Adalıların eylemi sürdü, İBB elektrikli minibüsleri övdü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) başta Büyükada olmak üzere Adalar ilçesinde ulaşımı sağlamak için seçtiği elektrikli minibüslere halkın tepkisi sürüyor. Belediye minibüslerini 'Çevreci ve konforlu' olarak niteledi, geri adım atmadı.

Çevre 16 Haziran 2024

Büyükada sakinleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasındaki minibüs gerilimi iki gün önce ansızın bu araçların sefere çıkmasının emredilmesiyle tırmandı. Adalılar kararı duyar duymaz kalkış durağı ve etrafında nöbet tutmaya başladı.  Bu ada tarihinin ilk büyük siyasi eylemi olarak kayıtlara geçti.

Adalılara göre Büyükada, Koruma Kurulu kararlarıyla korunan, yaya bölgesi olarak tescillenen ve motorlu araç kullanmanın yasak olduğu bir yer. Dün bu yüzden belediyenin minibüslerine karşı ‘kanunları uygulaması için’ polisten yardım istemişlerdi. Minibüs yolu üstünde el ele tutuşup araçların sefer yapmalarını engellemişlerdi. Ancak olay yerine gelen polisler insan zinciri oluşturan Adalıları yaka paça gözaltına aldı. Minibüsler de seferlerine başladı.

Protestolar dün de sürdü. Ada halkı minibüslerin önüne giderek “Azmanbüs dışarı, huzur içeri”, “Adalet istiyoruz” pankartları açtı. “Adada minibüs istemiyoruz” sloganları attı.

İETT geri adım atmadı

Eylemler sürerken İETT’den açıklama geldi. Açıklamada bu araçların durumunun müzakere edileceğine dair bir ifadeye yer verilmedi. Aksine minibüslerin çevreci, elektrikli, engelli dostu olduğu söylendi:

“Yaz ayları ile beraber Adalar İlçesi’nin nüfusunun artması, özellikle hafta sonu ve bayramlarda 60 binin üstünde insanın Adalar İlçesi’ne gelmesi, güvenli ve konforlu toplu ulaşım hizmeti sürdürmenin önemini daha da artırmaktadır.

Bu nedenle tescilli, çevreci ve yeni nesil güvenli ulaşım donanımlarıyla üretilmiş elektrikli araçlarımız yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde 15 Haziran 2024 tarihinde hizmete alınmıştır. Toplu ulaşım hizmetinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için gerekli emniyetli tedbirlerin alınması hususunda Adalar Kaymakamlığı’na da gerekli bilgiler verilmiştir.”

Kısaca olayın geçmişi

20-22 Mayıs tarihlerinde Adalar Belediyesi, İBB ve İETT’ye Adalar’a getirilen minibüsler için 1386 itiraz dilekçesi teslim etti. Adalar Sivil İnisiyatifi daha önce adadaki minibüslere karşı 4500’den fazla ıslak imzalı dilekçe topladı. Ancak bu imzalar yanıtsız kaldı.

1 Haziran’da Büyükada‘da yapılan halk toplantısında Adalılar minibüs dayatmasını kabul etmeyeceğini belirtmişti. Toplantıda İETT Genel Müdürü İrfan Demet halkın bilgisi ve rızası olmadan araçların çalıştırılmayacağını söyledi ve Adalar Belediyesi Ulaşım Çalıştayı‘nın düzenlenmesi için süreci başlattı.

Toplantıda alınan kararlara göre İETT araçları konu İETT üst kurullarında görüşülene kadar seferlere başlamayacak ve sürecin her aşamasında Adalılar bilgilendirilecekti.

Ancak bu kararlara ve çalıştay hazırlığına rağmen İETT minibüs seferlerine başladı. Adalıların basın açıklamasında görüşmelere ve çalıştay sürecine aykırı davranan İrfan Demet’e istifa çağrısı yapıldı.

Eylemler sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bir açıklama yaptı. Minibüslerin Adalar’daki toplu taşıma ihtiyacını karşılamak için getirildiğini söyleyen mesajda “Adalılar için hizmet veriyoruz” dendi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.