Adliyedeki tuvalet krizini avukatlar kazandı

Kaş Adliyesi'ndeki tuvaletlerin başsavcı tarafından avukatların kullanımına kapatılmasıyla başlayan kriz iki haftalık tartışmanın ardından sonuca bağlandı. Adliyedeki tuvaleti artık sadece savcı kullanmayacak, kapısı herkese açık olacak.

Gündem 30 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Antalya’nın Kaş ilçesi adliyesinde çıkan kriz kısa sürede ulusal çapta ‘yargı gündemi’ haline gelen krizin Adalet Bakanlığı’na kadar giden tuvalet krizi 16 Mayıs’ta saat 16.50’de avukat Hakan Tüzen’in tuvalete gitmesiyle başladı.

Avukat tuvalete girdiğinde başsavcı Gökhan Feyzoğlu ile karşılaştı. Başsavcı avukata tuvaletin kendisine tahsis edildiğini ve kullanmayacağını söylüyordu. Tuvaletten çıkması istenen Hakan Tüzen itiraz etti, tartışma adliye koridorlarına taştı.

Tartışmayı öğrenen diğer avukatlar meslektaşlarına destek çıkarken başsavcı tavrından ödün vermedi ve yasağın uygulamasını  tuvaletin kapı kilidini değiştirerek  garantiye aldı.

Konunun ulusal medyaya yansımasıyla kriz büyüdü ve muhalif siyesilerin dediği diline düştü.  Antalya Barosu, avukatların tuvaleti eşit kullanım hakkı için yetkililerle temasa geçti ama sonuç alamadı. Son olarak geçen hafta Türkiye Barolar Birliği (TBB) Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Adalet Bakanlığı ile temasa geçti.

Sorunun bu görüşmelerde de çözülmediği düşünülürken çözüm haberi krizin 15’inci gününde geldi. Antalya Barosu Başkanı Geçilmez bakanlık nezdindeki görüşmeler sonucunda adliyedeki tuvaletin avukatların da kullanımına açıldığını duyurdu.

Avukat Hakan Tüzen “Adliye tuvaletimizin kilidi söküldü. Artık tüm vatandaşlara açık. Herkesi bekleriz” dedi.

Yargıda 'reform' derken... Bir adliyedeki tuvalet krizi bakanlığa kadar gitti ama çözülemediYargıda ‘reform’ derken… Bir adliyedeki tuvalet krizi bakanlığa kadar gitti ama çözülemedi

Suç duyurusunda bulunuldu

Diğer yandan Elmalı ve Kaş Cumhuriyet başsavcılıklarına avukat Tüzen ile Antalya Barosu Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurularında Kaş Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Feyzoğlu ve koruma polis memuru Samet Kurt’un ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından yargılanıp cezalandırılması istendi.

Dilekçede başsavcının nüfuzunu kullanarak koruma polisini avukat Tüzen’i tuvaletten çıkarmak için idari olarak üst konumda olması nedeniyle kanunsuz emir ve talimatlarıyla yönlendirdiği, koruma polisinin de zor ve cebir kullanarak avukatı kolundan çekip itmek suretiyle fiziki müdahalede bulunarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu işledikleri belirtildi. Başsavcının ‘Ben başsavcı olarak uğraşacağım seninle. Göreceksin’ sözleri tehdit olarak gösterildi. Avukat Tüzen’in sicilini almak üzere adliye personelini baro odasına göndermesi de görevi kötüye kullanma olarak tanımlandı.

Söz konusu olaylarla ilgili Antalya Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Fettahoğlu imzasıyla Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Kurulu’na gönderilen şikayet dilekçelerinde de Kaş Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Feyzoğlu’nun avukat Hakan Tüzen’e sözlü ve fiziksel şiddet uyguladığı, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 77’inci maddesi uyarınca gereğinin yapılması istendi.

Avukatlarla başsavcının tuvalet tartışmasında son durum: Kilit değiştirildiAvukatlarla başsavcının tuvalet tartışmasında son durum: Kilit değiştirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.