Ankara Altındağ’da bir toplu köpek mezarı bulundu; hayvanseverler ayakta

Altındağ'da belediyeye ait hayvan barınağının yakınında bir toplu mezar bulundu; mezardan yakın zamanda öldüğü düşünülen 11 köpek çıkarıldı. Köpeklerin nasıl ve ne zaman öldüğü araştırılıyor. Belediyeye göre burası hayvan mezarlığı.

Gündem 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Barınak etrafında katledilen köpekleri haber alan vatandaşlar olay yerine gitti.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde belediyeye ait sokak hayvanı barınağının hemen yakınında bir toplu köpek mezarı ortaya çıkarıldı. Hayvanseverlerin önceki gün gece saatlerinde olay yerine gidip görüntüleri sosyal medyada paylaşmasıyla vatandaşlar ayağa kalktı. Çok taze bir köpek katliamı olmasından şüphelenildi, tartışmaların büyümesi sonrası Tarım Bakanlığı uzman heyet görevlendirdi, jandarma çevrede emniyet aldı ve sokak hayvanlarının ölülerinin poşetler içinde bırakıldığı yer incelenmeye başlandı. Burada yüzeye yakın, hatta üzerine henüz toprak bile örtülmemiş en az 11 ölü köpek ile bir kedi ve bir koyun ölüsü bulundu.

Köpekleri öldürenlerin bulunmasını isteyen vatandaşlar belediyeye ve Meclis’ten yeni geçen yasaya da tepki gösterdi. Çünkü 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” yasasının beşinci maddesinde sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolu açılmıştı.

İddiaya göre olay, Altındağ Belediyesi’ne ait Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan bir kişinin köpeklerin öldürüldüğüne dair hayvan hakları savunucularına haber vermesiyle ortaya çıktı. Vatandaşlar da söylenen yere gitti.

İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Altındağ Belediyesi’ne ait barınak çevresinde ve barınağın hemen yakınında olan ölmüş köpeklerin bulunduğu arazide önlem aldı. Hayvanseverler adına açıklama yapan Veteriner Hekim Elif Türker, alanda yaptıkları incelemede 11 köpek ölüsüne rastladıklarını söyledi. Duruma tepki gösteren Türker, köpeklerin ölüm nedeninin belirlenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Olay yerine giden gazeteciler, buranın bir toplu mezar olduğunu, hayvan ölülerinin katman katman çıktığını anlattı. Altındağ Belediyesi de buranın ‘hayvan mezarlığı’ olarak kullanıldığını doğruladı. Bu noktada tartışmalar iki konuda odaklanıyor: 1. Burada ölüsü bulunan köpek ve kediler ne zaman öldü ve gömüldü?; 2. Ölüsü bulunan hayvanlar öldü mü, öldürüldü mü?

Olay yerinde gün boyu çalışmaları izleyen gazeteciler, o alanda kokudan duramadıklarını, etrafın sinek kaynadığını, köpeklerin poşetler içine konup çukura atıldığını, öyle derine de gömülmediğini anlattı. İlk katmanlarda çıkan köpek ölülerinin vücut bütünlüğü vardı ama toplu mezarda derine inildikçe tamamen çürümüş kedi-köpek cesetlerine rastlandı. Bu da, buranın uzun zamandır kullanıldığı, ölen veya öldürülen sokak hayvanlarının buraya toplu halde gömüldüğü izlenimi yarattı.

‘Doğal ölüm olmadığı net’

Altındağ İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesindeki iki veterinerin de bulunduğu bir ekip tarafından yürütülen mezar açma operasyonu önceki gece saatlerinde başladı, dün sabah saatlerine kadar sürdü. Dün en son olarak toplu mezardan 10’un üzerinde köpek, bir kedi ve iki koyunun cansız bedeni çıkarıldı. Şimdi bu hayvan ölüleri üzerine laboratuvarda inceleme yapılacak, ölüm zamanları ve ölüm nedenleri bulunmaya çalışılacak.

Artı Gerçek’ten Müzeyyen Yüce’nin haberine göre; çalışmaları başından sonuna izleyen Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Burcu Yağcı “Bazı hayvanların ağzından, burnundan ve gözlerinden kan gelerek şişmişti. Bazı hayvanların iç organları patlamıştı. Vücut bütünlüğü bozulan hayvanlar da vardı. Çalışma yapan veteriner hekimler ölüm şekillerinden yola çıkarak hayvanların zehirlenmiş olabileceğini öngörüyor. Yani toksikasyon yaratan bir ilaçla öldürülmüşler. Bu çamaşır suyu da olabilir, tarım ilacı da olabilir. Bu konudaki net bilgi henüz belli değil ancak ‘doğal ölüm’ olmadığı net” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), söz konusu barınağın kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirten bir açıklama yaptı. ABB, Altındağ Belediyesi’ne bağlı olan barınağın bu olayla ilişkili olduğunu vurgulayarak, yaşananların sıkı bir şekilde takip edileceğini kamuoyuna duyurdu.

İddialar üzerine savcı ve beraberindeki heyet inceleme yapmak üzere hayvan barınağına geldi. Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Emre Çınar’ın aralarında olduğu 6 belediye personeli gözaltına alındı.

Belediye iddiaları yalanladı

Olayların ardından Altındağ Belediyesi açıklama yaptı ve alanın hayvan mezarlığı olduğunu belirtip iddiaları yalanladı. Belediyenin açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Dün gece itibarı ile Belediyemizin adıyla yayılan haberlere ilişkin basın açıklamamızı kamuoyunun dikkatine sunarız. Haberde bahsi geçen alan, Altındağ Belediyesi’ne ait 5.000 m² büyüklüğündeki, 150 kapasiteli geçici bakım evimizin yakınında bulunan hayvan mezarlığıdır. Bu mezarlık, gün içerisinde Altındağ sınırlarındaki mahallelerimizde doğal ölümü gerçekleşen ve/veya trafik kazalarına ya da enfeksiyona bağlı sebeplerle ölen sokak hayvanlarının gömüldüğü bir alandır.

Altındağ Belediyesi, diğer belediyelerde de olduğu gibi vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine haftalık ortalama 20-25 tane yaşamını yitiren hayvanı toplamaktadır ve sağlık/hijyen kurallarına uygun bir şekilde bu alana gömmektedir. Burası yine sınırlarımız içerisinde yer alan çevre köylerimizde benzer sebeplerle ölen koyun, eşek, at gibi küçük ve büyükbaş hayvan ölülerinin de gömüldüğü bir alandır.

Yine kamuoyuna ‘hayvanların parçalanarak öldürüldüğü’ şeklinde yansıyan haber, bölgemizde parçalanmış bir şekilde bulunan bir sokak köpeğinin vatandaşlarımızın ihbarı üzerine ekiplerimizce yerinden alınıp toplum sağlığına zarar vermeyecek şekilde gömülmesinden ibarettir. Söz konusu köpeğin sokaktan alınırken çekilmiş fotoğrafları savcılığa sunulmuştur. Bununla birlikte söz konusu alan, Belediyemize ait kurban kesim alanının da yakınında olup; yakın zamanda idrak ettiğimiz kurban bayramında kurban ibadetini yerine getiren vatandaşlarımızın kurban kesiminin ardından alanda bıraktığı hayvan atıklarının da gömüldüğü bölgedir. Bu açıklamaların ışığında kamuoyunda ‘katliam’ şeklinde lanse edilen haberler tamamen asılsızdır. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ankara’da Belediyemizle yakın çalışan hayvan hakları dernekleri ve STK’ların da yakından bildiği üzere, hayvan severliğiyle tanınan bir belediye başkanıdır.

Başkanımız Veysel Tiryaki’nin seçim beyannamesinde de yer alan, Ankara’nın en büyük ve en modern Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi yapımı için Başkanımız göreve geldiği gün talimatını vermiş ve barınağımızın projesi tamamlanmıştır. 1000 hayvan kapasiteli Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi içinde açık ve kapalı padoklar, lohusa barınakları, köpek gezinme ve egzersiz alanları, hayvan hastanesi ve hayvan oteli yer almaktadır. Bu alan köpek eğitim kampüsü olarak da hizmet verecektir. Çok yakında yapımına başlayacağımız Ankara’nın en büyük ve en modern hayvan rehabilitasyon tesisinin projesini hayata geçirme arzusunda olan bir belediyenin katliam yapması düşünülemez.

Hayvan hakları konusuna bu zihniyetle yaklaşan bir Belediye Başkanı’nın ‘katliam’ yaptığının iddia edilmesi haksız bir suçlamadır. Hayvan hakları savunucularının hassasiyetine anlayışla yaklaşmakla birlikte, maruz kaldığımız ithamların haksızlığını belirtiyor, konuyu kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.”

Erdal Beşikçioğlu sokak hayvanları projesini anlattı: Toplamayacağız, eğitip görevlendireceğizErdal Beşikçioğlu sokak hayvanları projesini anlattı: Toplamayacağız, eğitip görevlendireceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.