geldi. Telefondaki hastane personeli Merve Ateş’in “ayakta tedavi olup çıktığını” iddia etti. İlknur Karaca bundan sonra yaşananları şöyle anlattı:
“Bastık gittik oraya. Vardığımızda girişte bir arkadaştan Merve’nin TC kimlik numarasını sisteme girmesini istedim hastaneye girişi var mı kontrol etsin diye. ‘Görebiliyorum ama bir sonraki sayfayı göremiyorum’ dedi. Yanındaki arkadaşına ‘Sen girer misin aynı şeye mi denk geleceğiz’ diye sordu, diğer arkadaş ise ‘Yok ben göremiyorum’ dedi. Bu nasıl sistem? Hastanın bilgilerini bir bilgisayar görüyor, diğeri görmüyor. Nasıl olur da giriş yapan bir hastanın kaydı silinir? Adana’daki hastanede ayakta tedavi olup çıkmış diye bilgi var. Sonrasında başhekim yardımcısına yönlendirdiler, o da kayıt bulunamadı dedi. Sağ bir insan nasıl yok edilir tablosunu yaşıyorum ben.”
Merve Ateş’e İskenderun’da ilk müdahaleyi yapan Acil Tıp Uzmanı Uzman Dr. Ergün Kaya 10Haber’e olay gününü şöyle anlattı:
“Merve’yi çok iyi hatırlamıyorum, binlerce yaralı vardı o gün. Tek hatırladığım ‘Bu benim dayım, bu benim kuzenim’ diye akrabalarını tanımıştı. Bizim resmi sevk alanlarımız Mersin ve Adana hastaneleri. O kızcağız da sevk edildi, ama ambulanslar hastanelerdeki doluluk yüzünden prosedüre tam uyamadı. Merve’nin olduğu ambulansta en az üç hasta daha vardı. Hastalar Mersin, Adana, Konya Afyon gibi çevre illere dağıtıldı yoğunluktan. 112 hasta kaydı tutamadı çünkü Türkiye genelinden ambulanslar gelmişti, binlerce yaralı vardı.”
Merve Ateş’in ambulansla sevk edildiğini düşünen Kaya “Bence ambulansa bindi, yoksa acilde bulunurdu. Kalkıp yürüyecek durumda değildi. Bizde hasta kalmamıştı, 7 Şubat’a kadar tüm hastaların transferi sağlanmıştı” diye konuştu.
Ancak Ateş’in hangi araçla nereye sevk edildiği bilinmiyor. Ergün Kaya, Ateş’in önce ambulans helikopter ile Mersin’e sevk edileceğini, ancak kötü hava koşulları yüzünden helikopterin İskenderun’a inemediğini ve bunun iptal edildiğini söyledi. Kaya “Kara ambulansına bindi ama gemiyle mi karayoluyla mı ulaştırıldı Mersin’e, bilinmiyor. 112’de de kaydı bulunmuyor” diye ekledi.
Sevk raporu dahi yazamayacak durumda olduğunu söyleyen Ergün Kaya “O hengamede bırakın raporu, hastaların isimlerini kutulara yazıyorduk. Elektrik yoktu, İskenderun’dan dört bin ölü ve 10 binlerce yaralı vardı. Normalde 112 kayıt açar ama öyle bir imkan olmadı. Afet durumunda normalde 112 bir ambulansa bir hasta koyar. Depremde araç başına en az üç hasta düşüyordu” diye anlattı.
İlknur Karaca 112 Acil Sağlık Hizmetleri hakkında hasta kaydı tutmadığı için İskenderun Adliyesi’ne şikayette bulundu, açılan soruşturma devam ediyor.