Ankara’da çiftçinin hasadını satıp ortadan kayboldular: 150 milyon TL’nin üzerinde vurgun

Uzun süredir tarım sektöründe faaliyet gösteren bir tohum firması kurucularının yüksek kar vaadiyle çiftçilerden aldıkları mahsullerin bedelini ödemeyerek 150 milyon TL vurgun yapıp yurt dışına kaçtığı öne sürüldü.

Gündem 1 Ocak 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bir buğday tohum firmasının sahipleri iddialara göre birden fazla firma ve 100’ün üzerinde çiftçinin ürünlerinin parasını vermeden ortadan kayboldu. Toplam piyasa değeri 150 milyon TL’nin üzerindeki ürünlerinin parasını tahsil edemeyen çiftçiler şikayetçi oldu. Şikayet üzerine polis firmanın kapılarını mühürledi.

Firma sahiplerinin 2017 yılından beri güven oluşturarak çiftçilerden tarım ürünü topladığı, bunun için yüksek kazançlı ödeme vaat ettiği belirtiliyor.

Bu çiftçilerden Polatlı Cumhuriyet Savcılığına ulaşan 100’den fazla mağdur olduğu, bazılarının elinde senet de olduğu halde ürünleri gizlice elden çıkardıkları için mağduriyet yaşadıkları belirtildi. Firma sahibi S.C.‘nin bu ilişkileri yürütürken 1926 Polatlı Belediyespor Başkanı görevini de sürdürdüğü ortaya çıktı.

‘Bürolarını kapatıp kayboldular’

Polatlı Devlet Hastanesi’nde 22 yıllık başhekimlik görevinin ardından emekli olup çiftçilik yaptığını aktaran mağdur Ali Rıza Koçoğlu “Buğdayı kaldırdığımızda TMO’ya verecektim. Geldiler, ‘Buğdayı bize ver hocam, 6 Aralık’ta parasını vereceğiz’ dediler. 259 ton buğdayı onlara teslim ettik. Bunlar tohumluk yaptılar, millete sattılar. 6 Aralık’ta paramızı verecekti. 5 Aralık’ta bürolarını kapatıp ortadan kayboldular” dedi.

Buğdayını bir sene önce de aynı kişilere teslim ettiğini ve zamanında ödeme yaparak güven sağladıklarını dile getiren Ali Rıza Koçoğlu “Gübre ve tohum üretip satıyorlardı. Tohum ve gübre bayisiydi. Biz de bu sene tohumu ve gübreyi oradan aldık. Ondan sonra gerisini alıp gittiler” dedi.

‘Bilinen bir aileydi, biz de güvendik’

Ailesi ile tarlalarında bu yıl 600 dönüm araziye buğday ektiklerini dile getiren mağdur Edem Koçoğlu “Buğday ekilişinden verim aldık. Gayet güzel bir yıldı. Ahi Tohum’un sahipleri Sevgi Coşkun ve eşi Cihangir Coşkun’un işlettiği işletmeye ürünümüzü teslim ettik. Polatlı’da tanınıyorlardı. Bilindik bir aileydi. Bizler de güvendik. Dolayısıyla ürünümüzü verdik. Ürünümüzü belli bir süre bekletip daha sonra da depomuz olmadığı için oraya teslim etmiştik. Belli bir karla, o zamanın aralık ayının fiyatıyla verdiğimiz mahsulü sattıktan sonra parayı iade edeceklerdi. Ancak işte bu Ahi Tohum ürünümüzün parasını vermedi” diye konuştu.

‘Haciz edecek bir şey bulamadık’

Polatlı’da 100’ün üzerinde çiftçinin mağdur olduğunu belirten Koçoğlu şöyle konuştu:

“Her gün birbirimizi arıyoruz, diğer çiftçilerle konuşuyoruz. Elimizde senet vardı. O senedi mahkemeye verdik. Haciz ve benzeri işlemler devam ediyor. Şu an takip altında. Sevgi Demir Coşkun biz bu şikayeti yapmadan önce yurtdışına kaçtı. Eşi Cihangir Coşkun da İstanbul’da yakalandı. Silivri Cezaevine konmuş. Yüzün üzerinde kişiye 150 milyon TL’nin üzerinde parayı vermedikleri, alıp kaçtıkları söyleniyor ama üzerlerinde ne ev, ne araba var. Dolayısıyla haczedilecek bir şey bulamadık. Burası Ankara’nın ve Türkiye’nin tarım ambarı. Dolayısıyla güven esaslı depoya bıraktık biz. Ayrıca Sevgi Coşkun 1926 Polatlı Belediyespor kulübünün başkanlığını yapıyordu. Dolayısıyla tüm Polatlı güveniyordu. Onlara kulüp başkanlığını emanet etmişlerdi. Tanınan bir aileydi ama bizi yanılttılar. Herkesi yanıttılar, herkes mağdur. Dolayısıyla tarım, çiftçilik de bu nedenden dolayı her gün geriliyor ve gerilemekte. Dolayısıyla insanlar bundan sonra çiftçilik belki yapamayacak, bu kayıplarını karşılanmasını talep ediyorlar. Yasal hakkımızı kullanıyoruz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.