Türkiye’nin 37 yıllık özelleştirme geliri 71,5 milyar dolar oldu 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 1986-2023 arasındaki 37 yıllık döneminde özelleştirmelerden sağladığı gelir 71,5 milyar dolar oldu. Bugün de 58 milyon 500 TL'ye bir şeker fabrikası taşınmazı daha satıldı.

Ekonomi 12 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye'de çağdaş özelleştirme uygulamaları 1986'da başladı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) Türkiye 1986-2023 arasındaki 37 yıllık döneminde özelleştirmelerden sağladığı 71,5 milyar dolar oldu. ÖİB’nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu’ndan yapılan derlemeye göre çağdaş özelleştirme uygulamalarına 1986’da başlandı. Yarım kalmış tesislerin, küçük ölçekli işletmelerin ve bazı büyük fabrikaların özelleştirilmesi ile çeşitli halka arz uygulamaları gerçekleştirildi. Sonraki yıllarda hızlanan özelleştirme uygulamalarıyla petrol rafinerisi, tekstil, petrokimya, çimento, yem sanayisi, demir çelik, tütün ve alkol, elektrik dağıtımı gibi sektörlerde özelleştirme uygulamaları gerçekleştirildi ve devlet bu alanlarda işletmecilikten çekildi.

Bu yıl beş özelleştirme bekleniyor

ÖİB geçen yıl 51 özelleştirmenin ihalesini yaparken bu uygulamalardan yaklaşık 181 milyon dolar gelir elde edildi. Geçmiş yıl taksitleriyle birlikte özelleştirmeden 2023’te sağlanan gelir 440 milyon doları buldu. Hazineye yapılan transfer tutarı ise aynı dönemde 346 milyon dolar olarak gerçekleşti. İdare tarafından 2023’te olduğu gibi gelecek dönemde de etkin bir piyasa mekanizması oluşturma hedefi doğrultusunda özelleştirme uygulamaları sürdürülecek. Bu kapsamda TEİAŞ’ın halka arzına ilişkin hazırlık çalışmaları sürüyor. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için bu yılın ikinci çeyreğinde yeniden ihaleye çıkılması hedefleniyor. Tekirdağ Çeşmeli Limanı’nın özelleştirilmesine ilişkin işlemlerin bu yıl tamamlanması planlanıyor. Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı ve Çanakkale Kabatepe Limanı’nın özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları da devam ediyor.

Türkiye Şeker Fabrikası’nın bir taşınmazı daha satıldı

Özelleştirme çalışmaları şeker fabrikalarında sürüyor. Türkiye’de sektörde en büyük fabrikalara sahip olan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (TÜRKŞEKER) ait 25 fabrikadan 10’u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilirken Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Bursa’nın Karacabey ilçesinde mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikası’na ait bir taşınmaz daha satıldı. Taşınmaz üzerinde yer alan yapılar 58 milyon 500 TL’ye Coşkun Örs Yemek, Gıda, Hayvancılık, Turizm ve Otelcilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından alındı. Taşınmazın satışına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlandı.
8 bin 556 metrekare yüzölçümlü taşınmazın satışına ilişkin karar 4046 sayılı Kanunun 3’üncü ve geçici 29. maddeleri ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 8. Maddesi gereğince alındığı belirtildi.

Kurumun elinde 15 şeker fabrikası var

Halihazırda TÜRKŞEKER bünyesinde Ağrı, Ankara, Burdur, Çarşamba, Elazığ, Ercis, Eskişehir, Ereğli, Ilgın, Malatya, Kars, Kastamonu, Susurluk, Yozgat ve Uşak’ta 15 şeker fabrikası bulunuyor. Özel sektörün elindekilerle birlikte Türkiye genelinde 33 fabrikanın faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Türkşeker pancar işleme kapasiteleri 1750-8500 ton/gün arasında değişmekte olup, toplam nominal günlük pancar işleme kapasitesi 63 bin 700 ton ve yılda üretebileceği şeker miktarı 1.176 bin ton olarak belirtiliyor.

Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı arazileri topladık: Belçika'dan daha büyükÖzelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı arazileri topladık: Belçika’dan daha büyük

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.