Avukat uyardı: Kışın kombisini kapatana dava açabilirsiniz

Bazı apartman sakinleri kış aylarında komşuları kalorifer yakmadığında evlerinin ısınmadığını söylüyor. Avukat Yılmaz, bu nedenle maddi zarara uğrayanların mahkemede hakkını arayabileceğini söyledi. Bu, sosyal medyada hem destek hem de tepki gördü.

Gündem 16 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Artan enflasyon maaşları günden güne eritirken yaklaşan kış masrafları da artırıyor. Artış korkusunun en görünür olanı ise doğalgaz faturaları. Bazı vatandaşlar evlerini ısıtmak için doğalgaz kullanımından vazgeçti, ancak bu da başka bir sorun doğurdu. Çünkü apartmanda komşulardan biri doğalgaz kullanmadığında üst ya da alt kattakilerin ev sıcaklığı etkileniyor. Avukat Şeymanur Yılmaz bu konuyla ilgili ilginç bir bilgi verdi ve kat malikinin kombi yakmayan komşuya dava açma hakkı olduğunu belirtti.

Her şehirde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları olduğunu, dış ortam sıcaklığının belli bir derecenin altına düşmesi halinde ısıtma sistemlerinin çalıştırılması gerektiğini hatırlatan Yılmaz bu sıcaklık derecesinin 15 olarak belirlendiğini söyledi. Yılmaz ferdi kombi kullanan bir kişinin kombi çalıştırmayıp yan-alt-üst komşu sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu savundu.

‘Sayemde ısınıyor’

Avukat Yılmaz “Kaloriferi yakmayan kişi komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyor. Bu kişi Kat Mülkiyeti Kanunu açısından komşularına zarar vermiş duruma düşüyor. Yine ilgili kanun gereği kaloriferi yakan komşu ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilir. ‘Komşum, kaloriferini hiç yakmıyor. Bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Sayemde o ısınıyor, bense daha az ısınıyorum. Buna müdahale edin’ diye müracaatta bulunabilir. Sulh hukuk hakimi komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip yaptığını sonlandırmasını isteyebilir” dedi.

Apartman sakininin komşusu nedeniyle maddi zarara uğraması durumunda hakkını arayabileceğini söyleyen Yılmaz, normale göre artış meydana geliyorsa bunun karşılanmasını isteyebileceğini sözlerine ekledi. “Evin yeterince ısınmamasından kaynaklı hastalıkların faturası da istenebilir” diyen Yılmaz, hastalık sebebinin komşunun kombi yakmaması olduğunu tespit ederse sağlık harcamalarının karşılanmasının da talep edilebileceğini söyledi.

Bu sözlere sosyal medyadan hem destek, hem de tepki geldi. Bazı sosyal medya kullanıcıları insanların kombi yakmamasının sebebinin maddi olanakların kısıtlı olması olduğunu vurguladı ve insanların tasarruf planlarına karışıldığını yazdı.

Doğalgaza kasımda zam yokDoğalgaza kasımda zam yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.