CHP’den İYİ Parti’ye ‘yolun açık olsun’, İmamoğlu’na yüzde 25 hatırlatması
MHP lideri Bahçeli ağustos ayında ‘yerel iktidarda komşu olalım’ çağrısı yaptığı İyi Parti’yle ilgili fikrini değiştirdi. Bahçeli, çağrısının geçerliliğini koruyup korumadığına ilişkin soruya gülerek 'Mahallede komşuya verilecek ev olmadığı anlaşılmıştır’ dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ağustos ayında İyi Parti’ye yaklaşan yerel seçimler için çağrı yaparak “Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına” demişti.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bahçeli’nin çağrısına “Milliyetçileri, vatanseverleri, Türkiye sevdalılarını ülke ve millet hayrına İYİ Parti’de buluşmaya davet ediyoruz” şeklinde yanıt vermişti.
Bu Bahçeli’nin İyi Parti’ye yönelik ilk çağrısı da değildi.
2015 Genel Seçimleri sonrasında o dönem MHP’de siyaset yapan Meral Akşener partiden ihraç edilmesi sonrasında, beraberindeki arkadaşlarıyla Ekim 2017’de İYİ Parti’yi kurdu.
İYİ Parti, kuruluşunun ardından yakın ilişkiler kurduğu CHP ile Millet İttifakı çatısı altında bir araya geldi.
Bahçeli, 1 Ağustos 2019’da o tarihten iki gün sonra yapılacak İyi Parti Kurultayı’nı işaret ederek, “Fiziken orada, fikren aramızda bulunan dava arkadaşlarımın müştereken karar alıp MHP’ye dönüşün tarihi sorumluluğunu yerine getirmeleri halisane ve samimi beklentimdir” demişti.
Bu mesajından 1,5 sene sonra Bahçeli ikinci bir çağrıda bulunarak, İyi Parti’nin CHP ortaklığını eleştirmiş ve “Muhatabına masa kur demedik, evine dön dedik, hala zaman vardır, bu önerimiz geçerliliğini korumaktadır. Diyorum ki, dön evine, bitsin bu çile!” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak Bahçeli’nin çağrıları İYİ Parti tabanında karşılık bulmamıştı.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Bahçeli’nin bu çağrısına, “Genel Merkez’deki çalışmaları bitirdik, evime dönüyorum” yanıtını vermişti.
14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından ise İyi Parti içinden Cumhur İttifakı’yla iş birliği yapılabileceğine dair tek tük de olsa sesler yükselmişti. Bu sesler ve İyi Parti’nin Millet İttifakı’yla köprüleri atması da Bahçeli’nin çağrısına olumlu yanıt almasına yetmedi.
Partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan MHP liderine İyi Parti’ye yönelik çağrısının geçerliliğini koruyup korumadığı soruldu. Bahçeli gülerek “Mahallede komşuya verilecek ev olmadığı anlaşılmıştır” dedi.
Bahçeli açıklamasında partisinin 4. Olağan Kurultay’ını 17 Mart’ta gerçekleştireceğini duyurdu.
Bahçeli konuşmasında CHP’li Tanrıkulu’nu sert sözlerle hedef aldı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kendisine yönelik eleştiriler nedeniyle telefonla bağlandığı TV100’de, TSK’nın eleştirilemez olmadığını belirterek, “Bu Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi 12 Eylül’de faşist darbeyi yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz’da darbe girişimi yapan, köyleri yakan… Onlarca faili meçhul cinayet. Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen…” demişti.
Bu sözler üzerine Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kendi partisine kadar bir çok isimden tepki almıştı. Tanrıkulu’nun sözleri üzerine soruşturma başlatıldı. Tanrıkulu’nun dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezleke jet hızıyla Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.
Tanrıkulu’nun sözleri Bahçeli’nin de gündemindeydi. Bahçeli, “CHP milletvekili TSK’ye iftira atmıştır. Günlerdir sabır ve dişimi sıkarak tahammül ettim. Beklemeye koyuldum. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldıran bu alçak ve aşağılık sözde milletvekilinin ağzı düşman ağzıdır, aidiyeti Kandil mağaralarıdır. Vatandaşlarımızı helikopterden atan Türkiye askeri değildir. Bu dil terör dilidir. CHP yönetiminin bu satılmış PKK’lıya lazım gelen cezayı vermekten imtina etmesi adı konuşmamış bir ağız ve akıl birliğine delalettir. Ne vatansızların ne bayraksızların TBMM’de yeri yoktur. PKK’ya sözcülük yapan bir suçluya Hazine’den maaş verilmesi günahtır, haramdır. Bu çürümüşün milletvekilliği düşürülmelidir” dedi.