Harran’da CHP’li aday çekildi: ‘İl yönetimi sandıkları MHP’ye sattı’

CHP’nin Şanlıurfa’nın Harran ilçesindeki adayı seçime günler kala çekildi. Çekilme kararının ardındaki iddialar çok ciddi. CHP ilçe başkanı, CHP İl yönetiminin sandıkları MHP’li belediye başkanına ‘sattığını’ iddia ediyor. Taraflar 10Haber’e anlattı.

Siyaset 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ(solda), CHP'nin çekilen Harran Belediye Başkanı Mehmet İngin(sağda)

31 Mart yerel seçimlerine günler kala Şanlıurfa’nın Harran ilçe belediye başkanlığına aday olan Cumhuriyet Halk Partili Mehmet İngin adaylıktan çekildi. Çünkü sandık güvenliği tartışması seçimden 21 gün önce başladı. CHP adayının çekilmesinin ardındaki iddialar çok ciddi. Harran’da sandık güvenliğinin hiçe sayıldığı, sandıkların satıldığı iddia ediliyor.

Harran’da 2019’da MHP’nin adayı Mahmut Özyavuz yüzde 54.90 oyla kazanmıştı. Aynı aileden Mehmet Özyavuz ise Demokrat Parti’nin adayı olarak seçimde yüzde 43.93 oy almıştı. Yani Harran’da partilerden ziyade Özyavuz ailesi üyeleri yarışıyor denebilir. CHP’nin adayı Mehmet İngin bir önceki seçimde 215 oy almıştı. Bu seçimde yeniden aday oldu, ancak seçime günler kala çekildi.

AK Parti'de Şanlıurfa tedirginliği varAK Parti’de Şanlıurfa tedirginliği var

Belediye başkan adayının çekilmesinin ardından 10Haber’e konuşan CHP Harran İlçe Başkanı Yasin İngin CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ’ın Harran’daki sandıkları MHP’li Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz’a ‘sattığını’ iddia etti.

İngin’in iddiasına göre MHP’nin adayı Özyavuz CHP İl Yöneticisi Hikmet Şaka’ya bir sandık görevlisi listesi verdi. CHP İl Yönetimi de genel merkezi arayarak ilçe örgütünün sandık görevlisi listesini yetiştiremediği gerekçesiyle liste hazırlama yetkisi istedi. CHP Genel Merkezi’nin yetki vermesi üzerine de il yöneticisi Hikmet Şaka MHP adayının verdiği listeyi ilçe seçim kuruluna sundu.

Yasin İngin bunu ilçe seçim kurulundan kendisini arayan bir yetkiliden öğrendi  ve daha önce ilçe örgütünün verdiği listenin geçerli sayılması için itiraz etti, ama ilçe seçim kurulu genel merkezden yetki alan il örgütünün verdiği listeyi geçerli saydı. İngin’e göre ilçe seçim kurulunun kabul ettiği liste MHP’li adayın hazırladığı isimlerden oluşuyor ve CHP’nin sandıklarda temsilcisi olmayacak.

İngin ilçe seçim kuruluna itiraz ettikleri sırada mevcut belediye başkanının kardeşi avukat Faruk Özyavuz’un kendisine “Madem bu işi yapmıyorsunuz paramızı geri verin” dediğini, kendisinin “Ne parası” diye tepki gösterdiğini de anlattı. İngin “CHP İl Başkanı Ferhat Karadağ ve il yönetimi sandıkları, seçimi, bizi MHP’ye sattı. Listeyi yetiştirememek söz konusu değil, ben listesi 14.45’te seçim kuruluna teslim ettim” dediğini söyledi.

İngin yaşananları ve bundan sonrası için sorumluluk almadığını anlatan bir tutanağı CHP’nin Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin’e ilettiğini söyledi.

Harran’daki CHP’liler, MHP’li adayın liste telaşının sebebini de “Bu seçimde mevcut başkanın yakın akrabası başka partiden aday, seçilmeme ihtimali var. O yüzden sandıklara sadece kendi adamlarını koyup toplu oy kullanmak istiyor” diye anlattı.

İl Başkanından iddialara yanıt: İl olarak öyle uygun gördük

10Haber’e konuşan CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ ise olayın içeriğiyle ilgili konuşmak istemediğini, ancak iddiaların yalan olduğunu söyledi. Karadağ “Harran ilçe örgütünden sonra neden yeni bir liste verdiniz? sorusuna “Biz il olarak öyle uygun gördük. O şekilde. Adayımız çekilmiş. Bireysel iradesi bir şey diyemiyorum. Diğerleri iftira yani” yanıtı verdi.

Şanlıurfa'da CHP'li vekil ve avukata darp: Kellemizi koparmakla tehdit ediyorlarŞanlıurfa’da CHP’li vekil ve avukata darp: Kellemizi koparmakla tehdit ediyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.