Sinan Ateş dosyasında çarpıcı konuşmalar: Ölürsen kimse seni hatırlamaz

Sinan Ateş cinayeti davasının ek klasörlerinde ilginç konuşmalar yer alıyor. Ateş MHP'li İzzet Ulvi Yönter'den bahsederken "Büyük para yaptılar" demiş. Arkadaşı ise Ateş'i "Ölme yoksa seni kimse hatırlamaz" diye uyarmış.

Gündem 20 Haziran 2024

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasının binlerce sayfalık ek klasörlerinde dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Dosyada yer alanlar göre, Sinan Ateş yakın arkadaşı Ömer Zengin’e “Bunlardan önce ölürsem cenazeme gelmesinler bana inanmış ülküdaşlarım yeter” demiş. Ateş’in suikastı organize ettiği iddia edilen MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’den bahsederken “Büyük para yaptılar” demesi ise dikkat çekici…

Sinan Ateş 30 Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında güpegündüz kurşunlandı. Cinayetin ardından gözler MHP ve Ülkü Ocakları’na çevrildi. Nitekim Ateş cinayetinin azmettiricisi Tolgahan Demirbaş’ın MHP lideri Devlet Bahçeli’nin danışmanlığını da yapan dönemin MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalandığı iddia edildi. Ateş cinayetinden tutuklanan Emre Yüksel’in de Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a yakın çalışan bir isim olması dikkat çekiciydi.

Ateş’in öldürülmesinden bir buçuk yıl sonra hazırlanan iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

22 sanığın yer aldığı davanın ilk duruşması 1 Temmuz’da Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Sanıklar “tasarlayarak öldürme,” “öldürmeye teşebbüs” “suça azmettirme” ve “suça yardım etme” suçlarından yargılanacak.

İddianamede MHP’nin ve Ülkü Ocakları’nı tüm delillere rağmen korunduğu görüldü. İddianamede Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesinden sadece üç cümle yer alırken sanıkların MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılarından bahsedilmedi. Ayrıca eski Ülkü Ocakları yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş ile Emre Yüksel’in cinayetten sonra kullandığı çakarlı aracın plakası dahi verilmedi. Araç “06 AT 5021” plakalıydı ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım tarafından kullanılıyordu.

Tüm bunlara rağmen Ateş cinayeti davasının ek klasörlerinde MHP ve Ülkü Ocakları bağlantısına dair ciddi bulgular yer alıyor.

Ateş: İzzet Ulvi Yönter büyük para yaptı

Sinan Ateş’in öldürülmeden önce arkadaşı Yeliz Özkan ile konuşmalarında adım adım takip edildiğine, kendisiyle fotoğraf çekilenlerin tek tek arandığına, görüştüğü bürokratlara ulaşıldığına dair mesajları olduğu görüldü.

Ek klasörlerde yer alan yazışmalarda Sinan Ateş’in “Gittiğim her bürokratı bana gelen her devlet büyüğünü arıyorlar, rezil oluyorlar ona rağmen arıyorlar. Bir devlet büyüğümüz bunların telefonlarına çıkmadı, görüşmedi bunlarla, beni şikayet edeceklerdi. Her seferinde rezil oluyorlar” sözleri dikkat çekiciydi.

Yazışmalarda Sinan Ateş’in yakın arkadaşı Ömer Zengin’in “Suikastı dört kişi organize etti” dediği isimlerden MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter de yer alıyor.

14 Mayıs seçimleri öncesinde “Bu parti bizim davamız, ancak bu pisliklerden kurtulması için bu dönem hepimiz listeye bakmak zorundayız. İzzet İstanbul’dan ayrılmaz” diyen Sinan Ateş “Bu adamlar hedefe emin adımlarla ilerliyor. Bilmiyorlar ki Allah’ın da bir hesabı var” diye eklemiş.

Ateş “Ama bu onların gücü değil başka güç” sözlerine ise “Bu işler bir günde değişir. Büyük para yaptılar. Enaniyet olmasın, en büyük korkuları benim. Adım adım ne yaptığımı takip ediyorlar” diye yanıt vermiş.

‘Sen de ölme, ölürsen seni kimse hatırlamaz, bu savaşı biz başlatmadık’

Sinan Ateş’in Almanya’da saldırıya uğrayan yakın arkadaşı Ömer Zengin ile konuşmaları da dosyanın ek klasörlerinde.

Dosyada yer alanlara göre Sinan Ateş MHP’nin 2014 yılında Esenyurt’taki seçim irtibat ofisinin açılışında öldürülen partinin basın danışmanı Cengiz Akyıldız’ın davasına dair haberi Zengin ile paylaştı. Ateş “Bugün davası vardı adam öldüğüyle kaldı” derken Zengin “Öyle reis ne olacaktı, Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Sen de ölme” dedi. Ayrıca öldüğü takdirde kimsenin umurunda olmayacağını söyledi.

Ateş de Zengin’e “Aynen, sen de ölme” dedi. Davanın müştekilerinden Selman Bozkurt ile kendisi dışında kimsenin umurunda olmayacağını belirtti.

Zengin konuşmanın devamında Ateş’e “Kenara bir yere fotoğrafını asarlar, kimse de hatırlamaz” dedi. Ateş ise MHP ve Ülkü Ocakları’ndaki isimleri kast ederek “Mümkünse bunlardan önce ölürsem cenazeme de gelmesin bu şerefsizler, bana inanmış ülküdaşlarım yeter. Bunlar ölsün ne kimse cenazelerine gider ne de mezarlarına gider” diye yazdı.

Zengin ile Ateş’in konuşmalarında Ülkü Ocakları ve MHP içinde Sinan Ateş’e karşı bir “savaşın” başlatıldığına dair ifadeler de var. Ateş’in “Bu savaşı biz başlatmadık fakat ne zaman ve nerede biteceğini biz belirleyeceğiz” sözleri dikkat çekici.

İddianameden

Sinan Ateş 30 Aralık 2022’de Ankara Çukurambar’daki ofisinden çıkarken motosikletten açılan ateşle öldürülmüştü. Ateş’in yanındaki isim Selman Bozkurt ise yaralanmıştı.

Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında tetikçi Eray Özyağcı, eylemi organize eden Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve avukat Serdar Öktem ile üç polisin de aralarında bulunduğu 22 kişi tutuklanmıştı.

Cinayetten bir buçuk yıl sonra hazırlanan iddianamede Tolgahan Demirbaş’ın talebi üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amiri olarak görev yapan Mustafa Ensar Aykal’ın Ateş’in cep telefon numarasını olaydan sekiz ay önce sorguladığı görülmüştü.

145 sayfalık iddianamede failler Eray Özyağcı, Vedat Balkaya ve Suat Kurt’un ortak hareket ederek eylemi gerçekleştirdikleri, Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş’ın ise azmettirici oldukları öne sürülmüştü.

145 sayfalık iddianamede bilirkişi raporu dahil onlarca delil değerlendirilmemişti.

Olaya ilişkin hakkında işlem yapılan toplam 39 kişiden, yurtdışına çıkış yasağı getirilen diğer 17’si hakkındaki soruşturmanın ayrı bir dosyayla sürdürüleceği belirtilmişti.

Ateş suikastının azmettiricisi Doğukan Çep: Kimse beni piç gibi ortada bırakamazAteş suikastının azmettiricisi Doğukan Çep: Kimse beni piç gibi ortada bırakamaz

Sinan Ateş krizi: Erdoğan ve Bahçeli'ye kazan kazan formülü yokSinan Ateş krizi: Erdoğan ve Bahçeli’ye kazan kazan formülü yok

Görüntüsü var: Ateş suikastının azmettiricisi kameralar önünde savcıya gözdağı vermişGörüntüsü var: Ateş suikastının azmettiricisi kameralar önünde savcıya gözdağı vermiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.