Ali Yerlikaya Iğdır Emniyet Müdürü’nün ilginç ziyareti için ‘gereğini yapacakmış’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Iğdır Emniyet Müdürü Erden Sakarya'nın belediyenin işten çıkardığı işçilere destek ziyaretini yorumladı: "O münferit bir olaydır, gereğini yaparım."

Gündem 25 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’ın “Valiler bizimle diyalog kurmuyor” sözlerine yanıt veren Yerlikaya “Ben arkadaşlarıma şunu söylüyorum; konuştuğunuz zaman, bir araya geldiğiniz zaman oradaki hukuku, meseleyi yansıtmayla ilgili bir sıkıntı duymayacaksınız, oradaki emniyet, güvenlik, hepsiyle beraber, sorun yok konuşun. Ben konuşuyorum, görüşüyorum” dedi.

Mersin’de halay çekerken PKK lehine slogan attığı söylenen şüphelilerin gözaltına alınmasını da yorumladı:

“Keşke sadece halay çekip AK Parti hükümetlerimizin getirdiği serbestlik ortamında Kürtçe şarkı söylüyor olsalardı, ama duyduklarımız, kayıt altına giren ve adliyeye intikal eden meseleler hiç de öyle değil. Kimi övdüğümüz, kimi sevdiğimiz, kimin için orada dil ve tutumumuz ortaya çıkıyorsa ve bunun konusu suçsa Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti diyoruz biz. Savcı da ‘Alın, getirin bunları’ diyor.”

Neden ‘ölürüm Türkiyem’ çalıyor?

Yerlikaya gözaltına alınan şüpheliler götürülürken araçta “Ölürüm Türkiyem” şarkısının çalınmasıyla ilgili olarak da konuştu.

“Ben dinlediğim zaman son derece duygulanıyorum. Yüreğim kıpır kıpır oluyor. Türkiyem şarkısı bugün hepimizi, bu salonda bulunan herkesi coşkulandırır” dedikten sonra şunları söyledi:

“Yani bunun kesinlikle ve kesinlikle savcının talimatıyla gözaltına alınan insanları üzmek, kırmak için yapıldığına inanmıyorum. Ama ‘Biji Portekiz’ ağzıyla hareket eden insanlar aramızda çok az olduğu gibi bu zihniyette olan insanların da hoşlanmadığı bir türkü olmasından en ufak şekilde üzüntü duymuyorum.

Yapmaya çalıştığımız şey şu; ülkemizin içinde, sınırımızın ötesinde hiçbir şekilde bölücü terör örgütü mensubu olmasını istemiyoruz. Böyle bir fikrin olmasını da kabul etmiyoruz. Bunlarla uyumlu sözde bir davranışı da kabul etmiyoruz.”

Yerlikaya’nın en dikkati çeken sözleri Iğdır İl Emniyet Müdürü Erden Sakarya’yla ilgili olandı.

DEM Partili Iğdır Belediyesi’nin tasarruf tedbiri gerekçesiyle işten çıkardığı 204 çalışanın oturma eylemi devam ediyor. Yerel yönetim bu kişilerin kayyım döneminde işe gelmeden maaş aldığını, bazılarının 31 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerin hemen öncesinde usulsüz şekilde kadroya geçirildiğini söylüyor. Kentte tartışma sürerken dikkat çeken bir gelişme olmuş, Iğdır Emniyet Müdürü Erden Sakarya destek için işçileri ziyaret etmişti.

Genel anlamda ‘sağduyu’ çağrısı yaparak şunları söylemişti:

“Öncelikle bu kutsal günlerde muharrem ayının başında böyle adaletsiz ve hukuksuz bir işlem olmasaydı. Sizden benim ricam haklı, hukuksal durumunuzu muhafaza etmenizdir. Bu şekilde gösterilere hukuk çerçevesinde devam etmeniz. Size karşı dışardan gelecek her türlü baskı emniyet kuvvetleri tarafından bertaraf edilecektir. Hak hukuk adalet diyorsunuz, benim de inancım hak hukuk ve adalet en kısa sürede tecelli edilecek.”

Daha önce de Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde belediyelerden işten çıkarma hamleleri gelmiş, ancak herhangi bir emniyet mensubunun böyle bir destek ziyareti yaptığı görülmemişti.

Yerlikaya bu olayla ilgili “Hiçbir yerde sakız çiğneyerek ister suçluyu veya gözaltı kararlı olan birini veya başka bir meselede bu şekilde davranmasını kabul eden bir vali de olmadım, bakan da değilim. O münferit bir olaydır, gereğini yaparım” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.