Asıl fırtına bugün kopacak: Saatte 110 km’yi bulması bekleniyor!

Fırtına, kar ve sağanak dün İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hayatı durdurdu. Ama asıl uyarı bugün için. 15 il için turuncu, 16 il için sarı kodla uyarı var: Marmara'nın kuzeyi ve Batı Karadeniz’i ‘tam fırtına’ vuracak.

Gündem 20 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Önceki gün birçok ilde boy gösteren sağanak ve fırtına dün de neredeyse aralıksız devam etti.

Dün sabahın ilk saatlerinde İstanbul’a yılın ilk karı düştü. Yurt genelinde etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde ulaşım aksadı. İstanbul’un Şile ilçesi, Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Bolu’da eğitime ara verildi. Gemilerin fırtına yüzünden parçalandığı Zonguldak’ta cezaevindeki hükümlüler başka illerdeki cezaevlerine nakledildi. Doğu ve Güneydoğu illerinde bir anda düşen hava sıcaklığı aralıksız kar yağışına neden oldu, görüş mesafesi bazı illerde beş metreye kadar düştü.

İl il uyarı yapılar

Ancak bu tablo bugün daha da ağırlaşacak.

Meteoroloji bugün için yaptığı uyarıda yurt genelinde etkili olacak fırtına için uyarıda bulunurken “Marmara’nın kuzeyi ve Batı Karadeniz kıyılarında çok kuvvetli ve tam fırtına (80-110 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor” notu düştü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Doğu Akdeniz’in doğusu, İç Anadolu (Konya ve Kırıkkale hariç), Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle yağmur ve sağanak, İç Anadolu’nun yüksekleri, Batı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Bursa ve Bilecik’in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Batı ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

Sel, yıldırım, fırtına ve devrilmeler…

Hava sıcaklığının kuzey, iç ve batı bölgelerde yağışlı hava ile birlikte hissedilir derecede (2°-10°C) azalacağı ve mevsim normallerinin altında düşeceği, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin edilirken, rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden orta, yer yer kuvvetli, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısa süreli fırtına (50-80 km/saat), Marmara’nın kuzeyi ve Batı Karadeniz kıyılarında çok kuvvetli ve tam fırtına (80-110 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

AFAD’dan 20 Kasım Pazartesi günü için yapılan açıklamada şöyle dendi:

“15 ilimiz için Turuncu, 16 ilimiz için Sarı uyarı olmak üzere toplam 31 ilimiz için meteorolojik uyarı yapılmıştır.

Adıyaman, Batman, Bingöl, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kastamonu, Sakarya, Tunceli, Şanlıurfa, Şırnak ve Zonguldak.

Ağrı, Ardahan, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bursa, Elazığ, Erzurum, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Siirt ve Yalova.

Uyarı verilen illerimizde valilik, kaymakamlık ve il AFAD müdürlüklerine bilgilendirme yapılmıştır.

Sarı ve turuncu meteorolojik uyarı verilen illerde ekiplerimiz teyakkuz halinde olup; gelen ihbarlara süratle müdahale edilmektedir.

Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı, çatı uçması, ağaç/direk devrilmesi, soba/baca zehirlenmeleri, buzlanma ve don olayları ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz.”

İstanbul'da fırtına ve yağmur, 72 il için uyarı: Seferler iptalİstanbul’da fırtına ve yağmur, 72 il için uyarı: Seferler iptal

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.