Edirne’de arsa satışı tartışması: Muhalefet tepki gösterdi, Recep Gürkan ‘dertleri seçim’ dedi

Edirne Belediyesi aralarında turistlerin alışveriş yaptığı pazar yerinin de olduğu, değeri 600 milyon lirayı bulan arsaları satışa çıkardı. Satışa AK Parti ve İYİ Parti tepki gösterdi. 10Haber’e konuşan Edirne Belediye Başkanı “Bu arsaları satarak hizmet ediyoruz. Dertleri seçimi kaybettirmek" dedi.

Siyaset 21 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Edirne Belediyesi, Yunan ve Bulgar turistlerin de sıklıkla alışveriş yaptığı 16 bin metrekarelik halk pazarının da aralarında bulundu 5 ayrı parseli satışa çıkardı. Pazar alanı 400 milyon, hemen yanındaki 3 parsellik 5 bin metrekare alanın 95 milyon ve Şükrü Paşa Mahallesi’nde 9 bin 67 metrekarelik başka bir alan ise 93 milyon liraya, meclis kararıyla satışa çıkarıldı.

Belediyenin haziran ayında da Şükrüpaşa, Fatih ve Talatpaşa mahallelerinde toplam değeri yaklaşık 150 milyon lira olan 3 arsasını satışa çıkarmasının ardından yeniden taşınmaz satışına gitmesi, tepkilere yol açtı. 22 Ağustos’ta kapalı teklif usulüyle gerçekleştirilecek yaklaşık 600 milyon liralık satışlara AK Parti ve İYİ Parti’nin tepki geldi.

Yangından mal kaçırırcasına

AK Parti İl Başkanı Belgin İba, yazılı açıklamasında Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın ‘yangından mal kaçırırcasına’ Edirne’nin en kıymetli noktalarını satışa çıkardığını belirterek, “Yerel seçimlere yaklaştığımız şu günlerde, böyle apar topar ve vatandaşın sesini, fikrini yok sayarak yapılan bu satışların nedenini hemşehrilerimiz merak ediyor. Gürkan, vatandaşımızın karşısına çıkıp bu satışları neden yaptığını açıklamalı” dedi.

CHP’li Gürkan’ın ziyaretçisi Çakıcı, Kılıçdaroğlu’na çıkıştıCHP’li Gürkan’ın ziyaretçisi Çakıcı, Kılıçdaroğlu’na çıkıştı

Edirne haraptar değildir

İYİ Parti teşkilatı da belediyenin taşınmazlarını satışa çıkarmasına tepki gösterdi. İl başkanlığından yapılan açıklamada, “Edirne halkının öz kaynaklarını satarak, Edirne halkının geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz ve Edirne halkı adına sonuna kadar takipçisi olacağız. Buna istinaden Cuma Pazarı ve diğer Edirne belediyesine ait arazilerin satılmasına kesinlikle karşıyız. Edirne Belediyesi’ne ait taşınmazları satarak nereye kadar ‘yol’ almayı düşünüyorsunuz? Edirne; usta oyuncu Şener Şen’in Züğürt Ağa filminde; ağanın kendi iradesiyle, hiç kimseye sormadan sattığı Haraptar köyü değildir, olmayacaktır” denildi.

İYİ Parti’li vekilden değişim çıkışı

İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın ise tüm Edirneliler gibi kendilerinin de bu satışların nedenini merak ettiklerini söyledi. Akalın, “Seçime burada 6-7 ay kalmış, tam bu dönemde bu satışların olması manidar. Uzun süre 2 sefer, 3 sefer görevlerin yapılması, körlük yaratıyor, bazı şeyleri göremiyorsunuz. Herhalde Edirne’de de bu değişimin zamanı geldi. O yüzden seçimler de yakın, önümüzdeki seçimlerde bir değişim olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘Belediye bu arsaları satarak yatırım yapar ve halka hizmet eder’

10Haber’e konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, eleştirilere “Belediye arsa üretir, ürettiği arsaları satarak hizmet yapar. Mesele bu. Arkadaşlar her şeyi sattılar. Belediye de bu arsalardan para kazanarak yatırım yapar ve vatandaşın ihtiyaçlarını giderir. Onların derdi; ‘Yerel seçime kadar belediye hiç bir şey yapmasın, vatandaş şikayetçi olsun, seçimleri kazanalım’. Bu mantıkla hareket ediyorlar” sözleriyle yanıt verdi.

Bahsi geçen alanda sadece bir gün pazar kurulduğunu belirten Gürkan, “Pazar açıp kapatmaya belediye yetkilidir. Belediye uygun gördüğü yerlerde trafik durumuna, yaya sirkülasyonuna bakar, kuralları vardır, ona göre açar pazar yerini. Belediye arsaların üzerine pazar açar. Burasıda ticari amaçlı bir arsa. Pazar başka yere taşınır. Daha nereye taşınacağına da karar verilmedi zaten. Haftada bir gün açılan pazar bu. Hafta bir gün pazar açılıyor diye çok değerli bir arsayı tutmanın ekonomik anlamda bir mantığı yok” dedi.

Gürkan İYİ Parti’li Akalın’ın ‘değişim’ sözlerine ise “Seçimler yakın, çıkarırlar adaylarını Edirne’de. Zaten biz aday çıkarmalarını istiyoruz. Bütün partiler yarışır, sonucu görürüz” diye yanıt verdi.

 

Edirne’de sular kesik: Baraj kuruduEdirne’de sular kesik: Baraj kurudu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.