Bakan, askılı giyen kız öğrencilerin okula alınmamasına ‘basit bir olay’ dedi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kocaeli'de bazı kız öğrencilerin "Uygunsuz kıyafet" denilerek mezuniyet törenine alınmamasını "Basit bir olay" diye niteledi.

Gündem 14 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde bazı kız öğrencilerin kıyafetleri nedeniyle mezuniyet törenine alınmamasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Hatırlayalım; kamuoyuna ilk yansıyan haberlerde tören öncesi velilere ‘izin onay formu’ gönderildiği, bu ‘belgede’ de “Milli Manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmenliğindeki temel sınırlandırmalara (Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz)” gibi ifadelerin yer aldığı belirtiliyordu.

Tören günüyse bazı öğrenciler askılı elbiselerle gelmişti. Ancak bu kıyafetlerin yönetmeliğe aykırı olduğu ileri sürülerek alana alınmadılar. Velilerin okul yönetimine tepki göstermesiyle tartışma çıktı. İhbar üzerine okula önce jandarma, sonra Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan geldi. Veliler ve kızlarla konuştuktan sonra tüm öğrencileri içeri alarak mezuniyet törenine katılmalarına izin verdi.

Yaşananlar kısa sürede Türkiye gündeminde ilk sıralara yerleşti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Habertürk yayınında soruları yanıtladı:

‘Basit bir olay yüzünden’

“Bizi eleştirin tamam da öğretmen arkadaşlarımızın ne günahı var? 180 iş günü boyunca bu insanlar fedakâr bir biçimde sizin, bizim veliler olarak evde ilgilenemediğimiz çocuklarla ilgileniyorlar. Basit bir olay yüzünden… Bütün öğretmen arkadaşlarımızın hukukunu korumak adına biraz daha hassas davranalım. Biz çözmediysek bizi eleştirsinler ama o arkadaşlarımızın emekleri heba oldu.

‘Zaten olay kısa zamanda çözülmüş’

“Şimdi okul müdürümüz gayet mantıklı başlangıç yapmış. Velilere ‘mezuniyet programı yapıyoruz, öğrencilerle beraber kimler katılacak?’ diye sormuş” ifadesini kullanan Tekin, “Katılım listesi almış. Listede olmayan kişilere ‘Yer kalırsa sizi alırız’ diye başlayan tartışma başka boyuta evriliyor. Ekranlara, sosyal medyaya olumsuz görüntüler çıkıyor. Öğretmen arkadaşlarım adına üzüldüm. Zaten olay da kısa zamanda çözülmüştür” diye konuştu.

‘İhmal yoksa bir sürü insan zan altında kalıyor’

Tekin sözlerine şöyle devam etti:

“Öğretmenimizin süreç içinde çalışmalar gündem olmuyor. 76 bin okulun içinden bir tanesinde olan olay bütün kitleyi zan altında bırakacak hale getiriliyor. Ben kamuoyunda olumlu şeylerin paylaşılmasını, olumsuz şeyleri bizimle paylaşmalarını istiyorum. Orada ilçe ve il müdürümüz anında müdahale etmiş, problem çözülmüş zaten. Okul müdürümüz başlangıçta kontrolü kaybediyor. Biz de zaten gerekli incelemeleri yaptırıyoruz. İhmal varsa gereken kişiler cezalandırılır. İhmal yoksa bir sürü insan zan altında kalıyor.”

Lise yönetimi: Destek zamanı değil mi?

Lise yönetimiyse öğrenci ve veli olmayan insanların sosyal medyada yayın yaptığını, bu yayınlarda öğrencilerin okula alınmadığı şeklinde ithamlarda bulunduklarını savundu.

Yönetim mezuniyet töreninin ‘sorunsuz’ gerçekleştiğini öne sürdü. WhatsApp grubu yazışmasında da yönetime destek çağrısı yaptı.

12Punto’dan Caner Taşpınar’ın haberine göre mesaj şöyle:

“Merhabalar arkadaşlar,

Dün akşamdan beri yerel ve ulusal basında okul yöneticilerimiz linç edilmeye çalışılıyor. Aranızda yanlış bir uygulama olduğunu düşünen var mı bilmiyorum. Okul yöneticilerimiz mezuniyetin hangi şartlarda nasıl olacağına dair en başından beri gerekli olan bilgilendirmeleri yaptılar. Gerek öğretmen, gerek veli, gerek öğrenciler kuralları biliyorlardı ve kendileriyle sözleşme yapıldı. Sözlü ve yazılı taraflar taahhüt ettiler. Dün akşam bir oldu bittiye getirmeye çalışarak bizi ‘istediğimizi yaparız’a getirmeye çalıştı bazı öğrenci ve veliler. Tüm öğretmen kadrosu olarak okul yöneticilerimizin yanında olduğumuzu gösterme vakti değil midir? Uygulanan psikolojik ve sosyolojik şiddete karşı tüm sendika mensubu arkadaş bir duruş sergilemeli diye düşünüyorum. Mensubu olduğum sendika yöneticilerini aradım, okulumuza geleceklermiş. Desteklerini ifade ettiler.”

28 Şubat zihniyeti tersten hortladı; askılı elbise giyen kızları mezuniyet törenine sokmamaya kalkışıp bir de jandarma çağırdılar28 Şubat zihniyeti tersten hortladı; askılı elbise giyen kızları mezuniyet törenine sokmamaya kalkışıp bir de jandarma çağırdılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.