Tüm yurtta 19 Mayıs coşkusu: 100 yıl önceki gibi Gazi’nin izinde

Türkiye 105. kez 19 Mayıs heyecanını yaşadı. Samsun'da başlayan kutlamalar Anıtkabir'e, oradan meydanlara, sonra caddelere taşındı.

Gündem 19 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye Cumhuriyeti lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da bağımsızlık mücadelesini başlattığı 19 Mayıs 1919’un 105. yıl dönümü ülkenin dört bir yanında coşkuyla kutlandı.

Törenlerin ilk adresi haliyle Samsun’du. Erken saatlerde Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Ardından Kurtuluş Yolu’nda Bandırma Vapuru’nu simgeleyen ve o dönem ‘Tütün İskelesi’ denen yerde inşa edilen alanda tören düzenlendi. Atatürk’ün o tarihte  karaya çıkışını sembolize eden Türk bayrağı bir deniz subayı, iki deniz eri ve iki piyade askeri tarafından taşınıp karaya çıkarıldı.

Sonra gözler Ankara’ya çevrildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak  81 il ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan bir erkek ve bir kadın olmak üzere temsilci olarak seçilen toplam 166 gençle Anıtkabir’i ziyaret etti.

Mozoleye çelenk bırakan Bak saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Bak Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, Türk gençliğine armağan ettiğiniz 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle gençlerimizle beraber manevi huzurunuzdayız. Milli Mücadele’nin meşalesini yakmanızın üzerinden tam 105 yıl geçti. Tarihin akışını değiştiren o meşale, bugün Türk milletinin ve gençliğinin ruhunda aynı heyecan, umut ve inançla yanıyor. Gençlerimiz, kendilerine emanet edilen canımızdan aziz bu vatanı aydınlık yarınlara taşımak için tüm gücüyle çalışırken, biz de onları, her gün gelişen, güçlü imkanlarla destekliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında da aşkla yılmadan çalışarak ülkemizi ve bayrağımızı her alanda yüceltmeye devam edeceğiz. Eğitimde, bilimde, sanatta, sporda dünyaya iz bırakan, yol açan, öncülük eden gençlerimizle omuz omuza vererek emanetinize sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız. Dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en büyük gücü, gençliği, gençliğin en büyük gücü ve ilham kaynağı ise köklerinden gelen inanç ve kararlılıktır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle zatıalinizi ve milletin istiklali, istikbali yolunda canla başla mücadele etmiş tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhunuz şad olsun.”

Özel: Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalarak yürüyoruz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de partisinin gençlik kolları tarafından düzenlenen ‘Büyük Gençlik Yürüyüşü’ kapsamında Anıtkabir’e yürüdü.

Ana muhalefet lideri, günün anlam ve önemine dair yayınladığı mesajında “19 Mayıs 1919’da atılan o ilk adımın izinden, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalarak yürüyor ve mücadele ediyoruz. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını minnetle ve saygıyla anıyorum” dedi.

Erdoğan: Güçlenme mücadesini ancak 19 Mayıs’ın özüne sahip çıkarak sürdürebiliriz

Güne özel mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ülkemizin karşı karşıya kaldığı her türlü baskıya, provokasyona rağmen hızlandırdığı kalkınma, büyüme, güçlenme mücadelesini ancak 19 Mayıs’ın ruhuna, özüne, ilkelerine, ideallerine ve hedeflerine sahip çıkarak sürdürebiliriz” dedi. Ardından gençleri ve milli sporcuları Vahdettin Köşkü’nde kabul etti.

İmamoğlu: İşte o zaman Atatürk’ü gerçekten anmış oluruz

İstanbul’daki kutlamaların adresi Taksim Cumhuriyet Anıtı’ydı.​​​​​​​ Törene İstanbul Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhittin Özbay, siyasi partilerin temsilcileri, ilçe gençlik ve spor müdürleri ile gençler katıldı.

Törenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan İmamoğlu şunları söyledi:

“Bu pırlanta gençlere bu şehrin, bu ülkenin en güzel haliyle yönetimini, bütün unsurlarını devretme sorumluluğu var hepimizde. Umarım Türkiyemizi, dünyanın bu bahsettiğim unsurlar üzerinden en müreffeh seviyeye ulaştığı günleri sağlarız. İşte o zaman Mustafa Kemal Atatürk’ü, kurucu ve ebedi liderimizi gerçekten anmış oluruz, gerçekten o büyük mücadeleyi veren insanlara layık olmuş oluruz.”

Yavaş: Umudumuz Türk gençliğinde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında yayımladığı mesajında “19 Mayıs, milletimizin bağımsızlık idealleri etrafında birleştiği, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Bu özel günde geçmişimizin değerini anıyor, geleceğe olan umudumuzu yeniden yeşertiyoruz. ‘Biz her şeyi gençliğe bırakacağız. Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir’ diyen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün düsturuyla daima gençlerimizin yanındayız. Bizim de bütün ümidimiz, umudumuz, güvencemiz Türk gençliğindedir. Aydınlık yarınları ülkemize en başta gençlerimiz getirecektir” dedi.

Sualtında kutladılar

Antalya’da dalgıçlar Birinci Dünya Savaşı’nda Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker komutasındaki topçu bataryası tarafından batırılan Fransız savaş gemisi “Paris 2″nin batığına daldı.

Dalgıçlar dalış sırasında Türk bayrağı açarak 19 Mayıs’ı kutladı.

Samsun’da coşku karada, havada, denizde

Gençlik bayramı için ayrı bir öneme sahip olan Samsun’da ise unutulmaz deniz ve hava gösterileri vardı.

Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları, SoloTürk ve HÜRJET, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Samsun’da muhteşem bir gösteriye imza attı. İlk kez bir gösteride yer alan HÜRJET, yaklaşık 15 dakika vatandaşların nefesini kesti.

Gösteri, kentin farklı bölgelerinden on binlerce kişi tarafından takip edildi. Gösteriyi Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş ile vatandaşlar izledi.

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Konya, Aksaray, Afyon, Karaman, Urfa, Kilis, İzmir, Batman, Tokat, Sakarya, Denizli, Yozgat ve Çanakkale kutlamaların yapıldığı başlıca kentler arasında.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.