Bilgi üniversitesi muamması: Ben şimdi nereden mezun olacağım!

İstanbul Bilgi Üniversitesinin faaliyet iznini kaldıran Resmi Gazete kararı öğrenciler arasında kaygı yarattı. Öğrenciler endişelerini sosyal medyada çektikleri videoyla anlattı.

Gündem 22 Mayıs 2026

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, İstanbul Bilgi Üniversitesinin faaliyet izni 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 11’inci maddesi uyarınca kaldırıldı. Daha önce kurucu vakfına kayyım atanan üniversitenin eğitim faaliyetlerine son verildi. Alınan bu kararla birlikte kurumun fiilen kapatılma süreci netleşti. Faaliyet izninin kaldırılmasının ardından Yükseköğretim Kurulu mevzuatı kapsamında garantör üniversite sistemi devreye girecek. Bu doğrultuda, üniversitede öğrenim gören öğrencilerin eğitim haklarının korunması amacıyla akademik süreçlerine garantör devlet üniversitesi olan Mimar Sinan Üniversitesi bünyesinde devam edecekleri belirtiliyor.

Üniversitenin kapatılması gelişmesi kurum bünyesinde öğrenim gören binlerce öğrenci tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Kararın duyulmasının ardından öğrenciler yaşadıkları endişeyi sosyal medyada dile getirdi.

Özellikle mezuniyet aşamasında olan bir psikoloji bölümü son sınıf öğrencisinin sosyal medyadaki sözleri gündem oldu. Mezuniyetine yalnızca iki hafta kaldığını belirten öğrenci, beş yıl boyunca emek verdiği ve ödemelerini yaptığı okulunun aniden kapatılmasına tepki gösterdi. Öğrenci yaptığı paylaşımda, okul yönetimine hiçbir şekilde ulaşamadıklarını, yaklaşan sınavlarına nasıl gireceklerini ve mezuniyet işlemlerinin nereden yapılacağını bilmediklerini şu sözlerle ifade etti.;

“5 senedir gittiğim, kazandığım, ücretini ödediğim, emek verdiğim, psikoloji bölümünde iki haftaya mezun olacağım okulum kapatıldı. Ve okula ulaşamıyoruz. Ne yapacağız bilmiyoruz, nereden mezun olacağız? Hiçbir fikrimiz yok. Mezuniyet elbisesi bakıyordum. Şimdi sınavlarıma nasıl gireceğim, mezun olabilecek miyim, nereden mezun olacağım?”

Üniversitenin kapısına kilit vuruldu

Resmî Gazete’de yayımlanan kararla kapatılmasına karar verilen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kapısına kilit vuruldu. Çevik Kuvvet Polis ekipleri İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne girdi.

Diplomasını almaya gelen öğrenciler ve mezunlar Bilgi Üniversitesi’ne alınmadı. Karara tepki gösteren veli ve öğrenciler konuşacak yetkili bulamadı. İsyan eden velilerden biri şöyle sitem etti:

“Bir gece ansızın geldiler. Ben burada müşteri miyim, veli miyim bilmiyorum. Çocuğumun güvenliği için buradayım. Kapıda sadece güvenlik görevlisi var, onun dışında muhatap olabileceğim kimse yok Eğer burası özel üniversite ise parasını veren kişi olarak söylüyorum, eğer bir eğitim kurumu ise bu ülkenin evladı olarak söylüyorum: Niye mezunlar kapıda bırakılıyor?”

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.