AK Partili bazı yöneticileri ‘rahatsız eden’ teğmenlere MHP, CHP ve İYİ Parti sahip çıktı

Harp Okulu öğrencilerinin 2016'ya kadar ettiği geleneksel yemin siyasetin yeni tartışma konusu oldu. AK Parti kanadından tepki mesajları gelirken Cumhur'daki ortağı MHP ve muhalefet temsilcileri CHP'yle İYİ Parti genç teğmenlere sahip çıktı.

Gündem 1 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Milli Savunma Üniversitesi eski adıyla Harbiye’deki mezuniyet törenlerinde yaşananlar siyaset gündeminde yeni bir tartışma yarattı.

102 yıl önce 26 Ağustos’ta sabaha karşı başlayan Büyük Taarruz dört gün içinde büyük bir zafere dönüşmüştü. Türk ordusunun başında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri olacak Mustafa Kemal Paşa vardı. Bu sebeple 1926’dan bu yana ‘Zafer Bayramı’ olarak kutlanan 30 Ağustos’ta Atatürk ve silah arkadaşlarını anmak ‘tuhaf’ ya da ‘daha önce karşılaşılmamış’ bir durum değil.

30 – 31 Ağustos’ta yapılan Kara, Deniz, Hava Harp okulları mezuniyet törenlerine dönelim. İlk olarak her üç okulda da kadın teğmenlerin öne çıktığını, eğitim öğretimi birincilikle bitirdiklerini belirtelim.

  • Kara Harp – Ebru Eroğlu
  • Deniz Harp – Şeyda Yıldırım
  • Hava Harp – İkra Kuyumcu

Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu durumu bir ‘gurur nişanesi’ olarak övüyordu:

“Tabii bir mutluluğum var, onu söylemek durumundayım. Gerek Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde gerek Deniz Harp Okulu mezuniyet töreninde gerekse Hava Harp Okulu mezuniyet töreninde birincilikleri kızlarımız aldı. Bu tabii bizim için ayrı bir şeref nişanesi. Demek ki kızlarımız başarır, başarılı olmanın ötesinde özellikle de asker olarak başarır.”

Törenin ardından Erdoğan ve protokol Milli Savunma Üniversitesi’nde açılan camiye giderken genç teğmenler de günü geleneksel olarak askeri okullarda yapılan ‘kılıç çatma’ ile bitirdi. Önce bayrağı ve şeref tribününü selamladılar, sonra da halka olup “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan attılar.

Ardından Teğmen Ebru ortalarına geçti ve az önce Erdoğan’ın önünde topluca okudukları subay yemininin benzerini silah arkadaşlarına tekrar ettirdi:

“Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türküm diyene.”

Ve tartışmalar böyle başladı.

Meraklısı için not düşelim; gençlerin sonradan okuduğu yemin çok eskilere dayanıyor. Ancak 2016 yılından sonra sessiz sedasız kaldırılmış, yerine İç Hizmet Kanunu’nda geçen ve her askerin askerliğe katılırken içtiği benzer bir metin konmuştu.

Teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedikleri video sosyal medyada hit konular arasına girince AK Parti’ye yakınlığıyla bilinenler başta olmak üzere kimi çevreler rahatsız oldu.

‘Çok rahatsız edici’

Örneğin AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Emre Cemil Ayvalı ”Görüntüler çok rahatsız edici. İyi niyet aramak mümkün değil” dedi. AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Veli Böke de “Adı konmamış darbe. Küçük yılanlar devletin gerçek kılıcını görmeli” gibi sözler sarf etti.

Ancak iktidar partisinin Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP aynı görüşte değildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı paylaşımda direkt “Bu gençlerin ebedi başkomutanları, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi ve teğmenlere sahip çıktı:

“Türk Silahlı Kuvvetleri Büyük Türk Milleti’nin asil neferlerini ve nice kahramanları bağrından çıkarmış, ebediyete kadar da çıkarmaya devam edecektir. Onların görevi askerliğin namusunu ve Türk sancağının şanını korumak, ezanı dindirmemek, vatan nöbetinde icap ettiğinde seve seve hayatlarını inandıkları bu mübarek yolda feda etmektir.

MHP: Bu gençlerin ebedi başkomutanları Atatürk’tür

Bu gençlerin ebedi başkomutanları, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da milletimizden aldığı yetki ile bu kahraman ordunun ve yeminlerini şereflice ilan eden teğmenlerimizin Başkomutanıdır. Genç Teğmenlerimiz kanun, nizam, amir ve başkomutanlarına sadıktır, vazifelerinin farkındadır. Bu gençler, Türkiye’nin beka mücadelesinin savunucuları olduğu kadar küresel ülkülerimizin de şerefli üniforma altındaki geleceğidir.

Kendilerine güvenimiz tam. Ordumuzla milletimiz arasındaki sarsılmaz bağa halel gelmesine müsaade edilmez. Bu sebeple hiç kimse farklı yollara ve algılara sebebiyet vermemelidir. Yeni mezun teğmenlerimizin yolu ve bahtı açık olsun. Cenabı Allah her birinin yar ve yardımcısı olsun.”

Bu sözler partinin resmi hesabında da paylaşıldı.

CHP: Ne diyeceklerdi, ‘hepimiz Trikopis’in askerleriyiz’ mi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de teğmenlere yönelik tepkiye sert çıktı. “Bu metin 2016 yılına kadar resmi törenlerde okunan metin. Birileri bu metinden rahatsız olmuşlar. Sonrasında da ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ demişler. Ne diyeceklerdi, “Hepimiz Trikopis’in askerleriyiz” mi” diyen ana muhalefet lideri şöyle devam etti:

“Elbette Mustafa Kemal’in askerleri onlar. ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ demeyen bir teğmen varsa beka sorunu oradadır.  Mustafa Kemal’in askeriyim demeye itiraz edecek bir teğmen mezun ediyorsak işte yandığımızın resmi oradadır.

İYİ Parti: Türk askerinin mayası sağlamdır

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu da görüntülerin kendisini duygulandırdığını belirterek şunları söyledi:

“AK Parti her ne kadar ordu siyasallaşsın diye uğraşsa ve askerî okullarımızda toplumun tamamını derinden yaralayan manzaralar yaşanıp basına yansısa da Türk askerinin mayası sağlamdır. Bağrından çıkardığı en büyük Türk’ü, Atatürk’ü daima önderi görecek ve onun hatırasına dil uzatanların karşısında yalın kılıç dikilecektir. Beni duygulandırdınız, her birinizin gözlerinden öpüyorum! O mübarek asker işte bu asker, o mübarek bayrak işte bu bayrak!”

Teğmenler 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diyerek yemin etti: AK Partili bazı yöneticiler 'rahatsız'Teğmenler ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diyerek yemin etti: AK Partili bazı yöneticiler ‘rahatsız’

Bahçeli'nin odasındaki saatin anlamı durduğu yerde değişmişBahçeli’nin odasındaki saatin anlamı durduğu yerde değişmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.