AFAD isimlerini silmişti: TOKİ çekilişinden deprem konutu çıkan AK Partili vekiller ne dedi

Depremzedeler çadır ve konteyner kentlerde yaşam mücadelesi verirken AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı ve eski AK Parti milletvekili Şamil Tayyar'a deprem konutu çıktı. İki vekil de haberi doğruladı ve gerekçelerini sıraladı.

Gündem 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Şamil Tayyar ve Cevahir Asuman Yazmacı

Depremzedeler çadırlarda ve konteyner kentlerde barınmaya çalışırken AK Parti’li isimlere TOKİ’nin deprem konutlarından çıktığı anlaşıldı. Şanlıurfa’da AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı’ya, Gaziantep’te de eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar’a deprem konutu çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Şubat’ta Şanlıurfa’da partisinin aday tanıtım toplantısının ardından bin 314 TOKİ deprem konutunun anahtar teslim törenine katılmıştı. Deprem konutlarının kura çekiminde turizmci AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı’ya da konut çıktı.

Etap 4. kat ve 3+1 olan bir daire çıkan Yazmacı’nın otel ve restoran sahibi olduğu biliniyor. Yazmacı 2023 Ağustos ayında Ensar Vakfı yurtlarındaki tecavüz olayı nedeniyle soruşturma geçiren ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanan Asım Sultanoğlu’nu ziyaret eden ilk isimlerdendi. Sultanoğlu’nun atanması o dönem çokça tepki çekmişti. Cevahir Asuman Yazmacı’nın Sultanoğlu’na yaptığı ziyaret Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün X hesabından paylaşılmış, tepkilerin ardından paylaşım silinmişti.

Yazmacı kendisine çıkan konut nedeniyle gelen tepkilerin ardından “Her vatandaşımız gibi benim de hakkım olan bir husus” açıklaması yaptı.

Yazmacı açıklamasında şöyle dedi:

“Olması gerektiği şekilde hiçbir ayrıcalık beklentim ve isteğim olmadan, her afetzede Türk vatandaşının hakkı olduğu gibi TOKİ’nin konutlarına başvuruda bulunmuştum. NOTER huzurunda yapılan “Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası”nda bana da ev çıktığı bilgisini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da kentteki o günkü programları nedeniyle sonradan öğrendim. Her vatandaşımız gibi benim de hakkım olan bir hususta önce yasal süreçler işletilerek yaptığım başvuru ve adil şekilde noter huzurunda yapılan kurayı ayrıcalık gibi sunmak en basit tabiriyle dezenformasyon, çarpıtmadır. Yasal bir hakkın kullanımını sansasyonel bir olaymış gibi sunmak habercilik değil. Eğer hakkım olmamasına rağmen bir şekilde bana ayrıcalık yapıldığı bilgisi varsa bunu çekinmeden her yerden paylaşmaktır gazetecilik. Kamuoyuna saygıyla sunarım.”

Instagram paylaşımı silindi

Silinen paylaşım ve kuranın ekran görüntüsü

Cevahir Asuman Yazmacı’nın ismi önce Şanlıurfa AFAD Gönüllüleri’nin Instagram hesabından “deprem konutu çıkanlar listesinde” paylaşıldı, çok geçmeden paylaşım silindi. Ancak Yazmacı’nın ismi 7 Şubat’ta canlı yayında açıklanan isimler arasında da vardı.

‘Hak sahibi olarak başvurdum’

Kendisine deprem konutu çıkan AK Parti’li diğer isim eski milletvekili Şamil Tayyar’dı. Birgün’ün haberine göre Tayyar’a İslahiye ilçesinde 5’inci katta 2+1 daire.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama paylaşan Tayyar şunları söyledi:

“Birgün madem haber yapmış, fitnenin ateşini yakmış, hadiseyi anlatayım.

‘Baba ocağı’ olarak kullandığımız, üst katında babamın, alt katında emekli polis ağabeyimin oturduğu 40/50 yıllık ve iki katlı eski binayı yıllar önce satın almıştım. Üç yıl önce babam rahmetli olunca yerine taşeron işçi yeğenim ve çocukları yerleşti. 6 Şubat depreminde ev ağır hasar alınca yıkıldı. Rabbime şükürler olsun, benim ihtiyacım yoktu ama İslahiye’deki asgari ücretle, emekli maaşıyla geçinen depremzede kardeşlerim, yeğenlerim bu süreçte mağdur oldu. İslahiye’de kaldılar, her depremzede gibi önce çadıra sonra konteynere yerleştiler, burada yaşamaya devam ediyorlar. Baba ocağı yıkıldığı ve tapu bana ait olduğu için onlar adına hak sahibi olarak başvurdum. Kurada 85 metrekare 2+1 daire çıktı. Aile içinde taliplisi çoktu, içlerinde şartları diğerlerine göre en kötü olan üç çocuklu ve ihtiyaç sahibi kardeşim Gökhan’a verdim. Hukuki şartlar tamamlandığında tapusunu da devredeceğim. Burada ‘helal’ olmayan ne var?  Tek kusurları vekile yakınlık olan bu ihtiyaç sahiplerini dile dolayanlar ‘haram’ arıyorsa Lütfü Savaş’ı kurcalasınlar.”

‘Deprem konutlarının bu hızla teslimi 10 yılı bulur’ iddiası‘Deprem konutlarının bu hızla teslimi 10 yılı bulur’ iddiası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.