Ayakkabı tartışmasında hedef alınan akademisyen savunma yaptı

Kadir Has Üniversitesi'nde akademisyen olan Sayın bugün hakkında başlatılan soruşturma yüzünden savunma yaptı. Onu videoya çekip hedef gösteren öğrenciler hakkındaysa herhangi bir işlem yapılmadı.

Gündem 25 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Eğitim Sen basın açıklamasında laikliğin hedef alındığını belirtti.

İstanbul Kadir Has Üniversitesi’ndeki bir tartışma akademisyene idari soruşturma açılmasına neden oldu. 2023’ün son günlerinde yayınlanan ve sosyal medyada gündem olan o tartışmanın videosunda akademisyen Zeliha Gizem Sayın sanal lince uğramıştı.

Tartışmanın çıkma nedeniyse ibadet için kullanılan bir odanın dışındaki koridora ayakkabı ve çantalarını koyan öğrencileri Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Zeliha Gizem Sayın’ın uyarmasıydı. Sayın öğrencilerin ayakkabılarını ayakkabılığa koymaları konusunda uyarıyordu. Videoda ibadethaneyi kullanan öğrencilerin ayakkabılığa koymak yerine ayakkabıları kapının önünde bıraktığı ve onlarca ayakkabının akademisyen Zeliha Gizem Sayın’ın odasının önünde biriktiği görülüyordu.

Kadir Has Üniversitesi ise resmi X hesabından yaptığı açıklamada “24 Aralık 2023 günü sosyal medyada paylaşılan görüntülere dair inceleme başlatılmıştır” dedi ve Sayın hakkında soruşturma açıldı. Akademisyen Sayın da bugün savunma yaptı. Savunma öncesi Eğitim Sen Kadir Has Üniversitesi önünde basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen üyeleri Akademisyen Zeliha Gizem Sayın’a destek olmak için Kadir Has Üniversitesi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada “Bugün sendikamızın üyesi Gizem Sayın’ın hedef haline getirilmesi ve aleyhine açılan soruşturmaya karşı bir aradayız. AKP iktidarında üniversitelere yönelik baskı Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar artmışken, tarikat, cemaat ve vakıfların üniversitelerde propaganda ve provokasyonları da bu baskının bir aracı olarak kullanılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kadir Has Üniversitesi’nde bir grup, ibadet odası kullanma hakkını bahane ederek, sendikamız üyesi bir kadın akademisyen meslektaşımıza karşı tehdit, taciz ve sindirme girişiminde bulunmuştur. Önce meslektaşımızın odasına girilerek sonrasında ise rızası olmadan sosyal medyada görüntüleri paylaşılarak birçok tehdit ve taciz nitelikli mesajla hedef gösterilmiştir” dendi.

Akademisyen Sayın’a karşı tutumun ‘saldırı’ olarak nitelendirildiği açıklamada aslında bunun üniversitelerde laikliği ve bilimsel eğitimi hedef aldığı belirtildi. Soruşturma açılmasının derslere fiili olarak girmesinin engellendiği ifade edilen Sayın’ın üzerinde baskı oluşturduğu vurgulanırken akademisyenin izinsiz videosunun çekilmesine rağmen öğrenciler hakkında re’sen soruşturma açılmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Onları koruyan TÜGVA üyelerini protokol gibi ağırlamışlardır, bu tutumu şiddetle kınıyoruz. Bugün hakkında açılan soruşturmada savunmasını verecek olan Gizem hocamızın yanında olduğumuzu, Üniversite yönetimlerinin keyfi tutumlarına son vermesi için mücadelemizi sürdüreceğimizi yineliyoruz. Bütün bu gelişmeler bu haliyle dahi üniversitelerde laikliğe ve bilimsel eğitime dair vahim bir tablo ortaya çıkarırken, türlü bahanelerle akademisyenler üzerinde uygulanan baskı ve yaptırımlar akademisyenlerin iş güvencesine dair birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Nitekim, kendisinin hedef gösterildiği olaylar yaşanmadan önce Kadir Has Üniversitesi’nde çalışmaya devam edeceğini düşünen Gizem Hoca, şimdi adeta bu olaylar nedeniyle cezalandırılarak işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılabiliyor. Gizem Hoca’nın öğrenciliği bittiği bahane edilerek işten çıkarılmak istendiği öğreniyoruz. Üniversitelerin asıl faaliyetlerini yürüten akademisyenlerin kadrolarının esasen kalıcı olması gerektiğini ve türlü bahanelerle işten çıkartılmalarının hukuksuzluğunu vurgulayan birçok yargı kararına rağmen, bu keyfi tutumlarını devam ettiren ve akademisyenleri güvencesiz kadrolara mahkûm eden, iş güvencesini yok sayan tüm üniversitelerin karşısında sesimizi yükletmeye devam edeceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz.”

Akademisyen Sayın savunmasını yaptıktan sonra 10Haber’in ulaştığı Eğitim Sen’li akademisyen Beyzade Sayın, şu anda olumsuz bir durum olmadığını söyledi ve Zeliha Gizem Sayın hakkında ‘görevden alındı’ iddialarının da gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ayrıca Beyzade Sayın kendilerine ulaşan yazılı bir ‘uzaklaştırma’ kararının da olmadığını belirtti.

Ayakkabı tartışmasında hedefe konan akademisyen savunma yapacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.